NOVA VIZURA

Počele završne pripreme za početak radova. Viškovo dobiva peti rotor, evo kako će izgledati

Jakov Kršovnik

Do 24. veljače privremeno će biti zatvorena nerazvrstana cesta i parkiralište uz mjesno groblje Viškovo zbog pripreme skore rekonstrukcije raskrižja koja će početi 23. veljače i trajati osam mjeseciVIŠKOVO – Počele su završne pripreme za početak radova na sanaciji kolnika, rekonstrukciji raskrižja i izgradnji petog kružnog raskrižja u Viškovu. Do 24. veljače privremeno će biti zatvorena nerazvrstana cesta i parkiralište uz mjesno groblje Viškovo zbog skore rekonstrukcije raskrižja županijskih cesta Ž5055 i Ž5025, javljaju iz Općine Viškovo.


Bolja protočnost


Prometnica će se nakon uspostave privremene prometne signalizacije pustiti u prometovanje dok se parkirna mjesta neće moći koristiti do završetka radova. Sami radovi na sanaciji kolnika i izgradnji kružnog toka s rekonstrukcijom i gradnjom komunalne infrastrukture na ŽC5025 počet će 23. veljače, a najavljeno trajanje radova je osam mjeseci. Za vrijeme radova bit će izmješteno autobusno stajalište, a po potrebi i korigiran vozni red. Privremeno stajalište bit će označeno stajališnim oznakama, a nalazit će se 10 metara iznad, u ulici uzduž groblja. Ovaj projekt znači i urbanističko-arhitektonsko uređenja centra Viškova jer je uz novi rotor projektirano i uređenje cjelokupnog okolnog prostora. Pješačke površine će se znatno proširiti u odnosu na postojeće stanje pa će sam centar Viškovo poprimiti sasvim drukčiju vizuru. Vrijednost investicije je 7,8 milijuna kuna, a Sanjin Vranković, voditelj Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu Općine Viškovo, najavljuje da će se ovom investicijom značajno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebice pješaka.


– Smanjit će se brzine prilaska raskrižju i ublažiti posljedice u slučaju eventualnih nesreća, a protočnost prometa će zbog neprekinutosti prometa biti značajno bolja. S obzirom na složenost zahvata, u realizaciji projekta sudjeluju uz Općinu Viškovo, Županijska uprava za ceste, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija te HEP ODS. U sklopu rekonstrukcije prometnih površina iz T raskrižja u kružno raskrižje te uređenja javnih površina u obuhvatu zahvata, predviđena je izgradnja kolektora sanitarne kanalizacije, rekonstrukcija postojećeg vodovoda uz polaganje i nove vodovodne infrastrukture. Radovi se izvode kao dio EU projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, kaže Vranković.


Uvođenje videonadzora
Također najavljuje da će se unutar raskrižja izvesti sve druge komunalne i EE instalacije.


– Novi rotor i novi izgled centra Viškova upotpunit će se izgradnjom nove i dekorativne rasvjete, a uvest će se i sustav videonadzora površina. U konačnici po izvođenju radova na instalacijama i prometnicama slijedi uređenje pješačkih i javnih površina i parka te krajobrazno uređenje cijelog zahvata sa sadnjom grmolike vegetacije i drvoreda, kaže Sanjin Vranković. Iz Općine Viškovo mole sve sudionike u prometu za razumijevanje i pridržavanje privremene prometne regulacije za vrijeme izvođenja radova.


Privremena regulacija prometa


Za vrijeme izvođenja radova na snazi će biti privremena regulacija prometa. U pojedinim fazama, promet će se voditi naizmjenično regulaciju semaforima. U povremenim kritičnim fazama projekta predviđeno je i zatvaranje prometa unutar raskrižja za sav promet što se planira u dane vikenda. O svim izmjenama prometnih uvjeta, mještani Viškova bit će pravovremeno obaviješteni. Za vozila i pješake osigurat će se prolazak dionicom ceste što će također biti regulirano privremenom prometnom signalizacijom prema prometnom rješenju.