Festival fotografije

Pietro Millenotti dobitnik je Grand Prixa 15. izdanja Rovinj Photodaysa

Jakov Kršovnik

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Njegov pobjednički projekt inspiriran je filmom Charlesa Laughtona “Noć lovca” iz 1955. godine te prikazuje noćne pejzaže talijanske rijeke PoROVINJ  Pietro Millenotti dobitnik je Grand Prixa 15. izdanja festivala fotografije Rovinj Photodaysa. Njegov fotografski projekt imena “Black is the River” (“Crna je rijeka”) bio je prvi u kategoriji pejzaža, a žiri ga je među finalistima odabrao i za ukupnu glavnu nagradu. Milenotti nažalost nije prisustvovao dodjeli, iako je došao u Rovinj. Zbog više sile krenuo je kući. Njegov pobjednički projekt inspiriran je filmom Charlesa Laughtona “Noć lovca” iz 1955. godine te prikazuje noćne pejzaže talijanske rijeke Po.

Foto galerija: Dobitnici Rovinj Photodaysa Foto: Mateo Levak
– Fascinantni elementi sposobni su promijeniti percepciju i prenijeti je u dimenziju magičnog realizma. Tišina, izoliranost i tama postaju oruđa za pisanje krajolika i vlastitog nesvjesnog. Gledatelj je pozvan na mjesto gdje se stvarnost može otvoriti mašti i sugestiji. Vizualna pozadina i senzibilitet postaju vodiči za nove individualne priče. Sve fotografije dio su veće serije i digitalizirane su s filma srednjeg formata, navodi se u opisu pobjedničkog projekta.


Pietro Milenotti: Landscape

Pietro Milenotti: Landscape


Time je i završeno 15. izdanje Rovinj Photodaysa, koje je okupilo velik broj ljubitelja fotografije, koji su razgledali centralnu izložbu s finalistima u šest kategorija, izložbu prošlogodišnje dobitnice Rovinj Photodays Grand Prix-a, Zuzane Pustaiove, te izložbu “Velikani hrvatske fotografije 50-ih” koja donosi autore umjetničke fotografije nastale 1950-ih godina prošlog stoljeća. Izloženi su i radovi talijanskih autora na gostujućoj izložbi partnera festivala OMNE Fest iz Italije te održane radionice fotografije, predavanja o autorskim pravima i drugo.
Organizator i direktor festivala Denis Redić kaže kako je zadovoljan što je nakon dvije pandemijske godine festival ponovno održan uživo.


– Ovo su doista bili dani za slavljenje fotografije. Iznimno smo zadovoljni posjetom svih izložbi, predavanja i radionica te odazivom sudionika na svim razinama. Posebno nam je drago što su došli sudionici koji su na različite načine povezani s fotografijom, od profesionalaca do zaljubljenika u fotografiju, rekao nam je Denis Redić.