Predstavili projekt

Plastiku vade iz mora i pretvaraju ju u nešto novo i kreativno: “Od štete stvaramo benefit”

Marin Bolić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na prezentaciji su predstavljene aktivnosti udruga Ajkula, Jedro & Krilo te 3D GrupePoanta je da ljudi shvate da plastika ne bi trebala biti u moru ni na na plaži, no ona je otpad samo dok je tamo, ali u momentu kad je izvadimo iz mora, ona više nije otpad, nego sirovina.


Nakon toga su potrebne volja, snaga, energija i znanje da se plastika pretvori u nešto novo i kreativno, odnosno da se kružno gospodarenje otpadom zatvori te se pretvori od nekakve štete u benefit.


Mi smo se tu pronašli i gurat ćemo dalje u tom smjeru te ćemo se truditi da u mladim, ali i starijim osobama probuditi svijest prema ekologiji, obrazovanju i napretku cjelokupnog društva, podvukao je Boris Vukušić iz udruge Jedro & Krilo na prezentaciji projekta “Upoznaj 3D svijet i očisti planet”, što je održana u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Na prezentaciji su predstavljene aktivnosti udruga Ajkula, Jedro & Krilo te 3D Grupe, a posebice one što su posvećene očuvanju mora, morskih ekosustava i prirodnih ljepota.


Posjetitelji se upoznati i s 3D tehnologijom te mogućnostima koje ona pruža. Društva su predstavljali njihovi članovi: Perica Prpić ispred udruge USPDR-a Ajkula, Dražen Gržan i Boris Vukušić u ime udruge Jedro & Krilo, a udrugu 3D Grupa predstavili su Tomislav Hercigonja, Josip Kos i Amir Šećerkadić.Također, na događanju su prezentirani predmeti poput boca, privjesaka, igračaka i sl., što su izrađeni od materijala izvađenog iz mora.


Oduševljenje projektom navedenih udruga iskazao je Zlatko Mihelec iz Upravni odjel za poslove Župana i Županijske skupštine, koji je istaknuo da bi suradnja s Primorsko-goranskom županijom mogla postati i intenzivnija.Spomenimo još kako se program ostvaruje u okviru djelovanja Građanskog muzejskog vijeća – platforme za civilnu participaciju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pa je prisutne pozdravila ravnateljica muzeja Tamara Mataija.– Ovaj događaj provodi se u okviru Građanskog muzejskog vijeća, a cjelokupna suradnja je započela jednim europskim projektom što se zvao “Muzej budućnosti”.


Ideja nam je bila da se uspostavi suradnja na obostranu korist. S jedne strane da udruge kroz muzej dobiju na vidljivosti te da mogu predstaviti svoj rad, a s druge strane da mi nešto od udruga naučimo. Na taj način prezentiramo našu baštinu i zajednički rad, istaknula je Mataija.