Prvo izdanje

Platak Snowboard Session: Pogledajte akrobacije i na snijegu i u zraku

Marinko Glavan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Nastupilo je dvadesetak natjecatelja, iz nekoliko zemalja, a pobjedu je odnio Marko Gačić, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Emanuel Bastaja i Marko Petišić, sve redom hrvatski boarderiPrvi Platak Snowboard Session, atraktivno natjecanje u takozvanoj Big air disciplini daskanja na snijegu, održano je u podnožju staze Radeševo na Platku, u organizaciji Snowboard kluba Nine.


Foto galerija: Platak Snowboard Session Foto: Mateo Levak


Nastupilo je dvadesetak natjecatelja, iz nekoliko zemalja, a pobjedu je odnio Marko Gačić, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Emanuel Bastaja i Marko Petišić, sve redom hrvatski boarderi, koji su svojim akrobacijama u zraku i na snijegu, zajedno s ostalim natjecateljima, oduševili sve prisutne.


Foto Mateo Levak
Big air disciplina podrazumijeva izvođenje što viših i što složenijih skokova preko “rampe”, odnosno skakaonice napravljene od snijega, uz prethodni zalet niz stazu.


Natjecatelje, a ni gledatelje, u uživanju u zaista spektakularnim vratolomijama, nisu omeli ni bura koja je puhala tijekom cijelog dana, niti prilično niske temperature.


Foto Mateo Levak


Osim boardera u službenom dijelu natjecanja, u neslužbenom su nastupili i skijaši iz Slovenije, koji su snježno show na Platku učinili još atraktivnijim za gledatelje.


Dobri trikovi


Snijega je bilo taman dovoljno za održavanje natjecanja, ali za skijaše koji su se, paralelno, spuštali niz Radeševo, tako da su prvim natjecanjem snowboardera na Platku na kraju mogli biti zadovoljni svi, i gledatelji i natjecatelji, posebno Marko Gačić, koji je proglašen pobjednikom.


Foto Mateo Levak


– Inače se bavim wakeboardingom, nisam član niti jednog snowboard kluba, a snowboardom sam se počeo baviti relativno nedavno. To je dobra alternativa preko zime, rekao je Gačić koji je uvjete za natjecanje na Platku ocijenio vrlo dobrim.


Foto Mateo Levak


– Za naše uvjete, za ovu nadmorsku visinu, skakaonica je dosta velika, ali da se voziti, svi su skakali dobre trikove, a dobar trik znači što zahtjevniji skok, s većim rotacijama, više leta, hvatanje daske u zraku i kombinacija svega navedenog, rekao je Gačić.


Foto Mateo Levak


Među natjecateljima je bila i Nikolina Mišić, instruktorica Snowboarda


– Ovdje sam došla podržati natjecanje koje organizira klub Nine, inače sam iz Zagreba, a snowboardom se bavim već dugi niz godina. Inače sam i instruktorica Snowboarda, a na natjecanju sam u ovim krajevima bila prije dvije godine, kada je bio Carnival Snowboard Session u Rijeci, u centru grada, rekla je Mišić.


Foto Mateo Levak


Olimpijska disciplina


Puno posla u ocjenjivanju natjecatelja imali su suci natjecanja, a jedna od njih bila je Morena Makar, koja je nastupala za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, u snowboarderskoj disciplini Halfpipe.


Foto Mateo Levak


– Ocjenjuje se stil, visina skoka, trikovi, zahtjevnost svih trikova. Natjecanje se odvija na snježnoj skakaonici, a cilj natjecatelja je da skoče što više, uz izvođenje što zahtjevnijeg trika, uz što bolji doskok, pri čemu se ocjenjuje stil i izvedba, rekla je Makar, ističući kako je prvo natjecanje na Platku izvrsna prilika za domaće, mlade snowboardere da se okušaju u natjecanjima, i to na domećem terenu.


Foto Mateo Levak


 


Osim pobjednika, vjerojatno najviše razloga za zadovolstvo imao je Miodrag Toskić Miki, glavni organizator, iz Snowboard kluba Nine koji je prvi put organizirao međunarodno natjecanje u Snowboardu na Platku.


Foto Mateo Levak


– Disciplina Big air inače je i olimpijska disciplina u snowboardu, vrlo je atraktivna, tako da su u natjecanju sigurno uživali svi koji su bili na Platku. Već smo organizirali natjecanja ovdje, ali ovo je prvi put da se održava u ovom obimu i u ovom formatu, rekao je Toskić.