Najavljeno

Počinje jesenski ciklus predavanja Sveučilišta za 3. dob, evo što se sve nudi

Ingrid Šestan Kučić

Od ekonomije do enologijeJesenski ciklus predavanja Sveučilišta za 3. dob ponudit će tri tematska modula i to iz područja ekonomije, psihologije i enologije.


Najavili su to na konferenciji za novinare prof.dr. Sanja Smojver Ažić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te voditelj projekta “Rijeka – zdravi grad” Grada Rijeke, Jadran Mandekić.


Pojašnjavajući kako se radi o neformalnom obliku obrazovanja namijenjenom osobama starijima od 55 godina kojeg provodi Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka, prof.dr. Smojver Ažić je istaknula da upisi za prvi modul traju do 10. listopada prijavom na e-mail adresu [email protected].
– Prvi ciklus predavanja bit će posvećen temi iz ekonomije “Od kuna do eura – razvoj novca i središnjeg bankarstva” i trajat će od 13. do 27. listopada.


Sva se predavanja održavaju na Filozofskom fakultetu, a uslijedit će ciklus predavanja iz psihologije “Samopoštovanje i njegovo djelovanje na mentalno i tjelesno zdravlje” koje će se održati od 10. do 24. studenog.


Uz umjetnost teme iz psihologije izazivaju najviše interesa kod polaznika, a kako 80 posto polaznika čine žene te kako ispitujemo interese polaznika odlučili smo treći modul posvetiti temi koja će više interesirati muškarce.


Tako će se od 29. studenog do 13. prosinca održati “Uvod u osnove vinarstva”, najavila je prof.dr. Smojver Ažić.


Upisnina u pojedini ciklus predavanja iznosi 150 kuna, a Sveučilište za 3.dob, dodala je, jedan je od načina na koji riječko Sveučilište nastoji surađivati sa zajednicom koja pokazuje veliki interes za ovaj program.


Dosadašnje je iskustvo pokazalo da su polaznici motivirani, žele naučiti nešto novo i steći nova znanja, dok su istraživanja pokazala da se to pozitivno odražava na njihovu sliku o sebi i osjećaj samopoštovanja.


U okviru jesenjeg ciklusa održat će se i besplatan posjet Muzeju JGL-a, a dodajući da je projekt dio riječke strategije vezane uz edukaciju osoba srednje i starije životne dobi Mandekić je kazao da je program prepoznat i unutar projekta “Rijeka – zdravi grad” kao jedan od prioriteta unutar tematske grupe “Zdravo starenje – aktivacija osoba starije životne dobi”.