NOVA SEZONA

Počinje ljetni red letenja s Krka: Zračna luka Rijeka povezana je s 14 gradova u Europi, Ryanair nudi i novu liniju

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Iz Rijeke će se letjeti za Beograd, Berlin, Bruxelless, Düsseldorf, Eindhoven, Frankfurt, Hamburg, Köln, London, Milano, München, Rigu, Stocholm i Stuttgart.RIJEKA  U Zračnoj luci (ZL) Rijeka ovog vikenda počinje ljetni red letenja. Naime, sutra, u nedjelju, kreće prvi ovosezonski domaći let Trade Air iz Zadra, a zatim u utorak, 28. ožujka stiže i prvi međunarodni let u ljetnom rasporedu, i to EasyJet iz Londona.


Air Serbia po starom


Prema aktualnom redu letenja za ljetnu sezonu 2023. lanjski povratnik na krčki aerodrom EasyJet će ove godine imati iz Londona liniju utorkom sve do 24. listopada, a od 1. travnja uvodi i subotnju liniju iz Londona.


Što se tiče britanske prijestolnice, ZL Rijeka će s njom biti povezan i linijama Ryanaira, i to tek od početka srpnja, ponedjeljkom i petkom. Ova linija će, međutim, ići također sve do kraja listopada.
ZL Rijeka ove će godine biti povezan s ukupno 14 gradova u Europi, i to Beogradom, Berlinom, Bruxellessom, Düsseldorfom, Eindhovenom, Frankfurtom, Hamburgom, Kölnom, Londonom, Milanom, Münchenom, Rigom, Stocholmom i Stuttgartom. Kao i lani, najbolje će, dakle, biti povezan s njemačkim gradovima, i to linijama nekoliko avioprijevoznika, a jedina nova linija je Ryanairova za Milano. Ove godine je, kako sada stvari stoje, od naleta za Kvarner odustao poljski nacionalni avioprijevoznik LOT Polish Airlines, koji je lani za ZL Rijeka letio iz četiri poljska grada, među kojima i Varšave.


Ove godine ponovo za Beograd leti Air Serbia. Ovaj je avioprijevoznik lani s letovima počeo polovinom lipnja te do polovine rujna imao dva leta tjedno, a i ove godine će red letenja biti otprilike isti. Kreće se sredinom lipnja te će linija ići dva puta tjedno do polovine rujna.


Prvi ovosezonski let je domaći let Trade Air iz Zadra / Foto V. KARUZA


Njemački niskobudžetni avioprijevoznik Eurowings ove će sezone pak polovinom svibnja početi letjeti za Berlin, a za njemačku prijestolnicu letjet će i EasyJet, i to od 1. srpnja do 2. rujna, pa će tako u sezoni Rijeka subotom imati tri leta iz Berlina. Ipak, Eurowings ove godine za razliku od lani skraćuje sezonu letenja za Berlin za nekih mjesec dana. Ryanair ponovo leti za Rijeku iz Bruxellessa (Charleroi), i to od početka lipnja do kraja rujna, što znači da je i ova linija skraćena samo na ljetne mjesece s obzirom na to da je lani išla od kraja ožujka do kraja listopada.


Gusti promet


Eurowings će ponovo imati i liniju Rijeka –Düsseldorf, s time da će u sezoni letovi biti čak tri puta tjedno, i to srijedom, subotom i nedjeljom. Njemački low-coster iz Düsseldrfa za Rijeku počinje letjeti krajem svibnja i leti do polovine listopada, slično kao i lani. Ove godine pak iz Düsseldorfa nema linije niskobudžetnog Condora. Condor Airlines će pak letjeti iz Frankfurta, već od polovine svibnja pa do kraja rujna, a početkom svibnja s letovima, i to jednom tjedno, kreće i Lufthansa, koja će Rijeku i ovaj najveći europski hub povezivati sve do 28. listopada. Ipak, Lufthansa je lani za Frankfurt imala dvije linije tjedno, dok ove najavljuje tek jednu. Transavia se i ove godine vraća s linijama za Eindhoven, s time da će u sezoni imati po četiri leta tjedno. Linije kreću krajem travnja i idu do kraja rujna. Eurowings je ove godine najavio i jednu liniju tjedno manje za Hamburg, s time da će s letovima krenuti sredinom svibnja i letjeti do kraja listopada. Tri puta tjedno njemački će niskobudžetni avioprijevoznik Rijeku povezivati i s Kőlnom, i to utorkom, četvrtkom i subotom u sezoni, dok ovi letovi kreću početkom lipnja.


Ove godine uvedena je i nova linija, i to Milano – Rijeka, na kojoj će letjeti Ryanair, i to od početka srpnja do kraja listopada dva puta tjedno. Rijeka će imati i veze s Münchenom, i to s dva nacionalna avioprijevoznika. Tako će Croatia Airlines u sezoni imati letove tri puta tjedno, a naleti kreću sredinom svibnja. Njemačka Lufthansa pak s letovima iz Münchena kreće 27. svibnja, dakle nekoliko dana ranije nego lani. Rijeka bi prema sadašnjim najavama sve do kraja listopada tako trebala imati liniju prema Münchenu čak četiri dana u tjednu.


Manje rotacija


Air Baltic se na ZL Rijeka ponovo vraća linijama za Rigu te će od početka lipnja do kraja rujna Rijeku s ovom destinacijom povezivati dva puta tjedno, što znači otprilike kao i lani.


Ryanair i ove godine najavljuje linije za Stockholm, dva puta tjedno, međutim, dok je lani s letovima krenuo već krajem ožujka, ove godine Ryanair liniju za švedski glavni grad uvodi tek početkom lipnja, a i ići će kraće nekih mjesec dana, do kraja rujna. Eurowings pak za Stuttgart kreće letjeti polovinom svibnja i leti do kraja rujna, dva puta tjedno. Lani je imao letove do kraja listopada, a i tjedno su bile tri linije.


Dakle, Rijeka ove godine u najavi ima gotovo sve destinacije kao i lani, izuzev poljskih gradova, no neke linije kreću kasnije i završavaju ranije, a kod nekih će biti i manje rotacija tjedno.