Ponos

Poginuli heroji: Na Zametu svečano otvoren spomen na Atosa, Deana, Atifa, Franju i Florijana

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ploču je otkrila Biserka Matašić, udovica Franje Matašića, a svečanosti su nazočili i obitelji ostalih poginulih Zamećana - Atosa Načinovića, Deana Bašića, Atifa Saleša i Florijana PajićaAtos Načinović, Dean Bašić, Atif Saleš, Florijano Pajić i Franjo Matašić – poginuli heroji Domovinskog rata sa Zameta konačno su dobili svoj zajednički spomen, ploču s uklesanim imenima koja se nalazi u sklopu Sportskog centra Zamet, na Trgu riječkih olimpijaca.


Posebno je dirljivo bilo to što je ploču otkrila Biserka Matašić, udovica Franje, kao i to da su svečanosti prisustvovale i obitelji ostalih poginulih Zamećana.


Sloboda poraća


S obzirom na to da je i ovaj događaj bio dio integralne priče riječkog obilježavanja 25. obljetnice Oluje – » Zajedno u ratu – zajedno u miru 1995. – 2020. », okupljenima koji su u velikom broju došli na Trg riječkih olimpijaca prvi se obratio čelni čovjek cjelokupne organizacije Perica Prpić.
– Iznimna mi je čast biti danas ovdje, a posebno mi je drago kad vidim na kakvom je mjestu postavljen ovaj spomen na poginule u Domovinskom ratu. Središnji trg ovog dijela Rijeke mjesto je okupljanja velikog broja građana, pa tako i djece koja će se i na ovaj način moći upoznati s vremenom i ljudima kojima dugujemo našu slobodu, istaknuo je Prpić.


Foto galerija: Na Zametu otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima Foto: Marko Gracin


Postavljanje spomena inicirao je Mjesni odbor Zamet, financiran je sredstvima MO-a i Grada Rijeke, dok je sam događaj organiziralo Vijeće MO Zamet.


– Već je duže vrijeme postojala inicijativa postavljanja ove spomen-ploče, naše zahvalnosti za sve ono što su u ratu učinili naši hrabri i nesebični susjedi, sad smo je uz pomoć Grada i realizirali što izaziva nemali ponos, istaknuo je predsjednik Vijeća Srđan Srdoč.


Na njih se nadovezao i Nikola Ivaniš koji je kao i prethodnici izrazio zahvalnost obiteljima poginulih, ali dodao još jednu komponentu, bolje rečeno poveznicu Rijeke i Domovinskog rata te slobode poraća.


Ljubav prema Hrvatskoj


– Rijeka je imala najveći odziv na mobilizaciju te tako pokazala kakav je njezin stav prema slobodi domovine. I kao što je tada pokazala kako se voli Hrvatsku, čini to i u cjelokupnom poslijeratnom razdoblju svojim zalaganjem za provođenje demokratskih procesa, zaključio je Ivaniš.


Spomen-obilježje na Zametu dio je rješenja Odjela za urbanizam Grada Rijeke, tim više što Centar Zamet ide u red najistaknutijih arhitektonskih rješenje novijeg doba, dok su se za umjetnički dio svečanosti i izvedbu himne pobrinuli tamburaši Zametskog korena, KUD-a koji će za dvije godine proslaviti 100. obljetnicu postojanja.


Od inicijative do realizacije


Posebnu težinu, draž ili značaj, kako tko već želi iščitati, čitavoj svečanosti daje činjenica da je inicijativa, u velikoj mjeri i realizacija, potekla od strane često omalovažavane uloge mjesnih odbora u cjelokupnom društveno-političkom sistemu.


– Od inicijative do realizacije je zbog osjetljivosti mjesta postavljanja, kao i usklađivanja popisa branitelja, prošlo vrijeme mandata dva saziva Vijeća MO Zamet. Inicijalno pokrenule su ih Alenka Srdoč i Ivona Milinović, a odmah prihvatili i svi ostali.


S obzirom da sam 2019. godine došao na mjesto zastupnice Milinović, preuzeo sam konačnu realizaciju. Svakako, a to dodatno ističem, jedinstven je to bio stav svih članova, svi smo zajedno željeli da Zamet i njegove najveće žrtve u Domovinskom ratu dobiju zasluženo obilježje, istaknuo je Željko Dugić koji je i vodio cjelokupni program na Trgu riječkih olimpijaca.