Vijeće albanske nacionalne manjine PGŽ

Podijeljene zahvalnice povodom Dana državnosti Republike Albanije

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U Hrvatskoj danas živi blizu dvadeset tisuća Albanaca, od kojih je na području Primorsko-goranske županije oko tri tisuće, a na području Grada Rijeke njih 800Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Albanije, 28. studenoga, je u Hotelu Continental u Rijeci Vijeće albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije organiziralo prigodnu svečanost, na kojoj su podijeljene zahvalnice općinama i gradovima, institucijama, ustanovama i pojedincima te medijima za dobru suradnju i pomoć u aktivnostima i programima Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ-a.


Zahvalnice su dobili Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka i Opatija, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, Riječka nadbiskupija, Riječki Caritas, župe Plešce i Čabar, Ton Marku, Albanska katolička misija u Hrvatskoj, Novi list i Kanal Ri.


U ime Primorsko-goranske županije svečanosti je nazočnio pročenik Ureda županije Goran Petrc, a u ime Grada Rijeke zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.
Ppredsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Gani Xharrahi kazao je kako se Dan državnosti Republike Albanije obilježava već godinama brojnim događanjima za javnost, međutim, dodao je, ove je godine epidemija koronavirusa “poremetila” planove velike proslave te je organizirana manja svečanost za zahvalnost svima na dobroj suradnji i potpori u radu Vijeća.


Između ostalih, Xharrahi se zahvalio Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci, koji su sa 70 tisuća, odnosno pedeset tisuća kuna pomogli potresom stradala područja u Albaniji, kao i Caritasu Riječke nadbiskupije koji je poslao tonu i pol hrane stradalima, dok su svećenici župa Plešće i Čabar samonicijativno prikupili financijska sredstva i poslali u Albaniju.


Također, zahvalnost je upućena i riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću te Riječkoj nadbiskupiji sa suradnicima na podršci i suradnji tijekom postavljanja kipa Majke Terezije koji je prije dvije godine blagoslovljen u Trsatskom svetištu.


U Hrvatskoj danas živi blizu dvadeset tisuća Albanaca, od kojih je na području Primorsko-goranske županije oko tri tisuće, a na području Grada Rijeke njih 800.


Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine za Grad Rijeku Ton Marku istaknuo je kako se Albanci u Rijeci osjećaju kao kod kuće, a posebno su ponosni na to što žive u gradu koji ima sluha i razumijevanja za nacionalne manjine te su u prilici njegovati svoju kulturu i običaje. Marku je, također, istaknuo odličnu suradnji s Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom.