Hodočašće na Trsatu

Petanjak: ‘Crkva treba izaći iz okvira svoje isključivosti’

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Papa Franjo u pismu kaže da Crkva treba izaći sve do na kraj svijeta, da treba izaći iz vlastitog doma, obitelji, zemlje, jezika, mjesne Crkve, iz okvira isključive pripadnosti vlastitoj zemlji i narodu, nadilazeći svake neprilične etničke i crkvene introvertiranosti, rekao je u propovijedi biskup krčki U Svetište Majke Božje Trsatske jučer su hodočastili vjernici s kvarnerskih otoka predvođeni svojim biskupom mons. dr. Ivicom Petanjkom i svojim svećenicima. Trsatski Marijin perivoj je tijekom hodočasničke mise bio potpuno ispunjen vjernicima koji su na to tradicionalno zajedničko godišnje hodočašće Krčke biskupije doputovali sa svojih otoka, ali i mnogim otočanima koji žive u Rijeci, i mnogim Riječanima.


Dobrodošlicu hodočasnicima u drevno Marijino svetište na Trsatu uputio je u ime franjevaca, čuvara svetišta fra Bernard Barbarić, trsatski gvardijan, a svečanu koncelebriranu misu predvodio je biskup krčki mons. Petanjak, kao i molitvu Gospi Trsatskoj pred njezinom slikom na oltaru u perivoju. Isto tako, hodočasnici su sa zahvalama i molitvama obišli oko glavnoga oltara u trsatskoj bazilici na kojem se stoljećima čuva ikonu Gospe Trsatske.Mjesec listopad ove godine je papa Franjo proglasio Izvanrednim mjesecom misija, na što je biskup Petanjak vjernike podsjetio rekavši da je njihovo hodočašće u tome znaku, da je hodočašće misijski korak.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler

– Vjera je poslušnost Isusovoj riječi. Vjera podrazumijeva put. I mi smo danas na putu, hodočasnici izašli iz svojih domova i župa, sa svojih otoka. Došli smo Gospi Trsatskoj, gdje želimo u zajedništvu s njom, kao biskupijska zajednica, kao velika vjernička obitelj, zajedno proslaviti Izvanredni misijski mjesec koji je papa Franjo odredio da nas podsjeti kako je svaki kršćanin misionar. Sve poruke i apeli pape Franje prema nama i prema svijetu mogli bi se sažeti u jednu riječ – izaći; izlazak. Papa ne prestaje pozivati na izlazak. Tako je i u pismu koje je uputio u povodu Izvanrednog misijskog mjeseca rekao da Crkva treba izaći sve do na kraj svijeta, da treba izaći iz vlastitog doma, obitelji, zemlje, jezika, mjesne Crkve, iz okvira isključive pripadnosti vlastitoj zemlji i narodu, nadilazeći svake neprilične etničke i crkvene introvertiranosti, rekao je, među ostalim u propovijedi biskup krčki podsjetivši na mnoge i naše misionare, kao i na Papin poziv na prihvaćanje novih ideja, novih pristupa i načina, na neskrivanje iza pravila i propisa. Vjernicima je poručio da su svi pozvani na svetost, da je svetost u svakodnevnom izlasku svakoga sa svoga mjesta. Kao primjer je istaknuo Slugu Božjeg biskupa krčkog Antuna Mahnića podsjetivši da je on »izašao iz svoje domovine, iz svoje sredine i u našoj sredini, u našoj domovini bio kao svjetionik u mraku«.


– Budimo ljudi evanđelja i učenici Kristovi, palimo svjetlo istine vjere i budimo svjetlo jedni drugima, poručio je.