Koronavirus u Hrvatskoj

Pitanje je trenutka kada će netko biti u kritičnom stanju: Provjerili smo koliko je KBC Rijeka spreman na to

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kompletno smo spremni za pojavu pacijenta s teškim oblicima koronavirusa. Na intenzivnoj njezi imamo tri plus dva mjesta za najteže oboljele koja je moguće potpuno odvojiti od svih ostalih. Također, s respiratorima stojimo zadovoljavajuće, kaže prof. dr. Alen Protić, predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenjeU riječkoj bolnici, prema riječima prof. dr. Alena Protića, predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje, sve je spremno za slučaj pojave pacijenata s teškim simptomima koronavirusa. Pacijenti s respiratornom insuficijencijom na ovoj se klinici Kliničkog bolničkog centra Rijeka, kako dodaje Protić, liječe gotovo svakodnevno.


– Kompletno smo spremni za pojavu pacijenta s teškim oblicima koronavirusa. Na intenzivnoj njezi imamo tri plus dva mjesta za najteže oboljele koja je moguće potpuno odvojiti od svih ostalih.


Prijelomni 40. bolesnik


Također, s respiratorima stojimo zadovoljavajuće. Prema svjetskim statistikama, pacijenti koji su razvili teške simptome bolesti, nisu drugačiji od kliničke slike pacijenata koje ovdje svakodnevno liječimo, ističe Protić.
Unatoč činjenici što se u Hrvatskoj u ovom trenutku epidemija koronavirusa drži pod kontrolom te oboljeli uglavnom imaju blage simptome bolesti, ipak ne isključuje mogućnost da se uskoro pojave i oboljeli koji će razviti simptome koji zahtijevaju liječenje u jedinicima intenzivne njege.


– Ako uzmemo u obzir podatke da se smrtnost kod koronavirusa kreće oko dva posto, a četiri posto oboljelih završava na respiratoru, nakon što zabilježimo 40. bolesnika, statistički gledano, možemo očekivati bolesnika koji će imati ozbiljne simptome bolesti.


Mi smo u bolnici odradili sve potrebne pripreme za takvu situaciju, posebno su označeni putovi kojima se takav pacijent transportira do nas te je u tijeku pisanje protokola za prvog intenzivnog bolesnika, kaže Protić.Talijanski scenarij


Prema njegovim riječima, niti jedan zdravstveni sustav nije spreman za talijanski scenarij te se iskreno nada da se Hrvatskoj neće dogoditi takva situacija. Predstojnik riječke Klinike za anesteziologiju pritom posebno ističe da hrvatski zdravstveni sustav u ovom trenutku dobro odrađuje svoj zadatak i reagira na nastalu krizu.


– Naš ministar zdravstva i svi epidemiolozi napravili su vrhunski posao, najbolji u Europskoj uniji, zahvaljujući čemu smo u ovom trenutku svi na »stand by« poziciji. Najveća opasnost kod širenja koronavirusa je njegov ulazak u bolnički sustav protiv kojeg se borimo dobrom epidemiologijom.


U Hrvatskoj se u svim dosadašnjim slučajevima stalno prati nulti bolesnik i sve dok to činite stvar je pod kontrolom. Ako se u sljedeća dva tjedna pojavnost novooboljelih bude kretala između pet do deset bolesnika dnevno, imat ćemo situaciju pod kontrolom dok se problemi mogu očekivati kada ta brojka preraste 30 novooboljelih u danu.


Ako se ne dogodi takva progresija, pad broja novooboljelih možemo očekivati u travnju, smatra Protić.


Iako su ova i prošla sezona gripe u Hrvatskoj bile blage, Protić podsjeća da je prije dvije godine i epidemija gripe zabilježila veći broj smrtnih slučajeva pa je tako na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje tijekom sezone gripe bilo hospitalizirano sveukupno 13 bolesnika s teškim simptomima gripe čija je smrtnost iznosila pedeset posto.