Koronavirus

PGŽ ima nikad veći broj oboljelih, ali i stabilno stanje u bolnici. Ravnatelj Ružić objasnio zašto

Barbara Čalušić

Alen Ružić / Foto Mateo Levak

Alen Ružić / Foto Mateo Levak

Mi smo sada ispod 15 posto cijepljenih bolesnika, sve ostalo su hospitalizirani bolesnici koji nisu cijepljeni, kaže RužićU Primorsko-goranskoj županiji, broj novih slučajeva zaraze jučer je prvi put prešao 2.000 novih slučajeva i iznosio je 2.109 zaraženih osoba. Laboratorijski je obrađeno 4.276 uzoraka, od čega je svaki drugi uzorak, odnosno njih 49,32 posto, bilo pozitivno. Broj aktivnih slučajeva prvi put je prešao deset tisuća te je on jučer iznosio 10.752.


Važnost cjepiva


U Kliničkom bolničkom centru Rijeka s dijagnozom COVID-19 liječile su se 104 osobe, među kojima njih sedmero na respiratoru. Preminula je jedna osoba za koju su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a izvijestili da je bila starije životne dobi i nije bila cijepljena trećom dozom cjepiva.


Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić jučer je za N1 izjavio da s obzirom na epidemiološku situaciju u općoj zajednici, stanje u riječkoj bolnici može definirati stabilnim. Dodao je i da je ukupan broj COVID-bolesnika u protekloj godini iznosio nešto više od pet posto, što znači da je bolnica uspješno u drugim segmentima ipak uspjela zadovoljiti svoju zadaću, a to je liječenje COVID-bolesnika, ali i pacijenata sa svim drugim bolestima.
Govoreći o sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošom na kojem je središnja tema bila reforma zdravstva, Ružić je dodao da se razgovaralo i o situaciji u riječkoj bolnici s obzirom na visok broj zaraženih u PGŽ-u.


– Moram reći da je to bila jedna od tema sastanka s premijerom i ministrom Berošem. Mi imamo tu nekoliko elemenata kojima se može objasniti trend u PGŽ-u, vodeći argument je najviša cijepljenost koju imamo. Velik broj testiranja i velik broj pozitivnih upravo zbog velikog broja cijepljenih se ne reflektira. Visoka cijepljenost i zdravstvenih djelatnika i visoka cijepljenost u populaciji mislim da su ključni za ovakvu situaciju. Mi smo sada ispod 15 posto cijepljenih bolesnika, sve ostalo su hospitalizirani bolesnici koji nisu cijepljeni. To je jedan od elemenata koji pokazuje da ako se cjepivo primijeni na vrijeme, štiti od teških oblika bolesti, istaknuo je Ružić.