Prioritetna skupina

Počelo cijepljenje prosvjetnih djelatnika u PGŽ-u: “Želja nas učitelja je da nastava ide uživo”

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Cijepljenje će omogućiti normalan povratak na nastavu jer nastava licem u lice je nešto nezamjenjivo. Cijepljenje će potrajati tjedan-dva, a možda i duže jer u PGŽ-u ima dosta učitelja, zaposlenika škola - 62 su osnovne škole, te oko 3.000 prosvjetnih djelatnika, kazao je Zoran Pavletić, voditelj županijskog Vijeća ravnatelja PGŽ-aU dvorani Zamet jučer je počelo cijepljenje prosvjetnih djelatnika u Primorsko-goranskoj županiji. Vladimir Mićović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, kazao je da odlukom Stožera osnovne i srednje škole spadaju u prioritet, dok je Zoran Pavletić, ravnatelj OŠ Hreljin, istaknuo da je konkretno u toj školi odaziv na cijepljenje oko 80 posto.


– Krenuli smo s oko 200 procjepljivanja nastavnog osoblja. To nam je vrlo važno, to je odluka Stožera, a radi se o nastojanju da u školi, kao prvoj vrlo važnoj instituciji, mjere popuste, odnosno da pokušamo razmišljati da prije svega maturante i sve druge učenike vratimo na nastavu u škole.


To će naravno biti jedan od prioriteta ako dođe do situacije s popuštanjem ovih strogih mjera, lockdowna, koji smo do sada bili prisiljeni provesti, istaknuo je Mićović.


Povratak u normalu
Pavletić, koji je i voditelj županijskog Vijeća ravnatelja PGŽ-a, naglasio je kako je nekolicina nastavnika cijepljena ranije.


– Ovo će omogućiti normalan povratak u nastavu jer nastava licem u lice je nešto nezamjenjivo. Na rasporedu je cijepljenje prosvjetara osnovnih škola, znači svih zaposlenika u osnovnoj školi, odnosno ne samo učitelja, nego i administrativnog i tehničkog osoblja.


Moram napomenuti da je administrativno i tehničko osoblje osobito izloženo virusu jer je i ono stalno u kontaktu s djecom, djeca žele kontakt, i ovim činom ćemo omogućiti da normalno nastavimo školsku godinu i započnemo s nastavom lice u lice, odnosno po modelu A.


Nema nikakvog otpora, zaposlenici su jedva dočekali ovo cijepljenje i zbilja sam ponosan na to da su odgovorno shvatili ulogu cijepljenja u sprječavanju širenja virusa, istaknuo je Pavletić.


Foto Marko Gracin


Kontaktira stoga i s ostalim ravnateljima, te prenosi kako nikakvih problema po pitanju cijepljenja nema.


– Vjerujem da će cijepljenje potrajati tjedan-dva, a možda i duže jer u PGŽ-u ima dosta učitelja, zaposlenika škola. Dakle, 62 su osnovne škole, te oko 3.000 prosvjetnih djelatnika. U svojoj se školi, kao što sam rekao, nadam postotku odaziva od oko 80 posto, veli Pavletić.


Nema straha


Sa Sanjom Novosel Grgurić, učiteljicom razredne nastave u OŠ Fran Krsto Frankopan iz Krka, popričali smo dok je čekala ulazak u dvoranu.


– Jedva smo dočekali opciju da nas cijepe jer smo svaki dan u kontaktu s djecom. Nadamo se da će ovo značiti povratak u normalu, već nam je dosta ovakvog rada – i djeci i nama teško je, odnosno teže nego u redovnom kontaktu, rekla nam je Novosel Grgurić.Profesor iz Tehničke škole u Rijeci, Goran Čalić, također kaže da se želi cijepiti, prijavio se među prvima u školi, te se i on nada da će cijepljenje označiti povratak normalnoj nastavi. U šali kaže da drži da je Moderna moderna, pa vjerojatno i bolja, no odmah dodaje da je po njemu sve to isto – bitno da se cijepimo. Ne bojim se, čega se imam bojati – kaže Čalić.Kristijan Obradović predaje tjelesnu i zdravstvenu kulturu u OŠ Vežica, a pristao je dati nam izjavu neposredno nakon što je primio cjepivo.


– Odlučio sam se cijepiti kako bih zaštitio sebe i svoju obitelj, a također i učenike i sve s kojima se susrećem. Što se tiče cijepljenja prosvjetnih djelatnika koje je u našoj županiji krenulo, mislim da je to jedan obiman posao i da će vrijeme pokazati koliko je napravljen na vrijeme.


Želja je svih nas da nastava ide u živo, da nemamo prepreke da djeci prenesemo svoje znanje i vještine, kako bi djeca stvorila navike u normalnom i zdravom okruženju, u izravnoj nastavi, jer se socijalni kontakt ne može zamijeniti ničim, poručio je Obradović.Florentina Horvat predaje hrvatski jezik i književnost u OŠ Vežica, i također se cijepila.


– Osjećam se dobro. Odmah sam bila sigurna da se želim cijepiti, nemam nikakvih strahova što se toga tiče. Više me strah korone, nego nekih nuspojava. Mislim i nadam se da bi nastava od sljedeće godine trebala krenuti onako kako treba, zaključila je Horvat.Maligni mutant


Vladimir Mićović novinarima je rekao da je i jučerašnja brojka od 318 novooboljelih u PGŽ-u otprilike na razini brojki koje nas prate cijeli tjedan, a u prosjeku je to ispod 300 dnevno novooboljelih. Sutra će se, veli, broj vjerojatno malo smanjivati.


– To su još uvijek visoke brojke, međutim nisu onako visoke kao što su bile negdje krajem ožujka i početkom travnja, kada je u PGŽ bio taj jedan plato koji smo dostigli, no transmisija je još visoka. Karakteristika ovog trećeg epidemijskog vala je da se iz centra grada ipak u određenim valovima transmisija prebacuje i u druge dijelove županije.


Taj maligni val, maligni mutant, učinio je svoje i epidemiju proširio kroz cijelu PGŽ. Ipak, sada se nadamo jednom smirenju i prve naznake toga, barem što se tiče broja novooboljelih i broja aktivnih slučajeva, se naziru.


Također, i broj u bolnici stagnira na visokoj brojki od oko 200 oboljelih, ali ipak, ako gledamo one ključne tjedne, broj dnevno primljenih u bolnicu nije onako visok: tada je to bilo po 50 hospitaliziranih dnevno.


Nadamo se da je to iza nas. Što se tiče broja procijepljenih osoba, ovdje danas završavamo cijepljenje ovoga tjedna s otprilike 700 ljudi, zadovoljni smo tim tempom, a pogotovo ćemo početkom svibnja, kada su najavljene veće količine cijepljenja, moći aktivirati ovaj centar u punom obimu, odnosno cijepit ćemo po 2.000 osoba samo na ovom lokalitetu, a aktivirani su i drugi punktovi po ispostavama, Crikvenica, Opatija, Krk, Cres, Lošinj, Gorski kotar, opisao je Mićović.


Dobar odaziv


Kaže da građani dolaze kako su se i najavili, štoviše, želja za procjepljivanjem je i puno veća, te će tijekom sljedećeg tjedna vjerojatno moći pozvati i veći broj ljudi. Kazao je i da ćemo idući tjedan imati sigurno 3.510 doza Pfizera na raspolaganju, te oko 2.900 doza AstraZenece.


– Možemo se pohvaliti da smo imali i vrlo dobar odaziv na obje vrste cjepiva, to je bilo odrađeno u dobroj komunikaciji s liječnicima, te nismo imali nikakav veći problem. Ova situacija koja nam sad donosi veću količinu cjepiva omogućuje nam daljnje procjepljivanje, ne samo nastavnog osoblja, nego i drugih prioritetnih skupina.


Virus se jako brzo širi u cijeloj radnoj populaciji, ocijenio je Mićović. Kao iznimno bitne, prioritetne, nabrojao je nastavno osoblje, ugostitelje, hotelijere, novinare, sve interventne postrojbe koje, kazao je, moraju funkcionirati, a u kojima se virus, kao novi mutant, također nažalost intenzivno i snažno širi.U PGŽ-u 318 novooboljelih


U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.627 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 16.284, a umrlo je 37 osoba, izvijestio je jučer nacionalni Stožer civilne zaštite. Što se tiče Primorsko-goranske županije jučer je bilo 318 novooboljelih, dok je 217 osoba ozdravilo.


Ukupno je tijekom dana ranije laboratorijski obrađeno 1.126 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 28,2 posto. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ-a iznosi 3.324.


Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, broj hospitaliziranih pacijenata smanjen je za 2 pacijenata i iznosi 195. Na respiratoru se nalazi 11 osoba. U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom COVID-19 centru PGŽ-a, na liječenju je 27 pacijenata, a njihov oporavak ide dobro i svi su u dobrom zdravstvenom stanju. U KBC-u su preminule 4 osobe od kojih je jedna iz susjedne, Ličko-senjske županije.


Drugi najgori u Europi


Ako se već govori o nekakvoj stigmatizaciji PGŽ-a po broju 7-dnevne ili 14-dnevne incidencije, ona je samo jedan od pokazatelja stanja u sredini, jer postoje i drugi pokazatelji koji govore o tome koliko je neki sustav efikasan i koliko se bori i u preventivnom smislu protiv epidemije.


Mislim da ti indikatori govore puno više, tako da smo na Stožeru inzistirali da, ako se radi usporedba između pojedinih sredina, da se onda to čini najmanje s tih pet pokazatelja, jer 7-dnevna incidencija ne može biti jedina brojka koja to uspoređuje, osvrnuo se Mićović, a vezano za komentare na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojoj je PGŽ među najgorim regijama u Europi, konkretno druga najgora, a kao mjerilo uzeta je sedmodnevna incidencija


Na primjedbu novinara da je zvučalo kao da relativizira podatak WHO-a gdje je dakle PGŽ i po 7-dnevnoj i po 14-dnevnoj inicidenciji druga najgora u Europi, Mićović je kazao da ne relativizira.


– To je podatak koji je vrlo važan, on govori o snažnoj transmisiji u regiji, no ne sumnjam da je ona vrlo slična i u drugim regijama. Situacija u PGŽ-u je vrlo složena, transmisija je vrlo velika, velik je broj ljudi u bolnici, međutim usporedba u tom smislu nije cjelovita ako se koristi samo broj novooboljelih, kaže Mićović.


Razmišlja li se možda o postroženju mjera, pitali su novinari.


– Treba inzistirati na ovim mjerama koje su vrlo stroge, postavljene su kao oštar skalpel, te izazivaju efekte u socijalnom, zdravstvenom, ali i gospodarskom smislu. Jače mjere bile bi na stolu jedino ako bi se dogodilo ono što mislim da neće, a to je daljnje pogoršanje ovih visokih brojki koje smo proživjeli i u ova dva ključna tjedna i koje još uvijek bilježimo, zaključio je Mićović.