Bujaju trava i grmlje

Pogledajte zapuštene i zarasle riječke parkove i dječja igrališta: Što na to kažu nadležni?

Ljiljana Hlača

Foto Ljiljana Hlača

Foto Ljiljana Hlača

Iz KD-a Čistoća tvrde da su njihovi djelatnici od kraja travnja sve zelene površine, uključujući parkove, dječje parkove kao i javne zelene površine oko stambenih objekata, održavali redovitoRIJEKA – Građani često kritiziraju izgled i stanje riječkog zelenila u parkovima i onog koje raste uz javne površine, poput neorezane trave, grmlja, ali i drveća.


Riječki parkovi bili su zbog pandemije koronavirusa izvan upotrebe barem mjesec i pol dana, a sada kad su ponovo otvoreni – zbog visoke trave ponegdje je onemogućena igra i šetnja.


Nisko raslinje je obujalo i svojom visinom počelo zaklanjati grmlje, a krošnjama drveća bi dobro došla rezidba.
Lozolika, razni puzavci te kupina raširili su se toliko da prelaze ogradne zidove i spuštaju se prema površinama namijenjenima za kretanje ljudi. Tu je i korov koji raste u pukotinama na tlu ili u rubovima stepenica.


Vlažno vrijeme


I vremenske prilike su dale svoj doprinos ubrzanom rastu svog bilja na riječkom području – vlažno i za ovo doba godine dosta toplo vrijeme pogodovalo je da se priroda probudi i malo ubrza, u pravom smislu riječi.


KD Čistoća održava milijun i 300 tisuća »kvadrata« te nam iz te tvrtke vele, komentirajući sve to, da su njihovi djelatnici od kraja travnja, odnosno od popuštanja epidemioloških mjera, sve zelene površine, uključujući parkove, dječje parkove kao i javne zelene površine oko stambenih objekata, održavali redovito, bez prekida, sukladno programu.Po ovome reklo bi se da problema nema, iako fotografije ukazuju na suprotno. Ostali smo uskraćeni i za odgovor je li broj zaposlenih u radnoj jedinici koja je zadužena za održavanje dovoljan, s obzirom na to da površina prostora koja je u programu »tretiranja« nije zanemariva.


– Također, košnja se, kao i svake godine, obavlja redovito te je do kraja svibnja obavljena u gotovo svim mjesnim odborima grada Rijeke.


Iako je ove godine zbog izvanredne situacije uvjetovane koronavirusom košnja tijekom ožujka i travnja bila prilagođena danim okolnostima, a površine poput dječjih ili javnih parkova koje su bile zatvorene za građane bile su pod izvanrednim održavanjem – naveli su dalje iz Čistoće.


Redovni okviri


Otkrivajući nam da su u vrijeme karantene djelatnici ovog poduzeća uređivali gradske gredice, a one su prvi put uređene kao »trajne gredice s mješavinom lukovičastog cvijeća posebno osmišljenom za dobrobit kukaca-oprašivača«.– Za redovno održavanje javnih zelenih površina u 2020. godini planiran je iznos 10.881.751 kuna, a dinamika košnje, uklanjanje korova s dječjih igrališta, čišćenje zelenih površina i svi ostali radovi koji su bili usporeni tijekom dijela ožujka i travnja, uglavnom su vraćeni u redovne okvire – zaključak je KD-a Čistoća.


Pola milijuna kuna za suzbijanje korova


Iz programa održavanja komunalne infrastrukture uz nerazvrstane ceste ove godine je za potrebe kemijskog uklanjanja nepoželjne vegetacije osigurano 480.000 kuna, a za fizičko uklanjanje nepoželjne vegetacije uz nerazvrstane ceste, javna stubišta, pješačke staze, prolaze i sve ostale javno-prometne površine te javne ceste koje prolaze unutar administrativnih granica grada osigurano je 400.000 kuna.


Za suzbijanje korova koji izbija iz stepenica, cesta i nogostupa zadužena je tvrtka Dezinskecija.


U KD-u Čistoća naveli su da kada je riječ o cestama neke prometnice imaju prednost u odnosu na druge.


– Prvi prioritet obuhvaća košnju uz javne ceste i prilaze na autocestu Rijeka – Zagreb, zatim košnju uz bivše županijske ceste koje su postale nerazvrstane. Na području grada Rijeke ukupno ima 383,40 kilometara takvih cesta, od toga 345,20 kilometara nerazvrstanih cesta i 38,2 km državnih cesta.


Stubišta u gradu koja su na održavanju površine su 36.700 metara kvadratnih, stoga nije moguće u isto vrijeme tretirati sve površine odjednom, a računajući na nešto vlažnija razdoblja prošlih godina nužno je nekoliko puta kositi površine, dok se tretiranje obavlja dva puta na godinu – naveli su dalje u Čistoći.