Suradnja

PGŽ i Istra zajedno u zdravstvenu javnu nabavu

Barbara ČalušićRIJEKA – Primorsko-goranska županija ima veliki investicijski zamah u zdravstvu, ali i značajna izdvajanja iz proračuna za osiguranje financijske stabilnosti zdravstvenih ustanova kako bi se sačuvao dostignuti zdravstveni nadstandard, istaknuo je  dožupan Vojko Braut na sastanku predstavnika čelnih ljudi zdravstvenih ustanova iz PGŽ-a i Istarske županije.


Razmjena iskustava o problematici, funkcioniranju i organizacijskim modelima županijskih zdravstvenih ustanova PGŽ-a i Istarske županije, kao i mogući oblici suradnje, bile su glavne teme sastanka na kojem su bili prisutni privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Silvija Hunjadi Korošec, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Senka Kajčić, v.d. ravnatelja Doma zdravlja Alen Šimatić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak, a ispred Istarske županije Ivan Glušac, pročelnik Kabineta župana, dr. Gordana Antić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, dr. Tatjana Čemerikić, v.d. ravnateljice Nastavnog zavoda za hitnu medicinu i Manuel Runić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.


Tema sastanka bila je i problematika manjka djelatnika u cijelom zdravstvenom sustavu koji je prisutan u obje županije, financiranju specijalizacija liječnika, stipendiranju deficitarnog zdravstvenog kadra, kao i motiviranju da dođu, ali i ostanu u županijskim zdravstvenim ustanovama kroz osiguranje smještaja, vrtića za djecu te subvencioniranju kamata na stambene kredite.
Predstavnici Istarske županije prenijeli su svoja iskustva o već pokrenutoj proceduri izdvajanja sanitetskog prijevoza iz sustava Doma zdravlja i pripajanje Zavodu za hitnu medicinu, te predstavili novi model financiranja velikog opterećenja na zdravstveni sustav tijekom ljetne sezone, između ostalog i kroz boravišnu pristojbu. Dogovoreno je da se razmotre modeli zajedničke javne nabave kako bi se postigle određene uštede u sustavu županijskog zdravstva, mogući zajednički nastup prema distributerima goriva za vozila hitne i sanitetskog prijevoza oko snižavanja cijena, prema HRT-u za ukidanje pretplate koja se sada plaća po vozilu, ali i smanjenju PDV-a za osnovnu medicinsku opremu.