Osvrt

Piše Edi Prodan: Smrt Poneštrice zbogom je Rijeci

Edi Prodan

Je li to razlog za uzbunu? Hoće li se zbog toga konačno prestati prikrivati bit stvarnog stanja stvari u Gradu? Hoćemo li konačno vidjeti svoj jasni odraz u riječkom zrcalu? 


Tuga i tragedija. Ne tako davno zatvoren je restoran Municipij. Uz sve njegove mane po pitanju likvidnosti, osnovna njegova zamisao kad se pojavio na tom mjestu bila je dati Rijeci gastronomski dignitet. Propao je.
Danas nas na novi dramatični poraz težnje u implementaciji riječkog identiteta, trećem po veličini hrvatskog grada, upozorava Poneštrica. Najriječkija suvenirnica smještena u samom središtu grada propada. Nestaje. Zatvara se. Unatoč osobama koje ju vode, uvijek spremnim povinovati se kvaliteti i težnji za građenjem riječke osobnosti nikako ne zaradi, ekonomija je rekla – zatvaraj! Propala je dakle najriječkija trgovina na najsredišnjoj poziciji trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj. Je li to razlog za uzbunu? Hoće li se zbog toga konačno prestati prikrivati bit stvarnog stanja stvari u Gradu? Hoćemo li konačno vidjeti svoj jasni odraz u riječkom zrcalu?
Ili ćemo tek reći kako Željka Barbarić nije bila sposobna sagledati razmjere krize? Kako si je sama kriva? Kako nije za “biznis”‘? Naše je mišljenje suprotno: propast Poneštrice siguran je pokazatelj propasti modernog riječkog identiteta. Zbogom Poneštrici zbogom je koje će, na žalost, mnogo jače i mnogo bolnije odjeknuti. Vrlo skoro.