Nakon peticije prosvjed

Pobuna zbog zatvaranja Vrtlarskog puta: “Dosta nam je nebrige Grada prema Trsatu”

Vladimir Mrvoš

Prosvjed je organizirala Građanska inicijativa Trsat / Snimila Ana KRIŽANEC

Prosvjed je organizirala Građanska inicijativa Trsat / Snimila Ana KRIŽANEC

Cilj prosvjeda je hitno otvaranje prolaza kroz Vrtlarski put i spajanje na Sveučilišnu aveniju, poručili su prosvjednici s Frankopanskog trga, ističući da je trenutno otežan pristup vatrogascima i hitnoj pomoći 


RIJEKA Sunčano nedjeljno jutro, blizina crkve i kafića pogodovalo je da se napuni Frankopanski trg na Trsatu gdje se održao prosvjed stanovnika Trsata zbog zatvaranja Vrtlarskog puta za promet.


– Rješenje je da se otvori za promet spoj sa Sveučilišnom avenijom, rekla je Sabina Delpin, jedna od prosvjednica.

Foto galerija: Prosvjed zbog zatvaranja Vrtlarskog puta na Trsatu Foto: Ana Križanec

Skup je započeo govorom Antonele Galić iz Građanske inicijative Trsat i jedne od stanovnica Vrtlarskog puta, kojoj je zbog nelogičnog i krajnje birokratskog pristupa onemogućen pristup na glavnu trsatsku prometnicu koju je koristila 25 godina.


– Dosta nam je nebrige Grada Rijeke prema Trsatu! Ne damo Vrtlarski put. Želimo uredan, čist, siguran i lijep Trsat. Svjedoci smo da naš kvart izgleda sve zapuštenije, a cestovna infrastruktura je u sve lošijem stanju te više ne zadovoljava naše osnovne potrebe. Zatvaranjem prometnih pravaca te izgradnjom novih stambenih jedinica ozbiljno je ugrožen pristup vatrogascima i hitnoj pomoći. Cilj ovog prosvjeda je hitno otvaranje prolaza kroz Vrtlarski put, rekla je Galić.


Rješenje vrlo jednostavno

 


Građanska inicijativa Trsat traži da se žurno osiguraju sredstva u proračunu Grada Rijeke za izgradnju Sveučilišne avenije II, što podrazumijeva nastavak izgradnje navedene prometnice i njezino povezivanje s ulicama Put Bože Felkera i Slave Raškaj kako bi se lokalnom stanovništvu osiguralo nesmetano i sigurno prometovanje.


Izašli smo na lice mjesta da se uvjerimo u čemu je problem ovog prometnog rješenja i ostali smo zatečeni. Stanovnici Vrtlarskog puta bi kao i do sada mogli koristiti jednu spojnicu – kratku prometnicu i najkraći put, da se u međuvremenu nisu podignuli cestovni rubnici i postavila privremena ograda, koji formalno onemogućuju promet osobnim vozilima. Rješenje je vrlo jednostavno, nekoliko vreća mješavine cementa, jedan-dva radnika i problem je riješen.

Prolaz kamiona


Stanovnici tog dijela Trsata potpisnici su i peticije prema gradskoj upravi, jer vjeruju da se stvari mogu riješiti na kulturan, institucionalan i legalan način. U peticiji napominju da izražavaju nezadovoljstvo odlukom gradskih službi povodom zatvaranja Vrtlarskog puta i traže alternativno rješenje. Napominju da je alternativni pravac preko Puta Bože Felkera, Josipa Kulfaneka, Strmice, Vrlija i Trga Viktora Bubnja neprihvatljiv iz više razloga. Prvi je razlog preopterećenost starih i uskih ulica sadašnjim prometom, te nepostojanje nogostupa čime se ugrožava sigurnost pješaka, pogotovo djece i umirovljenika. Za vrijeme blagdana, koncertnih događanja, posjeta turista i vjernika opterećuju se ulice parkiranim autima. Problem je i svakodnevni prolaz kamiona angažiranih na izgradnji nove stambene višekatnice na Putu Bože Felkera i to u suprotnom pravcu jednosmjernim dijelom Puta Bože Felkera, a zbog parkiranih automobila otežan je put i nemoguć pravovremeni prolaz hitnih službi. Za potpisnike peticije rješenje je jednostavno.


– Tražimo da nam se omogući kretanje bijelim putem koji povezuje Vrtlarski put i Sveučilišnu aveniju ili da se na drugi način spoji krak Puta Bože Felkera s avenijom, kažu potpisnici peticije i današnji prosvjednici.


Nastavak akcija


Ogorčeni građani napominju da su prilikom gradnje svojih kuća ili kupovine stanova platili komunalnu naknadu kojom su zadužili gradske službe da im osiguraju ceste, kao i to da se ne protive nikakvoj novoj izgradnji i novim zgradama.


Na peticiju koju su dostavili na adrese Grada Rijeke, gradonačelnika, Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo, Upravnog odjela za komunalni sustav i promet, Rijeka plusa, tvrtki ZDL arhitekti d.o.o. i Vijeću mjesnog odbora Grad Trsat, prosvjednici nisu dobili odgovarajući odgovor, pa će se nakon ovog, ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje, prosvjedi nastaviti, kažu iz Građanske inicijative Trsat.