Akcija Novog lista

“Pokažimo veliko srce”: Za Azil za napuštene pse prikupljeno 10 tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Novac prikupljen akcijom Novog lista bit će nam od velike pomoći jer se zbog ove situacije s koronavirusom priljev ostalih donacija smanjio, a ovaj iznos je upravo dio koji nam je nedostajao da realiziramo prvu fazu projekta, rekla je voditeljica projekta Ivana BarićVolonteri Društva za zaštitu životinja Rijeka pozvali su u veljači sve sugrađane, prijatelje životinja i ljude dobra srca da se priključe akciji prikupljanja donacija za obnovu Azila za napuštene pse. Razlog tome bila je hitno potrebna obnova bokseva, a započela je i izgradnja izolacije (karantene) za smještaj novih i bolesnih pasa te izrada drenažnog odvoda kako bi se riješio problem nakupljanja vode za kišovitog vremena.


Prikupljanju sredstava pridružio se i Novi list akcijom »Pokažimo veliko srce« u sklopu koje smo pozvali građane da ovom akcijom podrže Društvo za zaštitu životinja Rijeka i da uljepšaju život napuštenim psima. Novi list je organizirao prodaju knjiga po simboličnim cijenama od 5 i 10 kuna koje je bilo moguće kupiti u oglasnim odjelima Rijeka i Opatija. Građani su se odazvali našoj akciji i Novi list je prikupio ukupno 10.000 kuna, pa smo na taj način i mi pridonijeli obnovi azila za napuštene pse.


Radovi se nastavljaju


Razgovarali smo s voditeljicom projekta obnove azila Ivanom Barić o aktualnoj situaciji i tome kako protječu radovi. Ona je zahvalila Novom listu na pomoći i uključenju u akciju.
– Novac prikupljen akcijom Novog lista bit će nam od velike pomoći jer se zbog ove situacije s koronavirusom priljev ostalih donacija smanjio, a ovaj iznos je upravo dio koji nam je nedostajao da realiziramo prvu fazu projekta. Zahvalni smo Novom listu na pomoći. Jedan dio radova smo započeli i kupili materijal koji je potreban za obnovu psećih boksova. Što se tiče izgradnje karantene, dio materijala je kupljen. Jedan dio ćemo odraditi sami, a drugi dio tvrtka kojoj smo platili predujam za materijal. Našli smo povoljnije panele, ali je u pitanju tvrtka iz Zagreba i sad je taj dio zapeo iz opravdanih razloga. Morat ćemo pričekati da se mjere ograničenja smanje. Uglavnom, dobili smo ponudu za taj dio, kazala nam je Barić.


No, unatoč poteškoćama i situaciji s koronavirusom, u azilu nastavljaju s pripremama donjeg dijela karantene te se nadaju, kad to bude gotovo, da će i materijal uspjeti stići da mogu nastaviti dalje.


– Radimo sve ono što možemo s obzirom na postojeće uvjete. Betoniraju se neke pregrade, farbaju se mreže na boksovima. Naravno, planiramo i dogovaramo se za dalje, kad situacija bude normalizirana, istaknula je Barić.


Otežano udomljavanje


Upitali smo je i za rad azila u situaciji kada su na snazi velike mjere ograničenja, te imaju li problema s dolaskom volontera kojih je ionako manjkalo.


– Volonteri su dobili propusnice jer na to imaju pravo članovi udruge. Problem je u slučaju eventualnih novih volontera. Morali smo i objaviti da ne primamo posjete do daljnjeg radi zaštite i nas i građana koji su željeli posjetiti azil, navodi Barić.


Naravno da je ova novonastala situacija itekako otežala i udomljavanje štićenika azila.


– Snalazimo se koliko možemo i ako uspijemo dogovoriti predprovjere, zainteresirani za udomljenje mogu nas kontaktirati putem telefona ili facebook profila. Neka međugradska udomljenja su sada i više nego otežana. Imali smo slučaj i udomitelja koji radi u inozemstvu i s kojim je već bilo dogovoreno udomljenje. No, kad se vratio u Hrvatsku, morao je u samoizolaciju. Neizvjesni ostaju veterinarski troškovi i hrana za naše štićenike. Ne znamo što će biti. Svi su sada oprezniji, a građani ostaju i bez posla, bez plaća, i jasno je da će biti manje sredstava za doniranje, rekla nam je Barić o problemima s kojima se sada, uz nastavak obnove, moraju uhvatiti ukoštac.


Donacije azilu i više su nego dobrodošle


Ako je netko ipak u mogućnosti donirati i želi pomoći, to može učiniti na žiroračun – IBAN: HR0223400091117016982 PBZ, model: 99; (ili model HR00 uz poziv na broj 1117016982) opis plaćanja: donacija za renoviranje, te PAYPAL: [email protected]