HGK – Županijska komora Rijeka

PGŽ velika prilika za suradnju s rumunjskim partnerima

Vladimir Mrvoš

Foto HGK

Foto HGK

Na sastanku se razgovaralo o gospodarskim odnosima Rumunjske i Hrvatske, s posebnim osvrtom na PGŽ. Bezić je predstavio gospodarstvo PGŽ-a, ističući njegov potencijal – turizam, trgovinu, farmaceutsku industriju, brodograđevnu industriju, posebno remont brodova te metaloprerađivačku industriju, naglasivši da je industriji cilj digitalizacija, odnosno Industrija 4.0RIJEKAHeri Bezić, predsjednik HGK-a – Županijske komore Rijeka sa svojim je suradnicima primio Constantina-Mihaila Grigorieja, veleposlanika Rumunjske u Republici Hrvatskoj, u čijoj pratnji su bili vicekonzulica Corina-Mihaela Cosmã-Gãlãtanu i počasni konzul Rumunjske u Rijeci Dragutin Kamenski, koji su posjetili Rijeku u povodu 15. obljetnice Počasnog konzulata Rumunjske u Rijeci. Na sastanku se razgovaralo o gospodarskim odnosima Rumunjske i Hrvatske, s posebnim osvrtom na PGŽ. Bezić je predstavio gospodarstvo PGŽ-a, ističući njegov potencijal – turizam, trgovinu, farmaceutsku industriju, brodograđevnu industriju, posebno remont brodova te metaloprerađivačku industriju, naglasivši da je industriji cilj digitalizacija, odnosno Industrija 4.0. Također se razgovaralo o drvnoj industriji i njezinim potencijalima, o Luci Rijeka i izgradnji infrastrukture, projektiranju u brodograđevnoj industriji, transportu i logistici koji su također zastupljeni u PGŽ-u.– Primorsko-goranska županija predstavlja veliku priliku za ulaganje i suradnju s rumunjskim partnerima, naglasio je Bezić.
Bilo je riječi i o Počasnom konzulatu u Rijeci te o njegovoj izuzetno važnoj ulozi u suradnji PGŽ-a s Rumunjskom.
Rumunjska i Hrvatska imaju odličnu suradnju na nacionalnoj razini, uz trgovinsku razmjenu od 600 milijuna eura, koja je tijekom posljednjih pet godina udvostručena, rekao je veleposlanik Constantin-Mihail Grigorie i istaknuo da se već duži niz godina zalaže za intenzivniju suradnju gospodarskih komora iz dviju zemalja te kako mu je želja da bilateralna suradnja ojača i na lokalnoj razini.
Na kraju sastanka zaključeno je da će se poduzeti obostrani koraci prema tješnjoj suradnji HGK-a – Županijske komore Rijeka s regionalnim komorama Rumunjske.