Atrakcije na Korzu

Pokaznim vježbama i natjecanjem na Korzu obilježeno 125 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak

Jakov Kršovnik

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Na Korzu su održane pokazne vatrogasne vježbe za građane, kao i 4. Kup DVD-a SušakRIJEKA – U povodu obilježavanja 125 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva »Sušak« na Korzu su održane pokazne vatrogasne vježbe za građane kao i 4. Kup DVD-a »Sušak« na kojemu je sudjelovalo 15 DVD-a iz PGŽ-a s 21 ekipom, kao i jedna ekipa iz Ličko-senjske županije, dječaci i djevojčice od 6 do 12 godina. Pokazne vježbe održavale su se paralelno uz tijek natjecanja, kaže zapovjednik DVD-a Sušak Vedran Butorac.


– Imamo paljenje plinske boce, detekciju plinova, sanaciju propuštanja u plinonepropusnim odijelima, gašenje požara na drugom katu unutarnjom navalom s dva mlaza. Sva oprema i tehnika su iz DVD-a Sušak, kao i ljudstvo i operativa. Sudjelujemo i s tri ekipe djece, kaže Butorac. Natječu se deveteročlane ekipe, a cilj je izvršiti vatrogasne zadatke, na primjer srušiti metu mlazom, u predviđenom vremenu, a za svako kašnjenje daju se negativni bodovi.


Foto galerija: Natjecanje vatrogasnog podmlatka Foto: Sergej Drechsler


– Sve je po statutu Hrvatske vatrogasne zajednice, a regulirano pravilnikom o natjecanjima. Proglasit ćemo pobjednike, podijeliti pehare i medalje, kojih će biti za sve sudionike tako da će sva djeca biti zadovoljna, kaže zapovjednik. Uz kup i vježbu, 125 godina proslavit će i svečanom sjednicom na kojoj će zahvaliti svim članovima za rad u protekloj godini, kao i onima koji su duži period sudjelovali u radu DVD-a Sušak. Trenutno broje 41 operativnog člana, 25 članova s mogućnošću glasa te 35 djece u uzrastu od 6 do 12 godina, a i 24 djece i mladih od 12 do 16 godina.
– Sve je ljudstvo raspoređeno u osam natjecateljskih ekipa te smo u samom vrhu Republike Hrvatske, jer ukupno znači brojimo 72 aktivno uključena u rad natjecateljskih odjeljenja s obzirom na to da svaka ekipa ima devet članova. Imamo i šest voditelja mladeži koji cijelu godinu rade s ekipama jednom ili dva puta tjedno, po potrebi, rekao nam je Butorac.


Prisutne su pozdravili riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predsjednik DVD-a Sušak Luka Miškulin, predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Rijeka Damir Mlinac, zapovjednik DVD-a Sušak Vedran Butorac, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke Hinko Mance, predsjednik Povjerenstva za natjecanja vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Klaudio Filčić i voditeljica Službe za prevenciju i pripravnost područnog ureda grada Rijeke Lenjinka Jurčić Mamilović.


Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak – Rijeka osnovano je 12. lipnja 1899. godine i jedno je od najstarijih društava u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj.


Društvo je osnovano u prostorijama Gradske knjižnice Trsat, inicijator osnivanja bio je trsatski ugostitelj čeških korijena Vaclav Mayer, vođa vatrogasaca u ljuštionici riže. Društvo je tijekom godina mijenjalo mnoge adrese sve do 1975. godine kad je izgrađen vatrogasni dom na Donjoj Vežici gdje se prostorije Društva nalaze i danas, prema podacima koje je objavio Grad Rijeka.