Tetralogija

Pitanje o Bogu: Životno djelo Ivana Devčića

Mirjana Grce

Ivan Devčić / Foto: V. KARUZA

Ivan Devčić / Foto: V. KARUZA

Predstavljena četiri sveska odabranih radova filozofa prof. dr. sc. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa u miruRIJEKA – U velikoj dvorani Nadbiskupskog doma u utorak je predstavljena izuzetna tetralogija, odnosno četiri sveska odabranih radova filozofa prof. dr. sc. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa u miru, nedavno objavljenih pod naslovom “Pitanje o Bogu”, u izdanju Riječke nadbiskupije i Kršćanske sadašnjosti.


Predstavljanje je okupilo brojne poštovatelje nadbiskupa Devčića i njegova djela, i upućene su mu mnoge čestitke i zahvale.


Skup je uvodno pozdravio njegov nasljednik na riječkoj nadbiskupskoj katedri nadbiskup Mate Uzinić.

Knjige dr. Devčića predstavili su njihovi recenzenti filozofi dr. Aleksandra Golubović, dr. Saša Horvat i dr. Franjo Mijatović te autor predgovora 3. i 4. sveska pastoralni teolog dr. Nikola Vranješ, kao i urednik te grafički urednik svih svezaka Bruno Lončarić.


Foto galerija: Ivan Devčić: Pitanje o Bogu Foto: Vedran Karuza


Predstavljači su podrobno protumačili ono što su, predajući knjigu javnosti, sažeto izdvojili izdavači: da je »Pitanje o Bogu« temeljno pitanje kojim se mons. Devčić bavio u svojem djelovanju; da on, izvanrednim stilom i jednostavno, kroz filozofske rasprave o Bogu vodi u maniri izvrsnog vodiča, kroz prostore ljepota koje nam je Bog priredio i pokazuje riznicu puteva koji vode do Boga, da ovim svojim djelima donosi poticaje kršćanima za bolje razumijevanje i življenje svoje vjere, ali i svim drugim ljudima koji su zainteresirani za pitanja o Bogu i o životu po kršćanskoj vjeri u njega. Ili kako je poručila dr. Golubović: »Ove su knjige životno djelo Ivana Devčića, našeg nadbiskupa u miru«.U prva dva sveska su radovi većinom objavljeni u filozofskim i teološkim znanstvenim časopisima, a u 3. i 4. teološko-pastoralno-socijalne rasprave.


Zahvalivši svima na čestitkama i lijepim riječima, nadbiskup Devčić je uz ostalo rekao da ih doživljava i kao poticaj za daljnji rad.