Velika obljetnica

Planinarsko društvo Kamenjak slavi 60. rođendan: Riječanima poklanjaju novi veliki gradski park

Jakov Kršovnik

Osim planinarenja, volonteri društva održavaju preko 150 kilometara planinarskih puteva, turističkih i poučnih staza u HrvatskojPlaninarsko društvo Kamenjak ove godine slavi 60 godina uspješnog djelovanja.


PD Kamenjak osnovano je 14. prosinca 1961. godine, a više o obljetnici, proslavi i djelovanju rekao nam je predsjednik društva Boris Kurilić. On ističe da su najveća vrijednost Kamenjaka članovi, a posebno je zadovoljan što su ove godine prvi put prešli brojku od 700, pa zatim i 800 članova.


– Kad je ova Uprava društva preuzela upravljanje 2006. godine imali smo 250 članova i tada smo rekli da ne želimo ništa raditi na brzinu nego malo po malo razvijati Društvo. Bili smo sretni kad smo došli do 400, a posljednjih nekoliko godina imali smo oko šest stotina članova. Najveće smo planinarsko društvo u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji te među najvećima u Hrvatskoj. Ovogodišnji skok na sadašnjih 830 članova rezultat je većim dijelom suradnje s Jadran galenskim laboratorijem i riječkim sveučilištem gdje su osnovani novi odsjeci (JGL i INDEX) i to nas jako veseli, govori Kurilić. Iako se već radi o impozantnoj brojci, novi članovi su uvijek dobrodošli – dovoljno se javiti na mail društva [email protected] ili navratiti na Korzo 16 utorkom navečer.

U PD Kamenjak razvijena je jedinstvena obrazovna vertikala, od prvih koraka do najzahtjevnijih terena i uvjeta. Kroz planinarsku školu obučavaju se članovi za sigurno planinarenje i odgovorno ponašanje u prirodi. Također, Kurilić dodaje da članovi nisu strogo raspoređeni prema uzrastu, već najčešće prema željama i kondiciji.


– Izleti su prilagođeni prema težini terena, Jer, imamo i članova od 80 godina koji mogu na Sveto brdo, a imamo i članove od 20 godina koji nemaju baš preveliku kondiciju… Tako da u pravilu jedan tjedan imamo lakši, a drugi tjedan teži uspon. Potičemo međugeneracijsko druženje na izletima, jer lijepo je vidjeti kada skupa idu i none i nonići, roditelji, unuci, kaže Kurilić.Osim planinarenja, volonteri društva održavaju preko 150 kilometara planinarskih puteva, turističkih i poučnih staza u Hrvatskoj – od Velebita do Gorskog kotara, Cresa, Paga, Platka, “grobničkih Alpa”, riječkog zaleđa pa i na području grada Rijeke. Školuju se vodiči i markacisti, a najmlađe planinare na prikladan način upoznaju sa stvarnim svijetom u prirodi, u suradnji s Gradskom knjižnicom, vrtićima, osnovnim školama. U tu svrhu još prije 12 godina uređena je na Biviju Poučna planinarska staza Šuma Striborova, prepoznata i omiljena ne samo među djecom.PD Kamenjak ima i svoju planinarsku kuću “Frbežari” u goranskom mjestu Tršću. Ta prvobitno seoska kuća izgrađena je 1954. godine, a još 1968. Kamenjak ju je kupio od prvog vlasnika.


– S terase naše kuće mogu se vidjeti jeleni i srne te krave na ispaši, a u neposrednoj blizini je i ski-centar Rudnik, staze za nordijsko skijanje, poučne staze predatora i botanička staza… Blizu je dvorac Petra Zrinskog, zavičajna zbirka, rimski obrambeni zid, limes, stare vodenice i pilane, kovačnice, rezbarske radionice. U izobilju rode borovnice, jagode, maline, kupine, gljive, ljekovito bilje… Kapacitet kuće je 43 ležaja, s prizemljem, prvim katom i visokim potkrovljem koje je vrlo udobno, atraktivno i toplo zimi, kaže naš sugovornik.


Osim toga, markacisti PD Kamenjak pripremaju i novu planinarsku obilaznicu.


– U okolici Tršća uređujemo nove staze kojima ćemo povezati atraktivne lokacije u tom dijelu Primorsko-goranske županije. Kad to završimo, tiskat ćemo planinarski dnevnik s opisom puteva i prostorom za utiskivanje pečata kontrolnih točaka, vrhova i vidikovaca. Vjerujemo da ćemo tako privući još planinara i turista u okolicu Tršća, opisuje nam naš sugovornik.


Spomenimo i da su proteklih dvije godine članovi PD Kamenjak uređivali veliki Parka lovora na Kantridi.


– Kroz projekt Zelenog vala Europske prijestolnice kulture odradili smo otprilike polovicu planiranog, a potom smo preko Riječkog programa lokalnog partnerstva nastavili uređivati novi gradski park s naglašenim šumskim karakterom. Izvukli smo četiri automobilske olupine te 40 m3 otpada. Uz potpuno novu mrežu staza dodatno smo uredili središnji put Frane Juretića, tako da sada izgleda baš kao šumska aleja. Dovršavamo tri izuzetne lokacije – Učionicu, Pričaonicu i Rock scenu te postavljamo klupice i info-ploče. Puno nam znači suradnja s partnerima – KD Čistoća, MO Kantrida, Dom za starije osobe Kantrida, Srednja škola za primijenjenu umjetnost, Akademija primijenjenih umjetnosti, Prirodoslovni muzej i drugi, kaže Boris Kurilić.


Jer, uz njihovu pomoć PD Kamenjak na svoj 60. rođendan poklanja svim građanima Rijeke i turistima novi veliki gradski park, dodatno oplemenjen likovnim radovima učenika, studenata i profesora koji su Park lovora odabrali za umjetničku praksu i edukaciju u prirodi.


Na kraju, Kurilić dodaje da se uvijek može bolje pa tako poziva sve planinare da se uključe u volonterske aktivnosti u skladu s mogućnostima.


– Cijela planinarska infrastruktura (objekti, staze, organizacija izleta, školovanje…) počiva na trudu volontera. Tako bi i nama dobro došlo još nekoliko domara u Frbežarima, markacista, vodiča, suradnika u pripremi i provođenju projekata, donatora opreme i građe, obrtnika i spretnih volontera raznih profila… Značajna pomoć je i kupovina iz asortimana dućana na našoj internetskoj stranici, od prigodne majice i marame do planinarske literature, zaključuje Kurilić.


Prosinačko slavlje

Završni događaj obilježavanja šezdesete godišnjice Kamenjaka bit će tradicionalni uspon na brdo Kamenjak u nedjelju, 12. prosinca. Pozivaju se svi članovi i svi odsjeci, kao i prijatelji iz drugih planinarskih društava, da na vrhu zajednički nazdrave Planinarskom društvu Kamenjak.


– Ići ćemo u tri grupe, prema mogućnostima i željama planinara. Najteža grupa kreće s riječkog Korza od našeg portuna, pješke do Kamenjaka i natrag. Grupa srednje težine kreće od restorana Putnik na Grobniku, a najlakši uspon je od ugibališta ispod samog brda Kamenjak. Ako niste vični planinarenju, ova lakša grupa je idealan poziv za izlet, jer su to široke serpentine, mulatjera, s blagim nagibom. Tako da mogu sudjelovati i najmlađi, može se hodati držeći djecu za ruku ili ih pak nositi na leđima, kaže Boris Kurilić.