Kanoćal

Pennsylvanija

Damir Cupać

Foto Reuters

Foto Reuters

Trebalo mi je nekoliko dana da skontam da brojim elektore na način da sam one plave pripisivao Trumpu, a crvene BidenuMislim, što ja znam o Pennsyilvaniji. Znam za Nebrasku i to zbog genijalnog albuma Bruca Springsteena, ali o Pennsyilvaniji ne znam gotovo ništa. A upravo je Pennsylvanija bila ona ključna država zahvaljujući kojoj je nakon nekoliko dana agonije bilo gotovo, odnosno Joe Biden je odnio pobjedu na američkim izborima jer je dobio dovoljno elektorskih glasova. Prešao je kotu 270.


– BREAKING 17.26 – CNN je proglasio da je Joe Biden osvojio Pennsylvaniju što znači da je Joe Biden 46. američki predsjednik! Nekoliko minuta nakon CNN-a, i Associated Press je potvrdio da 20 elektora iz Pennsylvanije ide na stranu demokratskog kandidata, što u prijevodu znači da Biden i bez Nevade i Georgije ima 284 elektora, navedeno je u izvanrednoj vijesti nakon nekoliko dana iščekivanja i prebrojavanja glasova.


Baš sam o svemu tome razmišljao dok sam čekao da počnem svjedočenje na Općinskom sudu, kat prvi, soba devet. Tužio nas je jedan od direktora riječkog komunalnog društva (Željko Smojver, op. a.) zbog teksta o kolapsu Autotroleja.
Stajao sam ispred sudnice s maskom preko lica poštujući sve propisane epidemiološke mjere. I dok sam čekao da počne ono – ime i prezime, godina rođenja, mjesto rođenja i dok smo svi zauzeli mjesta, a da smo dovoljno udaljeni jedni od drugih, mislio sam o Pennsylvaniji.


Ta je sudnica smještena na južnoj strani i taman je novembarsko sunce tuklo točno u moje lice. A ja mislim o tome što ja znam o Pennsylvaniji. Čekam ispitivanje sutkinje i odvjetnice tužitelja, direktora jednog komunalnog društva, a mislim o Pennsylvaniji i američkim izborima.


Kako ono sunce pojačava, razmišljam da stavim kapu i sunčane naočale, ali to bi bilo nepoštovanje suda. Sve nešto kontam, dobro, sad si na sudu i reći ćeš što ćeš reći, ali kakav bi ti, čovječe, život bio da CNN nije u 17 i 26 proglasio da je Joe Biden osvojio Pennsylvaniju.


Uopće me nije briga kako je moguće da je toliko tužbi protiv medijskih kuća, novinara, ne razbijam glavu zbog toga što su kolege žrtve kaznenog progona zbog kaznenog djela klevete. Ja se sikiram kako to da ništa ne znam o Pennsylvaniji.


Nije me bilo briga ni za broj koji će priopćiti Nacionalni stožer civilne zaštite, nisam se tresao od straha zbog više od 2.000 onih koji su pozitivni na koronavirus. Zaboravio sam na to da je u tijeku rat između Pantovčaka i Banskih dvora.


Brojio sam elektorske glasove, tražio američke savezne države na karti, u tražilicu upisivao BBC News jer sam računao da će oni imati prije podatke od ovih naših portala. I da stvar bude gora, osim o Pennsylvaniji, razmišljao sam kako to da je plava boja demokrata, a crvena republikanaca.


Trebalo mi je nekoliko dana da skontam da brojim elektore na način da sam one plave pripisivao Trumpu, a crvene Bidenu. Činilo mi se logično. Jer, ako je HDZ plavi, onda i Trump mora biti plavi, a ako je SDP crven, onda i Biden mora biti crven.


Strašno je moje neznanje i moja zbunjenost, a sve je otišlo kvragu kada sam shvatio da je sudbina svijeta odlučena u Pennsylvaniji, o kojoj ne znam ništa. Svjedočenje je trajalo oko 35, 40 minuta, otpušten sam kulturno, pozdravio sam sve u sudnici i čim sam izašao ispred zgrade suda naslonio sam se na zid i uguglao »Pennsylvania«.


Pennsylvania je američka savezna država smještena na istočnoj obali SAD-a omeđena saveznim državama New York, New Jersey, Delaware, Maryland, West Virginia i Ohio. Glavni grad je Harrisburg, a najveći grad Philadelphia.


Razvijena je poljoprivreda, šumarstvo te metalurška, kemijska i prehrambena industrija. Svoje ime Pennsylvania je dobila po britanskom admiralu Williamu Pennu i svojoj prirodnoj specifičnosti (sylvania – šumska zemlja).


Pennsylvania se sastoji od 67 okruga (counties). Popisom iz 2002. Pennsylvania ima 12.335.091 stanovnika.


Domorodačko indijansko stanovništvo Pennsylvanije je nestalo, navedeno je u Wikipediji. Nakon što sam to pročitao, nije me više boljela glava od novembarskog sunca koje mi je tuklo u oči u sudnici kao da sam u nekom kazamatu na ispitivanju, nije me više bilo strah što će biti s ovom koronakrizom, nije me više zbunjivalo plavo i crveno, kao da su svi problemi nestali.


Zahvaljujući Pennsylvaniji i američkim izborima koji su učinili da svi stanovnici Hrvatske, a moglo bi se reći i cijelog svijeta, u nekoliko dana magistriraju politologiju i odahnu jer će se kao sada sve posložiti u svijetu i bit ćemo svi braća i sestre. Mo‘š mislit.