Veliko riječko srce

Pogledajte kako je bilo na koncertu “Sve za našu djecu” na kojem je skupljen novac za KBC Rijeka

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Naprosto bio je to u humanitarnom, ali i koncertnom smislu jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u HrvatskojMission competed! Ova bi engleska fraza najbolje odgovarala višemjesečnim nastojanjima udruge Riječko srce na čijem se čelu nalazi Dalibor Horvat Hoky koja je bila uspostavljena kroz humanitarnu akciju unutar koje se prikupljalo sredstva za defibrilator-monitor namijenjen Infektološkom odjelu KBC-a Rijeka.


– Do kraja live prijenosa na Kanalu Ri, dakle unutar trajanja koncerta i djelovanja brojnih ljudi, medicinskih sestara i liječnika KBC Rijeka u “call centru”, ukupno se javilo oko tri tisuće gledatelja. Ako znamo da je vrijednost jednog poziva bila 5 kuna, baš kao i to da nam je trebalo 15 tisuća kuna kako bismo u cijelosti dosegnuli potrebnih 85 tisuća kuna koliko je cijena defibrilatora s PDV-om, jasno je kako je ovogodišnja akcija s uspjehom zaključena, istaknula nam je Lidija Šušak, urednica Kanala Ri, ujedno i jedna od onih osoba koje nesebično daju svoje znanje i energiju kako bi pomogli drugima.


Savršeno, besprijekorno, pozitivno pa i antideprimirajuće s obzirom na čitav niz deformacija koje su se u socijalnom smislu dogodile na globalnoj, pa tako i na našoj lokalnoj sceni unutar i nakon koronavirus epidemije.


Emocionalna komponenta
Jer baš tako – bili smo nemalo skeptični, gotovo i ljuti. Spektakl što je godinama unutar humanitarne akcije “Sve za našu djecu” koju je prije puno godina potaknula humanitarna udruga Riječko srce, i s kojom se jako brzo prepoznala i povezala emocionalna komponenta Kanala Ri, privlačio je na Trg Riječke rezolucije na tisuće i tisuće ljudi i više od dvadeset izvođača.


Naprosto bio je to u humanitarnom, ali i koncertnom smislu jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u Hrvatskoj. Da bi se ove godine sveo na limitiran broj od 200 posjetitelja raspoređenih na propisanoj udaljenosti i prilijepljenih za svoje stolce. Bili smo dakle i skeptični i nemalo ljuti: humanitarni koncert u komornoj atmosferi. A onda su u duetu zapjevali Mia Negovetić i Tony Cetinski. Trgom Riječke rezolucije razleglo se – “Te voglio bene assai”. I sve je stalo. I koža se naježila.


Foto galerija: Humanitarni koncert "Sve za našu djecu" Foto: Vedran Karuza


I publika, malobrojna, je zaplakala. Čista ljubav. Čista emocija. Nije bilo Sve za našu djecu, ali bilo je za defibrilator koji je neophodno potreban Infektološkom odjelu KBC-a Rijeka. I opet su, koliko je god koronavirus bio prijeteći nastrojen prema svim društvenim aktivnostima, humanitarci predvođeni Daliborom Horvatom, Lidijom Šušak i Larryjem Ambrozichem ispunili misiju: sredstva su za riječkom KBC-u neophodni defibrilator – prikupljena!


Ono što ćemo dakako još učiniti – zahvalit ćemo se gostima, iznimnim vokalima čije su se skladbe također jako dobro uklopile u opću atmosferu Trga Riječke rezolucije – Juri Brkljači i Marku Kutliću. I oni su atmosferom svojih pjesama, općom emocijom koju su predali publikom razrahljenom Trgu doprinijeli općoj atmosferi zajedništva. Ljubavi i spremnost na pomoć drugome. Onom koji bez nas do spasa ne bi mogao.