Sanja Udović

Pismo majke djeteta s cerebralnom paralizom potreslo zastupnicu iz Viškova: ‘Mijenjam zakon, ovo je nepravda’!

Portal Novi list

Sanja Udović / Foto Vedran Karuza

Sanja Udović / Foto Vedran Karuza

Klub socijaldemokrata i mene osobno na pokušaj ispravljanja ove nepravde ponukalo je, među ostalim, pismo jedne majke koje možete i sami pročitati, ističe Sanja UdovićSanja Udović, saborska zastupnica Kluba socijaldemokrata iz Viškova, Saboru će predložiti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Na ovaj potez potaklo ju je potresno pismo majke djeteta s cerebralnom paralizom.


“Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama zadnji je put mijenjan 1. travnja prošle godine kada su se izmjene odnosile na povećanje materijalnih prava korisnika novčanih potpora za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta.


Vezano uz pravo korištenja dopusta radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju do navršene osme godine djetetova života, Zakon je zadnji puta mijenjan prije pune 4 godine kada je povećan iznos novčane naknade za puno radno vrijeme sa 65% na 70% proračunske osnovice mjesečno.


Sramotan iznos
Konkretno, kada roditelj koristi pravo na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju novčana naknada za puno radno vrijeme prema važećem Zakonu iznosi, po nama sramotnih, 2.328,20 kn”, ističe Sanja Udović.


Prema podacima Ministarstva zdravstva u studenom 2020. godine dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju koristilo je 3.305 zaposlenih i samozaposlenih roditelja.


“Klub socijaldemokrata i mene osobno na pokušaj ispravljanja ove nepravde ponukalo je, među ostalim, pismo jedne majke koje možete i sami pročitati.


Ovim izmjenama Zakona predlaže se da zaposleni i samozaposleni roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju, koji koristi pravo na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju do osme godine djetetova života ima pravo na novčanu naknadu u iznosu od 100% proračunske osnovice mjesečno.


Predložena izmjena značajno će doprinijeti pozitivnom socijalnom učinku koji će poboljšati materijalni status korisnika prava na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju. Radi se o djeci s težim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili težom psihičkom bolesti”, ističe Udović.


Za provedbu predloženog Zakona potrebno je osigurati 132 milijuna kuna u 2022. godini. Država koja želi biti pravedna i socijalno osjetljiva i čiji je proračun 165 milijardi kuna, može i mora pronaći 132 milijuna kuna kojima bi se olakšao položaj roditelja djece s težim smetnjama u razvoju, poručuje Sanja Udović.


S javnosti je podijelila i pismo majke djeteta s cerebralnom paralizom, koje ju je i potaklo na ovo inicijativu.


Gorko iskustvo majke


“Kako je živjeti u državi u kojoj su svi jednaki, a neki ipak “jednakiji”…?


Ja sam “zaposlena” majka djeteta kojoj je priznato pravo na dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju i imam pravo na novčanu naknadu u iznosu od 70% proračunske osnovice mjesečno, odnosno 2.328,20 kn.


Ne znam što me više smeta u navedenoj rečenici, ili ono zaposlena ili sam iznos naknade.


Moje dijete ima cerebralnu paralizu, nesamostalno je i treba 24-satnu skrb. Nadam se da ću kad navrši 8 godina ipak moći ići raditi na pola punog radnog vremena. Zato sam ostala zaposlena. Nisam željela davati otkaz i tražiti status njegovatelja.


No, bez obzira na moj status, moje dijete je i dalje invalid sa svim potrebama i troškovima kao i druga djeca s težim smetnjama u razvoju.


Osjećam se poniženo i nemoćno


Ne znam što bih uopće rekla o iznosu navedene naknade, osjećam se jako, jako poniženo i nemoćno. Mislim da je svima sve jasno o vrijednosti ovih mizernih 2.328,20 kn te nije potrebno objašnjavati koliko hrane, potrepština, režija i svega drugog mjesečno navedeni iznos pokriva.


Imati dijete s težim smetnjama u razvoju nije moj izbor. Ostati doma jer on treba konstantnu skrb, nije moj izbor, hir ili lijenost. Ja želim raditi, no ne mogu i zbog toga sam trenutno „kažnjena“ s iznosom od 2.328,20 kn jer zakonodavac očito misli da sam stvarno na dopustu.


Zato, pretpostavljam, nemam ni pravo na godišnji, spavanje, opuštanje jer ipak je to “dopust”, zar ne?


Ja samo želim da se shvati da imati dijete s težim smetnjama u razvoju i brinuti se za njega nije nikakav dopust. Nitko to nije sam izabrao i ne bi trebao biti „nagrađen“ s iznosom od 2.328,20 kn zbog toga.


Najviše od svega na svijetu bi htjela da nikada nisam dobila taj dopust i od sveg srca želim da ga nitko nikada ne treba, ne dobije i ne traži”, piše majka djeteta s cerebralnom paralizom.