Nositelj liste

Picula na Korzu predstavio listu SDP-a za europske izbore, govorio o ravnopravnosti

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica TomićRIJEKA Kandidat SDP-a za Europski parlament Tonino Picula na riječkom je Korzu predstavio program liste kojoj je nositelj građanima, a ključna riječ u programu je ravnopravnost.


– Riječ je o ravnopravnosti građana, regija i Hrvatske kao članice. Iza nas je šest godina članstva i ocjenjujem da smo mogli, ali nismo iskoristili sve prilike koje su nam stajale na raspolaganju. Ako SDP dobije mandate, naš cilj će biti osiguravanje tranzicije Hrvatske od male članice koja je pri dnu uspješnosti da bude mala, ali uspješna. da je to moguće, pokazuju primjeri nekih drugih zemalja.


Mehanizmi postoje i treba ih primijeniti, a ponajviše kada je riječ o iskoristivosti fondova, jačanju radnih i socijalnih prava kako bi se izašlo iz dominantne neoliberalne paradigme. Jer, nije u redu da četiri posto najbogatijih ljudi u Europskoj uniji drži u svojim rukama 40 posto privatnog vlasništva. Želimo jačati europski socijalni stup i imamo ljude koji će to znati raditi, poručio je Picula.
On je dodao da su ovi izbori prilika da se završe dvije godine unutarstranačkih borbi unutar SDP-a koji će pokazati da se stranka stabilizirala i da će biti motivacijski iskorak i za predsjedničke izbore.


Kandidatkinja SDP-a za Europski parlament Romana Jerković uvjerena je da je lista SDP-a kvalitetna jer su na njoj snažni pojedinci s velikim životnim i profesionalnim iskustvom.


– Nastojat ćemo europske standarde uvesti u Hrvatsku. Mislim na europske standarde kada je riječ o zdravstvu, obrazovanju, boljim uvjetima pristupa tržištu rada, različitim socijalnim i drugim pravima… Osim područja koja su mi struka, zdratsvo, obrazovanje i znanost, ako dobijem povjerenje birača, radit ću na boljoj iskoristivosti europskih fondova kako bi se podizala kvaliteta života i standard hrvatskih građana. Primjerice, građani imaju pravo na potporu za ugradnju dizala i to je program koji treba iskoristiti, izjavila je Jerković.


Ocijenila je da je zabrinjavajuće da je Hrvatska u pet godina iskoristila samo 15 posto od ukupnih sredstava koja su joj bila na raspolaganju.


– Riječ je o preko 10 milijarda eura. Bitan faktor za realizaciju projekata je njihova pripremljenost na lokalnoj razini, ali još je bitniji taj da nadležna ministarstva na kvalitetan način iskomuniciraju priču s lokalnom razinom. Ako je europski prosjek iskorištenosti 26 posto, uvjerena sam da možemo doseći barem tu razinu, zaključila je Jerković.