Dan starijih osoba

PGŽ po skrbi za stariju populaciju na visokom drugom mjestu u Hrvatskoj

Sanja Gašpert

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Matica umirovljenika Hrvatske u partnerstvu s PGŽ prijavila je projekt vrijedan 3,6 milijuna kuna, koji počinje 1. siječnja 2021. godine, trajat će tri godine, a cilj mu je osigurati zdravo starenje osoba treće životne dobiPo brizi i skrbi za stariju populaciju Primorsko-goranska županija na visokom je drugom mjestu, odmah iza Zagreba, a naša županija, nakon Zagreba, ima i najviše članova. Važno je istaknuti kako smo počeli povlačiti sredstva Europske unije, pa je tako Matica umirovljenika Hrvatske u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom prijavila projekt vrijedan 3,6 milijuna kuna, koji počinje 1. siječnja 2021. godine, trajat će tri godine, a cilj mu je osigurati zdravo starenje osoba treće životne dobi.


Također, Udruga umirovljenika Delnice uspjela je dobiti europska sredstva u visini od 1,4 milijuna kuna za trogodišnji projekt za umirovljenike, u sklopu kojega su najavljena druženja, susreti, edukacije, radionice, rekreacija, internet, što je sve pokazatelj i put da možemo, kazala je to Ljubica Vujnović, dopredsjednica Matice umirovljenika Primorsko-goranske županije i predstavnica PGŽ-a u Matici umirovljenika Hrvatske, na prijemu predstavnika udruga umirovljenika s područja Primorsko-goranske županije održanog povodom 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba.


Gorući problem delničkog Doma


Vujnović je, kao zdravstvena djelatnica koja je 44 godine radila u delničkom Domu zdravlja, istaknula gorući problem ovog Doma u kojem, kako je kazala, nema liječnika specijaliste, osim radiologa koji uskoro odlazi u mirovinu, mladi liječnici opće prakse dolaze i odlaze te im je Dom zdravlja Delnice usputna stanica.
Nekada je Dom zdravlja Delnice spadao u sam vrh zdravstva, danas skoro da zdravstvo u Delnicama ni nemamo. Županijski Dom zdravlja ne vodi dovoljnu brigu za goranske domove zdravlja. Možda bi rješenje problema moglo biti u tome da na neki način potaknemo djecu i mlade iz Gorskog kotara na školovanje za zdravstvene djelatnike, ali na način da ih zadržimo u Gorskom kotaru i nakon završetka školovanja, kazala je Vujnović.


Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula je kako je riječ o velikom problemu s kojim se muče ne samo domovi zdravlja u Gorskom kotaru, nego i na otocima.


– Trenutno je u županijskom Domu zdravlja u tijeku šezdeset specijalizacija. Problem je što sljedeće dvije godine veliki broj obiteljskih liječnika odlazi u mirovinu, a i u tome što mladi ljudi odlaze, posebice iz manjih sredina. Domovi zdravlja u Gorskom kotaru i na otocima često objavljuju natječaje za nove liječnike, ali se nitko ne javlja.


Ove godine imali smo preraspodjele liječnika na specijalizaciji u ta područja. Nemamo načina kako ih zadržati, čak su i neke jedinice lokalne samouprave pokušale pomoći davanjem stanova i dodataka na plaću, ali nije pomoglo.


Dodatni je problem i što je nedavno uvedena i specijalizacija za liječnike opće medicine, kazala je Medarić, koja je čestitala umirovljenicima njihov dan, uz žaljenje što ove godine neće biti velikih proslava, ali i uz preporuku da se i dalje čuvaju i budu oprezni i odgovorni, jer su, nažalost, u situaciji s koronavirusom rizična skupina. Također, istaknula je kako Županija zasada vodi uspješnu borbu s koronom u domovima za starije osobe čiji je osnivač.


54% mirovina ispod 1.500 kn


Predsjednik Matice umirovljenika Primorsko-goranske županije Zdravko Winter zahvalio se Županiji na financijskoj potpori, ali se i požalio na činjenicu kako Vlada ne čini dovoljno za umirovljenike u smislu povećanja mirovina.


– Staračka mirovina povećana je za svega 1,75 posto i mi sada u Hrvatskoj imamo 54 posto umirovljenika s mirovinama ispod 1.500 kuna. Problem je to onih koji odlučuju, jer izgleda nemaju u svojim obiteljima umirovljenike ili misle da oni to nikada neće biti, kazao je Winter, podsječajući kako su području PGž-a 34 udruge umirovljenika s blizu osamnaest tisuća članova.


Na pomoći Županiji zahvalio je i dugogodišnji predsjednik, danas počasni predsjednik Matice umirovljenika PGŽ-a Josip Matković, koji je posebno zahvalio pročelniku Ureda Goranu Petrcu koji je uvijek imao razumijevanja za njihove probleme i potrebe.


Matković je također ukazao na loš položaj umirovljenika u Hrvatskoj, jer, dodao je, čak 560 tisuća hrvatskih umirovljenika ima mirovine ispod granice siromaštva. Riječi zahvale za podršku predstavnicima Županije uputio je i predsjednik Matice umirovljenika Grada Rijeke Emil Baumgartner, koji je kazao kako bi borba s epidemijom koronavirusa mogla potrajati te da treba razmišljati i koncentrirati se na rad online, u manjim grupama i uz individualan rad, odnosno time pokazati svoju prisutnost među umirovljenicima.