Tradicionalna gastromanifestacija

Počele prijave za 12. Bartojski kotlić, otvorene su do 26. kolovoza

Sanja Gašpert

Ovogodišnje izdanje bit će održano u subotu, 27. kolovozaČAVLE – Nakon dvogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa, ove će se godine, tradicionalno, krajem kolovoza, u sklopu programa Bartoje, blagdana sv. Bartola, zaštitnika istoimene župne crkve u Cerniku, održati 12. izdanje Bartojskog kotlića, natjecanja u kuhanju lovačkog gulaša, koji organiziraju Turistička zajednica općine Čavle i Buffet Pomorac u Čavlima.


Ovogodišnje izdanje tradicionalne gastromanifestacije, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj ekipa s područja Grobnišćine, ali i iz okolnih područja, bit će održano u subotu, 27. kolovoza od 17 sati u Buffetu Pomorac u Čavlima. Organizatori obavještavaju zainteresirane kako su prijave već započele i traju do 26. kolovoza, odnosno do popunjenja mjesta.


Kotizacija je 200 kuna po ekipi koju čine tri člana, a za to će ekipa, koja mora donijeti kotlić od šest litara – emajlirani tronog, dobiti kilogram mesa divljači, jelena ili »ča se ulovi«, pola kilograma luka, dva decilitra ulja i vino »za podlet«.
U ovoj tradicionalnoj ljetnoj manifestaciji natječe se dvadesetak ekipa u disciplini spremanja kotlića. Stručni žiri ocjenjuje jelo u četiri kategorije – okus safta, kuhanost mesa, okus mesa i izgled gulaša. Ocjene od 0 do 10 se zbrajaju i određuju pobjednika.


– Atmosfera na Bartojskom kotliću uvijek je vruća, što od sunca, što od želje za pobjedom, jer biti kuharom najboljeg kotlića nije mala stvar. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto, uvijek su dobro raspoloženi, nikad gladni i s nestrpljenjem očekuju iduću godinu i novu priliku da ukrste kuhače i pokažu svoje kulinarske vještine. Posjetitelji imaju priliku probati vrhunski spravljene kotliće i po želji otkrivati tajno kulinarsko oružje svake ekipe. Proglašenje pobjednika nikada ne prolazi bez žive muzike, mnoštva znatiželjnika i pregršt dobre zabave, poručuju organizatori.