Tradicija

Počinje nova mesopusna sezona u Kostreni, evo što sve planiraju Špažićari

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom šest vikenda, počevši od 14. siječnja pa do 17. veljačeKako to običaji istočnog riječkog prstena nalažu, nova mesopusna sezona u Kostreni započet će nakon blagdana Sveta Tri kralja, a kostrenska kranevalska udruga Špažićari će u subotu u Narodnoj čitaonici u Svetoj Luciji preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana.


Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede 22. veljače kada će se spustiti zastor za još jednu mesopusnu sezonu.


Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom šest vikenda, počevši od 14. siječnja pa do 17. veljače, u vremenu od 21 do četiri sata ujutro, a posljednji maškarani vikend, maškarani tanci će se održati u petak 17. veljače.
Za zabavno-glazbeni program kroz svih pet vikenda zadužena je grupa Venus iz Kraljevice u sastavu Dario Devčić, Ivan Filić, Goran Čišija, Tomislav Peranić i Rino Petrović.


Osim glazbe, maškare i ostale posjetitelje, kako obećavaju organizatori, očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska.


Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol na broj telefona 098/906-4713 i 091/400-22-70.


U sklopu kostrenskih maškara, bit će održana i dječja reduta i to u nedjelju 29. siječnja, a maškarice će zabavljati grupa Venus i animator. Udruga Špažićari će sve počastiti krafnama, grickalicama i sokovima.


Ove godine u redovan raspored maškaranih događanja uvrštena je i manifestacija Špažićarski maškarani kotlić u uvali Žurkovo koji će biti održan 28. siječnja od 10 do 16 sati.


Naslov brani Karnevalska grupa “Čiket” iz Rijeke koja je 2022. godine bila najbolja u pripremi gulaša. Za vrijeme kuhanja gulaša, maškare će zabavljati grupa “Cukar & caffe bend”.


Voditelj programa i jedan od članova žirija bit će poznati novinar Vladimir Jurić, a osim maškaranih grupa svoje kulinarko umijeće pokazat će i novinari Kanala Ri i novinara Radija Rijeke poznati pod imenom grupe Maškarana maneštra, inače prošlogodišnji osvajači srebrne medalje.


U nedjelju 19. veljače od 12 na rasporedu je Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru, a Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici koji za ovu godinu spremaju novu masku morske tematike.


Na mesopusni utorak 21. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama.


Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene dok će se sljedeći dan mesopustu Mićelu presuditi za sva djela koja ga se tereti čime će Kostrenjani završiti ovogodišnje izdanje maškaranih događanja.