Zanimljiva utrka

Pola je godine do izbora za Obersnelovog nasljednika na Korzu 16. Neki kandidati su već poznati, koji vam je najprihvatljiviji?

Damir Cupać, P. N.

Jedni od najzanimljivih izbora očekuju nas u Rijeci nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel koji je od 2000. godine prvi čovjek Korza 16 odlučio ne kandidirati seJoš je pola godine do lokalnih izbora na kojima će se zasebno birati na neposrednim izborima čelnici izvršne vlasti – župani, gradonačelnici i načelnici, a zasebno predstavnička tijela regionalne i lokalne samouprave.


Jedni od najzanimljivih izbora očekuju nas u Rijeci nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel koji je od 2000. godine prvi čovjek Korza 16 odlučio ne kandidirati se.


SDP-ov kandidat bit će Marko Filipović koji je osam godina zamjenik gradonačelnika Obersnela i koji je na unutarstranačkim izborima za kandidata za gradonačelnika u SDP-u pobijedio gradskoga vijećnika te stranke Vojka Brauta. Filipović neće imati ni malo lagan zadatak budući da će sve osim pobjede biti nezabilježeni debakl. U prilog mu ne ide ni stanje u SDP-u, kako nacionalnom, tako ni lokalnom jer se u javnost šalju poruke o jedinstvu, a iznutra šavovi pucaju. A da bi pobijedio mora animirati SDP-ove birače, ali i imati podršku koalicijskih partnera jer je to jedini način da uopće uđe u drugi krug.
Radnička fronta je također istakla svoju kandidatkinju za gradonačelnicu, a to je Katarina Peović. Ona je upravo u 8. izbornoj jedinici prešla izborni prag na parlamentarnim izborima i osvojila saborski mandat. Prije nekoliko mjeseci počela je s kampanjom za gradonačelnicu i ona se obraća najviše biračima koji bi vjerojatno podržali SDP. Iako je Radnička fronta na parlamentarnim izborima koalirala s političkom platformom Možemo, za lokalne izbore još nema dogovora što sigurno nije poticajno za Peović koja sa samo Radničkom frontom iza sebe teško da može računati na značajniji uspjeh, ali može pomrsiti račune SDP-ovom kandidatu Marku Filipoviću.


Na desnoj strani političkog spektra najviše se očekuje što će napraviti HDZ i tko će biti kandidat te stranke za gradonačelnika Rijeke. Nedavno je predsjednik riječkoga HDZ-a postao Josip Ostrogović koji je pobijedio Kristjana Staničića koji je na prošlim lokalnim izborima ispao u prvom krugu izbora za gradonačelnika. Ostrogović ne krije ambiciju da bude kandidat Jadranskoga trga 1 za gradonačelnika, ali sve se češće spominje da bi HDZ-u bilo i te kako milo da kandidat za gradonačelnika bude bivši ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac. Inače, ime Davora Štimca spominje se i u kontekstu nestranačkog kandidata iza kojega bi stali riječki poduzetnici koji uoči svakih lokalnih izbora pokazuje naznake političke ambicije koja onda uoči izbora nestane.


Još je jedno ime koje se spominje kao mogući kandidat riječkih poduzetnika, a riječ je o nekadašnjem direktoru Luke Rijeka Vedranu Devčiću.


Što se tiče Mosta, već mjesecima tu nema nikakvih dvojbi jer je Marin Miletić pun samopouzdanja najavio pobjedu na lokalnim izborima nakon što je na parlamentarnim izborima osvojio saborski mandat. Miletić ne sjedi dokono i ne čeka na stolici svibanj 2021. godine, već pomalo priprema ekipu za kampanju, a izabrao je i slogan “Vjerujemo”/Rijeka 2021. Ne treba dvojiti da Miletić ima ambiciju i energiju za kampanju, ali ima li politički potencijal u centri i na desnici zavisit će najprije od HDZ-a. Jer, nedvojbeno je da Miletić može animirati velik broj svojih glasača posebno kvalitetnom kampanjom na komunikacijskim platformama kao što su društvene mreže, a što će on sigurno i napraviti. No, rezultat s parlamentarnih izbora svjedoči da to neće biti dosta. Svjestan je toga i Miletić i zato je na vrijeme krenuo u izbornu utrku.


Valja još spomenuti Hrvoja Burića koji je na zadnjim izborima kao nezavisni kandidat uspio ući u drugi krug s Vojkom Obersnelom. On se u potpunosti pasivizirao nakon debakla na parlamentarnim izborima, ali nije isključeno da će još jednom okušati sreću, iako je nekandidiranjem Obersnela i njegova politička motivacija sigurno oslabjela.