U 18 sati

Pod motom ”Ljutnja, otpor, promjena!”: Noćni marš za Dan žena danas u Rijeci

Andrej Petrak

U prethodnoj godini iznova smo gledale kako se teško izborena prava žena krše i satiru! Javna politika sve češće promovira društvenu ulogu  spasonosne maternice za opstanak nacije kao primarnu i jedinu autentičnu žensku funkciju, navode organizatoriRIJEKA – Noćni marš u povodu Međunarodnog dana žena, pod motom »Ljutnja, otpor, promjena!« krenut će danas u 18 sati s Konta prema Korzu, do Radio Rijeke. Maršira se za reproduktivna prava, radna prava žena, socijalne uvjete dostojne čovjeka i društvo koje se odupire demagogiji i rastu fašizma, mizoginije i konzervativizma, poručili su organizatori Noćnog marša u Rijeci iz Centra za građanske inicijative Poreč, Lezbijske organizacije Rijeka LORI i Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. 


– U prethodnoj godini iznova smo gledale kako se teško izborena prava žena krše i satiru! Javna politika sve češće promovira društvenu ulogu  spasonosne maternice za opstanak nacije kao primarnu i jedinu autentičnu žensku funkciju. Nasilje nad ženama je u porastu i nikako da se o njemu počne raspravljati s nužnom ozbiljnošću! Radi svega navedenog, ali ponajprije radi činjenice da država ne čini apsolutno ništa kako bi zaštitila prava žena i unaprijedila njihov status u Hrvatskoj, ove godine organiziramo prvi Noćni marš povodom Međunarodnog dana žena, ali i niz popratnih aktivnosti, navode organizatori. 


Marš će pratiti riječki Vokalno-instrumentalni neformalni sastav VINS koji će otpjevati talijansku pučku pjesmu »La lega«. Na Marš se stiže i organizirano s Krka, zahvaljujući Ženama za otok. Osim u Rijeci noćni marševi organiziraju se u Zagrebu i Splitu. Prije Noćnog marša, danas od 14 do 18 sati, kod Radio Rijeke, bit će postavljena multimedijalna instalacija u javnom prostoru, naslovljena »Molim lijepo«. Ova instalacija kolektiva Ulična aristokracija dokumentaristički se bavi fragmentima promišljanja ženske svakodnevnice, malih i velikih borbi, snova i birokracije.