Vladi se odlučio za grdobinu / Foto Vladimir Mrvoš
Cijene su šarolike, kao i obično, a za mnoge kupce i nedostižne
povezane vijesti
Petkom riječka tržnica ni najzahtjevnijeg kupca ne razočara. Naročito kad je lijepo vrijeme, pa placa osim što je mjesto za kupnju postaje i mjesto susreta. Tako bi i jučer kad je već rano ujutro ribarnica postala epicentar tržnice. S velikim se nestrpljenjem iščekivala plava riba, no – šipak! Prodavačica na prvom štandu odmah je prizemljila kupce kazavši:
– Plava dolazi tek u ponedjeljak, nemojte gubiti vrijeme ako nju tražite!

Ni Neva, koja je došla baš po »plavušu«, nije imala sreće – ručak je već pripremljen, ali bez plave ribice petkom, kaže, nije to to.
Dodatnu živost ribarnici dali su učenici koje su učiteljice dovele kako bi se upoznali s trbuhom grada. Učenici su znatiželjno postavljali pitanja, a prodavačica strpljivo odgovarala, objašnjavajući razliku između orade i brancina, kako se čisti škamp, i zašto je grdobina, unatoč izgledu, prava kraljica kuhinje.

Cijene su šarolike, kao i obično, a za mnoge kupce i nedostižne. »Industrijska« orada i brancin mogu se naći po 10 eura, a škampi dosežu i do 45 eura. Ipak petak je petak, a dobar plan može stvoriti dobar ručak i bez plave ribe.
Na jednom od štandova susrećemo Vladija, koji se odlučio za grdobinu kilogram koje stoji 20 eura. Ova je bila teška kilogram i 350 grama. Grdobina se čisti, da bi priprema ručka bila lakša. Pitamo koliko se gubi čišćenjem.
– Očišćena je lakša za 250 grama, saznajemo od prodavačice.

Pitamo Vladija kako će biti pripremljena.
– Grdobina će danas biti glavno jelo, rep će biti pohan, dok će glava obogatiti riblju juhu.
Na istom štandu divlji brancin i orada nude se po 20 eura, tuna po 23, a zubatac za 24 eura. Sve je svježe i čeka da postane dio nečijeg ručka.
Čak ni relativno visoka cijena mnogima nije problem, a oni koji nemaju za ribu, ostaje ponuda zdrave – zelene tržnice na kojoj se kiseli kupus nudi po 3,5 eura, a limuni po 3, koliko i nar. Grožđe je po 4, kesteni po 6 eura, a kilogram šljiva varira od 2,5 do 3,5 eura.