Kanoćal

Piše Damir Cupać: Politički karusel Ive Rinčić

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Iz političke konstrukcije preko noći se ide u političku destrukciju i taj politički karusel nikomu nije jasan osim Ivi Rinčić i Davoru ŠtimcuOvaj bi tekst mogao ići ovako nekako. Troje vijećnika s Nezavisne liste Ive Rinčić, dakle Iva Rinčić, Davor Štimac i Boris Popović, na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije pljunulo je na svoje javno dano obećanje na Korzu da neće koalirati ni sa SDP-om, ni s HDZ-om, ni s Mostom, u stvari ni sa kim.


I tako nastavili ono što je neslavno započeo prvi čovjek Mosta Božo Petrov kada je svojevremeno krajem 2015. godine ovjerio kod javnog bilježnika da neće ni sa SDP-om ni s HDZ-om pa je ušao u vladu HDZ-ova premijera Tomislava Karamarka.


Nakon prvog kruga lokalnih izbora, a uoči drugog kruga izbora za župana i gradonačelnika koji je održan 30. svibnja 2021. godine kandidati nezavisne liste Davora Štimca i Ive Rinčić na riječkom su Korzu uzeli mikrofon i ponosno poručili: Ja sam Iva Rinčić i neću koalirati ni sa SDP-om ni s HDZ-om i tako pojedinačno njih jedno tridesetak.
I onda na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Rinčić, Štimac i Popović odluče podržati prijedlog SDP-ove koalicije da predsjednik Županijske skupštine bude SDP-ovac Loris Rak.


Prijedlog nije prošao jer je nedostajao još jedan glas, ali glasovanje je potvrdilo da su nezavisni vijećnici s liste Ive Rinčić odlučili biti žetončići relativnog izbornog pobjednika, a to je SDP-ova koalicijska lista.


Nakon neuspjele konstituirajuće sjednice veći je dio javnosti ocijenio da je riječ o izdaji birača u maniri Bože Petrova i Mosta i da je tobože nezavisna lista kukavičje jaje SDP-a.


A tekst bi mogao ići i ovako. Nezavisna lista Ive Rinčić koja ima tri vijećnika u Županijskoj skupštini već na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine preuzela je odgovornost i dala podršku kandidatu za predsjednika predstavničkog tijela jer je poštovala volju birača kojom je SDP-ova koalicija postala relativni izborni pobjednik.


Time su pokazali puno veću političku odgovornost od vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera te vijećnika političke platforme Možemo!, koji su odlučili ne podržati Lorisa Raka i konstituiranje odgoditi za mjesec dana.


Rinčić je pojasnila zbog čega je njihova odluka bila podrška prijedlogu relativnog izbornog pobjednika iako je znala da će dio javnosti osuti drvlje i kamenje po njoj i njezinim kolegama.


– Naša nezavisna lista ima 3 mandata i odlučuje o većini. To znači da mi i u jednom i u drugom slučaju glasujemo za većinu ili SDP-a ili HDZ-a. A rekli smo da ne želimo ni s jednima ni s drugima.


Baš zato mi ne glasujemo ni za koju većinu, nego samo za konstituiranje Skupštine. Zato da se ne ponove izbori prije slaganja proračuna. Jer želimo raspravu o razvojnom proračunu, o projektima potrebnim za rast i razvoj županije.


A tada, ako ih župan ne želi, neka ne usvoji sve što će mu biti stavljeno na stol, pa neka padne i Skupština. Ali ne na proceduralnim natezanjima, nego na sadržaju bitnom za razvoj županije.


A ti izbori mogu biti negdje u ožujku 2022., pojasnila je Rinčić.


Mora se priznati da njezini argumenti drže vodu. Jer nekonstituiranje Skupštine zaista znači ponovljene izbore na kojima će izlaznost sigurno biti manja od participacije na redovnim izborima koja je ionako mala, a što ide u prilog velikim strankama, odnosno SDP-u i HDZ-u.


Ponovljeni izbori zbog nekonstituiranja predstavničkoga tijela bili bi čisti gubitak vremena, a epilog da opet nitko ne dobije većinu je i te kako moguća. Ta pat pozicija može se razriješiti jedino preuzimanjem političke odgovornosti, bez obzira na reakcije dijela javnosti. A Iva Rinčić i njezini kolege preuzeli su odgovornost.


No ovaj tekst ima i treću varijantu.


Nakon što je nezavisna lista Ive Rinčić podržala prijedlog SDP-a za predsjednika Županijske skupštine, Rinčić se posula pepelom, u drugom javnom istupu najavila da će podržati prijedlog, ako ga bude, za predsjednika svih onih koji su protiv Komadine, a riječ je o HDZ-u, Mostu, Akciji mladih i Uniji Kvarnera.


E sad, postavlja se pitanje što uopće Iva Rinčić i njezine kolege žele, što će Rinčić, Davor Štimac i još dvoje njihovih kolega napraviti na konstituirajućoj sjednici riječkoga Gradskoga vijeća.


Jer iz političke konstrukcije preko noći se ide u političku destrukciju i taj politički karusel nikomu nije jasan osim Ivi Rinčić i Davoru Štimcu. A što bi tek bilo da su kojim slučajem Rinčić i Štimac pobijedili na izborima za županicu i za gradonačelnika. Spektakl.