Deficitarno zanimanje

Počela edukacija pionirske generacije budućih logopeda

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Radi se o drugom studiju logopedije u Hrvatskoj čiji je cilj ponuditi što bolji studijski program koji će biti drukčiji i prepoznatljiv, a kako je riječ o interdisciplinarnom programu, izvodit će se na trima lokacijamaZa prvu generaciju budućih riječkih logopeda je svečano započela preddiplomska razina sveučilišnog studija, a dobrodošlicu prvim riječkim studentima logopedije poželjela je i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, ustvrdivši kako je Sveučilište ostvarilo dugogodišnju želju pokretanja studijskog programa u području rehabilitacije, edukacije i logopedije.


Rektorica je ovaj dan ocijenila i povijesnim trenutkom za Sveučilište.


– Znamo kolika je potreba u Hrvatskoj za ovim stručnjacima, a prioritet su nam Rijeka i Primorsko-goranska županija. Bit ćete traženi stručnjaci, a već sada nas kontaktiraju institucije i udruge koje pozivaju da sudjelujete u njihovim aktivnostima.
Vaš interes za studij sigurno nije proizašao samo iz te kalkulacije, koja je opravdana, nego i iz interesa za ovo područje, kazala je rektorica.


Odabrani najbolji


Prvu generaciju polaznika studija čini 32 studenata, a podsjetivši da se za ta upisna mjesta natjecalo šestotinjak kandidata rektorica je kazala da su selekcijskim postupkom odabrani najbolji te da se od njih puno očekuje.


– Vi ste pionirska generacija i u kontekstu toga da će vam predavati profesori s četiriju fakulteta, jer u izvođenju studija sudjeluju i Filozofski, Učiteljski, Fakultet zdravstvenih studija te Medicinski fakultet s KBC-om Rijeka, istaknula je rektorica.Ujedno se osvrnula i na osnivanje Logopedskog centra kao mjesta na kojem će studenti moći steći praktične kompetencije te raditi s građanima, a najavivši kako je u pripremi i diplomska razina studija, prof. dr. Prijić Samaržija istaknula je da je stvoren okvir studija koji je standardom veći od bilo kojeg sveučilišnog studija u Hrvatskoj, ali i šire.


Dodajući da je prva generacija studenata visokoselektirana, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. Marta Žuvić istaknula je uvjerenje da se radi o visokokvalitetnoj i motiviranoj generaciji, izdvojivši još jednu posebnost riječkog Sveučilišta, a riječ je o njegovanju partnerskog odnosa sa studentima.


Voditelj studija doc. dr. Zdravko Kolundžić istaknuo je pak da je iza Sveučilišta velik posao, a početak izvedbe studija dokaz je da je posao dobro odrađen.


Još puno posla


– Ovo je jedan od najpoželjnijih studija u Hrvatskoj već dugi niz godina, a pred vama i pred nama još je puno posla, poručio je doc. dr. Kolundžić.


Predstavljajući studij, jedna od profesorica prve generacije studenata Maja Kelić kazala je da se radi o drugom studiju logopedije u Hrvatskoj čiji je cilj ponuditi što bolji studijski program koji će biti drukčiji i prepoznatljiv, a kako je riječ o interdisciplinarnom programu, izvodit će se na trima lokacijama, odnosno na Fakultetu zdravstvenih studija, Filozofskom fakultetu te zgradi Sveučilišnih odjela, gdje će biti smješten i Logopedski centar.