Press kolegij

PGŽ rebalansom raspoređuje 17 milijuna kuna, evo kako će se dijeliti novci

Sanja Gašpert

Foto Sanja Gašpert

Foto Sanja Gašpert

Oko 7,5 milijuna kuna ide zdravstvu, za kapitalne projekte u školstvu osigurano je 3,1 milijun kuna za dogradnju Osnovne škole Jelenje-Dražice i 1,1 milijun kuna za dogradnju škole u Matuljima...Drugi rebalans proračuna Primorsko-goranske županije za 2020. godinu, donacija ekoopreme županijskim lučkim upravama, sufinanciranje redovne djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a i Thalassotherapije Crikvenica u 2020. godini, bile su teme konferencije za novinare koju je otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ističući kako se novim ulaganjima županijskih proračunskih sredstava nastoji ublažiti posljedice koronakrize u zdravstvenim ustanovama, školama te malom i srednjem gospodarstvu.


U osvrtu na odluke s prošlotjednog Kolegija, Komadina je izvijestio o izdvajanju dodatna tri milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a i crikveničkoj Thallasotherapiji za pokriće takozvanog »kovid« troška uslijed nabavke povećanih količina zaštitne opreme.


U okviru mjera povećanog stupnja zaštite morskog akvatorija, županijskom lučkim upravama bit će donirana ekooprema u vrijednosti od gotovo 250 tisuća kuna, namijenjena spremnicima za ulja i ostale ekološke ugroze.
Tako će županijska sredstva dobiti Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena u iznosu od 43.500 kuna, ŽLU Cres (25.437,50 kuna), ŽLU Krk (28.687,50 kuna), ŽLU Mali Lošinj (37.937,50 kuna), ŽLU Novi Vinodolski (26.312,50 kuna), ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga (60.562,50 kuna) i Županijska lučka uprava Rab (25.437,50 kuna).


Opreznije kreiranje


Župan Komadina također je najavio i drugi rebalans proračuna koji će biti upućen Županijskoj skupštini te je rekao kako se zbog očekivanja snažnijeg pada prihoda proračun opreznije kreirao, pa tako i njegov prvi rebalans, a kako je pad uslijed koronakrize ipak bio blaži, kroz rebalans se raspoređuje višak od 17 milijuna kuna.


– Od toga oko 7,5 milijuna kuna ide zdravstvu, za kapitalne projekte u školstvu osiguran je 3,1 milijun kuna za dogradnju Osnovne škole Jelenje-Dražice i 1,1 milijun kuna za dogradnju Osnovne škole u Matuljima, dva milijuna kuna za sustav zbrinjavanja otpada, od čega milijun kuna Ekoplusu za nabavku opreme za otplinjavanje na Marišćini te ostatak za delničku pretovarnu stanicu Sović laz.


Pet milijuna kuna ide za razne županijske programe, 750 tisuća kuna pomoći Kliničkom bolničkom centru Rijeka za dovršetak onkologije na riječkom lokalitetu, 250 tisuća kuna Hotelijerskom fakultetu za opremanje novog aneksa, odnosno studentskog kampusa, pola milijuna kuna za sportsku dvoranu u Loparu.


Također, sa 150 tisuća kuna pomažemo i novoosnovani studij Logopedije, sa 700 tisuća kuna nastavak ulaganja u Platak, za popravak malih žičara, a za opremu Kanala Ri osigurano je 300 tisuća kuna.


Dodatnih milijun kuna izdvojit ćemo i za potpore poduzetnicima, što znači da smo im ukupno za ublažavanje koronakrize pomogli s gotovo osam milijuna kuna, rekao je župan Komadina, dodajući kako se posebno brinulo o malim i srednjim poduzetnicima koji zapošljavaju od jednog do tri radnika, s po 20 do 30 tisuća kuna svakom za nabavku opreme, ali i likvidnost, čime se, kazao je, spasio od zatvaranja veliki broj malih gospodarstava u Gorskom kotaru i drugim ruralnim područjima.


Konsolidirani proračun


Pročelnik županijskog Upravnog odjela za financije Krešimir Parat rekao je kako se nominalno konsolidirani proračun Županije povećava za 27 milijuna kuna ili 2,04 posto.


– U prvom rebalansu smo uspjeli održati razinu proračunske potrošnje na razini početnog proračuna zahvaljujući prenošenju viška iz prošle godine, a istovremeno smo smanjili prihode tekuće godine, prije svega porezne.


Ovih 27 milijuna kuna odnosi se na konsolidirani proračun, ako to podijelimo na županijski dio i naše korisnike, rast se generira iz rasta prihoda proračunskih korisnika 23,9 milijuna kuna, dok nominalno prihodi i primici Županije rastu za 3,1 milijun kuna.


Ovih 3,1 milijun kuna rezultat je povećanja poreznih prihoda i smanjenja namjenskih prihoda i primitaka. Dobitnici su zdravstvo, na njihovih 12,3 milijuna kuna vlastitih prihoda, Županija je dodala još 7,5 milijuna kuna proračunskih sredstava, kao i školstvo koje je najviše raslo.


Istovremeno, da bi viška uopće bilo, smanjeno je financiranje i predfinanciranje EU projekata, prvenstveno projekta Putovima Frankopana. Odgođeno je i ulaganje 900 tisuća kuna u izgradnju cestovnog čvora Trinajstići, jer Hrvatske ceste nisu do kraja pripremile projekt, zaključio je Parat.


Izrazi sućuti obitelji Rivetti


Župan Komadina je s konferencije za novinare uputio izraze sućuti obitelji preminulog novinarskog barda Orlanda Rivettija. Napuštaju nas dragi ljudi, a jedan od njih je i Orlando Rivetti, koji je bio legenda grada Rijeke, kazao je Komadina uz izraze sućuti obitelji u svoje osobno, kao i u ime Primorsko-goranske županije.