Krenulo je

Počele prijave u elektronički sustav upisa. U klupama 32 srednje škole PGŽ-a mjesta za 2.920 osmaša

Ingrid Šestan Kučić

Najveći broj učenika moći će upisati 35 četverogodišnjih strukovnih programa koji raspolažu s 1.266 mjesta za učenike, a nudi se i 30 trogodišnjih strukovnih/obrtničkih programa za ukupno 676 učenikaRIJEKA – Za otprilike 38 tisuća hrvatskih osmaša jučer su započele prijave u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ), a u Primorsko-goranskoj županiji u 32 srednje škole planiran je broj upisnih mjesta za ukupno 2.920 učenika, odnosno 2.802 upisna mjesta u 30 srednjih škola kojima je PGŽ osnivač, 74 upisna mjesta u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji te 44 upisna mjesta u Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića Rijeka za program opće gimnazije te novi program fizioterapeutski tehničar.


Prema podacima Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije u 30 srednjih škola kojima je osnivač odobren je upis u sveukupno 81 obrazovni program i to u 5 gimnazijskih za ukupno 674 učenika, što je 6 posto populacije osmaša, zatim jedan petogodišnji strukovni program za ukupno 56 učenika ili 1,4 posto osmaša što se odnosi na Medicinsku školu kojoj je ponovo odobren upis u 2 razredna odjela medicinskih sestara/tehničara opće njege. Najveći broj učenika moći će upisati 35 četverogodišnjih strukovnih programa koji raspolažu s 1.266 mjesta za učenike, odnosno njih 43 posto, a nudi se i 30 trogodišnjih strukovnih/obrtničkih programa za ukupno 676 učenika ili njih 37 posto. Učenici će moći birati i između dva dvogodišnja industrijska programa za ukupno 24 učenika, tri umjetnička programa za 84 učenika te pet programa za učenike s teškoćama u razvoju koji nude mjesta za ukupno 22 učenika.


Upisne kvote


Gledano po školama najveću upisnu kvotu ima Medicinska škola, koja će upisati 176 učenika, slijedi Ekonomska škola Mije Mirkovića s kvotom od 162 mjesta, a potom Prva sušačka hrvatska gimnazija sa 144 mjesta. Prva riječka hrvatska gimnazija upisat će 120 učenika, kao i Gimnazija Andrije Mohorovičića, Ugostiteljska škola Opatija, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk te Prirodoslovna i grafička škola. Obtnička škola Opatija, Hotelijersko-turistička škola Opatija, Elektroindustrijska i obrtnička škola te Građevinska tehnička škola planiraju upis od 96 učenika svaka. Prometna škola ima pak 92 upisna mjesta, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja 96 upisnih mjesta, a odobren joj je upis za dvogodišnji obrtnički program zavarivač u kombiniranom razrednom odjelu s programom proizvođač i monter PVC i aluminijske stolarije. Trgovačka i tekstilna škola također planira upisati 96 učenika, Tehnička škola 72, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja 68, Srednja talijanska škola 64, Graditeljska škola za industriju i obrt 60, a Škola za primijenjenu umjetnost, Pomorska škola Bakar i Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova po 48 učenika. Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica planira upisati 89 učenika, Srednja škola Vladimir Nazor Čabar 40, Srednja škola Delnice 80, Centar za odgoj i obrazovanje pri Odgojnom domu Mali Lošinj 44, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj 103, željeznička tehnička škola Moravice 62, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija 48 te Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab 54, dok će Centar za odgoj i obrazovanje upisati 25 učenika.


Prijave od 25. lipnja
Srednjoškolske programe koje žele upisati osmaši će moći početi prijavljivati od 25. lipnja, a u ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati će moći prijaviti najviše šest srednjoškolskih programa. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom. Na programe će se raspoređivati tim slijedom. Neke srednje škole za upise provode i prijemne ispite, a prijave za takve srednjoškolske programe završit će već 28. lipnja. Te dodatne provjere provodit će se između 29. lipnja i 1. srpnja. S rang-lista 6. srpnja brisat će se kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za upis pojedinih programa, a dan kasnije, 7. srpnja, završavaju prijave srednjih škola u NISpuSŠ-u. Tog dana započinje ispis prijavnica, a krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 9. srpnja. Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 10. srpnja, a od 12. do 14. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole u srednju školu u koju se učenik upisao. I ove se godine to može obaviti online putem i e-mailom, a škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog predviđenog razdoblja i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole. Broj slobodnih mjesta u školama za jesenski rok bit će objavljen 10. kolovoza. Učenici s teškoćama u razvoju prijavljuju se UO za odgoj i obrazovanje te iskazuju svoj odabir s liste prioriteta redom kako bi željeli upisati obrazovanje programe od 24. svibnja do 14. lipnja, a do 17. lipnja upisno povjerenstvo unosi odabire učenika u sustav na upise NISpuSŠ, dok se rangiranje učenika s teškoćama obavlja od 21. do 24. lipnja.


U Strojarskoj školi mjesta i za brodske mehaničare, i za drvodjeljske tehničare


Upisnim zavrzlama Strojarsko brodograđevne škole za industriju i obrt došao je kraj, a nakon višetjednog natezanja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja toj je školi odobrena provedba svih programa koje je tražila, što znači da će se na upisima otvoriti mjesta i za brodske mehaničare i za drvodjeljske tehničare dizajnere. Riječ je o programima za koje je Ministarstvo tražilo ukidanje, najprije za brodske mehaničare, a potom za drvodjeljske tehničare dizajnere koje je samoinicijativno bez znanja škole ukinulo.


Najprije se od škole zahtjevalo da ukine program brodskog mehaničara unatoč činjenici što potreba tržišta rada za tim zanimanjem postoji, kao i interes učenika, a škola je dobila i podršku Obrtničke komore te Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je svoj stav pravdalo činjenicom da to zanimanje nije deficitarno te da bi se upisom učenika u sve programe koji se u školi provode broj razrednih odjela povećao za dva razreda, a za to u državnom proračunu sredstava nema.


Kako je škola bila primorana birati između drvodjeljskih tehničara dizajnera, stolara, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije te brodskih mehaničara, ravnateljica Evica Kozera još se jednom usprotivila zahtjevu Ministarstva da se jedan od programa ukine, a tada je Ministarstvo samo iz plana upisa izbrisalo drvodjeljske tehničare dizajnere iako je 2019. i 2020. godine na račun programa drvodjeljskih tehničara dizajnera uplatilo 50 tisuća kuna namijenjenih STEM području, a 90 posto STEM sadržaja u toj školi odvija se upravo u programu drvodjeljski tehničar dizajner. Da apsurd bude veći, Škola je, ne znajući da je ukinut program, uplatila sredstva za nabavku računala namijenjenih upravo tom programu i to u iznosu od 45 tisuća kuna. U međuvremenu su, kaže ravnateljica, potporu školi pišući Ministarstvu dali i DI Klana, a potom i Ravna d.o.o. iz Ravne Gore, a sav pritisak rezultirao je popuštanjem Ministarstva.


– Naši učenici imaju 900 sati praktične nastave i kada završe školu spremni su za tržište rada. Početkom lipnja očekujemo licenciranje Jadrolinije za rad s našim budućim brodskim mehaničarima, a za drvodjeljske tehničare dizajnere dobili smo potporu drvne industrije, zaključuje Kozera.