Brajda-Dolac obilježio svoje dane

PLACA NAKON PLACE Srcem Brajde oživile kulturne institucije

Ingrid Šestan Kučić

Urbana šetnja Brajdom / Snimila Angela MAKSIMOVIĆ

Urbana šetnja Brajdom / Snimila Angela MAKSIMOVIĆ

MO Brajda-Dolac je u suradnji s Udrugom Urbani separe osmislio jedinstven program u okviru kojeg se na štandovima tržnice plelo, filcalo vunu, sviralo, kuhalo, igralo šah, ali i stolni tenis 


RIJEKA – Voće i povrće danas je na tržnici Brajda ustuknulo pred knjigama, vunom, lutkama, pisaćim mašinama i sličnim artiklima, jer u poslijepodnevnim i večernjim satima održan je program “Placa nakon Place”. Na mjesta za štandovima ono malo prodavača što svakodnevno na Brajdi nude zelene namirnice stali su članovi raznih riječkih udruga i institucija koji su se odazvali na Dane Mjesnog odbora Brajda-Dolac, u čijem je fokusu prvi put ove godine upravo srce tog kvarta, tržnica. S ciljem da tržnica Brajda, koja je već pomalo na izdahu, opet oživi i postane mjesto svježeg voća i povrća, razmjene i susreta, mirisa i žamora MO Brajda-Dolac je u suradnji s Udrugom Urbani separe osmislio jedinstven program u okviru kojeg se na štandovima tržnice plelo, filcalo vunu, sviralo, kuhalo, igralo šah, ali i stolni tenis.


Upoznavanje sa susjedima – Gradskim kazalištem lutaka / Snimila Angela MAKSIMOVIĆ


Magične posebitosti


Bila je tu postavljena i novinska redakcija, ponudile su se i razne radionice, a moglo se razgledati i lutke Gradskog kazališta lutaka. Navodeći kako je prostor tržnice Brajda u posljednje vrijeme zapušten predsjednica MO Brajda-Dolac, Laura Orlić, pojasnila je da su se “Placi nakon Place” odazvale sve kulturne institucije ne samo s Brajde i Dolca, već i s Potoka.


Snimila Angela MAKSIMOVIĆ
– Ove godine smo Dane Mjesnog odbora proširili s nizom događanja koja se odvijaju kroz tri dana, a uključili su se portal Artkvart, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka, Film svima, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Boćarski klub Brajda te sami susjedi. Cijeli je program u potpunosti besplatan, a kroz niz aktivnosti program će istražiti neke od novih mogućnosti za korištenje tržnice Brajda, kao i svih magičnih posebnosti koje ona skriva, kazala je Orlić.


Umjesto voća i povrća, knjige i lutke / Snimila Angela MAKSIMOVIĆ


Šetnja kvartom


U okviru programa organizirana je i vođena urbanistička šetnja kvartom u vodstvu Sekcije i Društva arhitekata Rijeka, a razgovoru u hodu pridružili su se i predstavnici Mjesnog odbora Brajda-Dolac. Na tržnicu se jučer preselilo i Gradsko kazalište lutaka s lutkarskom predstavom “Tončić Petešić”, koja je odigrana na kombinaciji čakavskog i štokavskog. Održano je i predavanje o povijesti riječkih tržnica koje je pripremio Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a cjelokupni program “Plavce nakon Place” okončan je kinom na otvorenom koje je realizirano u suradnji s Art-kinom Croatia.