Prehrambena industrija

Pastorčić, Borovac i PIK-ESOP moraju dati ponudu za preuzimanje PIK-a Rijeka

Hina, Portal Novi list

Gino Pastorčić / Foto Marko Gracin

Gino Pastorčić / Foto Marko Gracin

Ušao sam u određeni rizik i naravno da je nas nekoliko dioničara odlučilo pokupovati dionice da dobijemo poziciju u kojoj možemo imati mogućnost upravljanja, ne možemo reći da smo vlasnici, ali imamo više od 50 posto glasova, odnosno udjela u vlasništvu PiK-a, objasnio je ranije Gino PastorčićUpravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo Gini Pastorčiću, Igoru Borovcu i društvu PIK-ESOP iz Rijeke da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje riječkog PIK-a d.d.


Kako se navodi u priopćenju Hanfe, obveza za preuzimanjem PIK-a nastala je 13. veljače 2019.


Naime, Hanfa je u provedenom postupku utvrdila da su Gino Pastorčić i Igor Borovac kao osobe za koje je utvrđeno da djeluju zajednički, stekli kontrolu nad PIK-ESOP-om, koje neposredno drži dionice PIK d.d., te da su time posredno stekli 58.300 dionica društva PIK, što predstavlja 28,85 posto udjela u temeljnom kapitalu, a time su zajedno s PIK-ESOP-om prešli kontrolni prag od 25 posto.
Budući da ponuda za preuzimanje društva PIK d.d. nije objavljena, a u cilju zaštite manjinskih dioničara društva PIK d.d., tim fizičkim osobama i pravnoj osobi naloženo je da Hanfi podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za u roku od 90 dana od primitka rješenja.


Temeljni kapital PIK-a Rijeka iznosi 81,7 milijuna kuna, a podijeljen je na 202.080 redovnih dionica, od čega 19.479 čine vlastite dionice vlastitih dionica, što predstavlja 9,64 posto udjela u temeljnom kapitalu. Te su dionice u razdoblju od 23. srpnja 2003. do 10. siječnja 2021. neprekidno bile uvrštene na Redovito tržište ZSE.


Prema podacima SKDD-a, na dan 4. veljače 2021. najveći pojedinačni dioničar PIK-a d.d. je PIK-ESOP.


Netko kupuje dionice, netko automobile


Direktor PIK-a Gino Pastorčić u razgovoru za naš list početkom godine odgovorio je na pitanje o dionicama i vlasničkoj strukturi riječkog PIK-a.


“Da, i za dionice ste me pitali, naravno da neke žulja vlasnička struktura PiK-a, ali svi oni koje to žulja nisu uložili ni lipu u dionice. Govorio sam svima »idemo preuzeti upravljanje, dajte pet tisuća kuna, dvije, tri, koliko god«, ali nitko nema, a onda kupuju automobile.


Ja nisam kupio auto, nego dionice. Hoće li mi te dionice propasti ili neće, pokazat će vrijeme, ušao sam u određeni rizik i naravno da je nas nekoliko dioničara odlučilo pokupovati dionice da dobijemo poziciju u kojoj možemo imati mogućnost upravljanja, ne možemo reći da smo vlasnici, ali imamo više od 50 posto glasova, odnosno udjela u vlasništvu PiK-a”, rekao nam je Pastorčić.Preseljenje na Kukuljanovo


Tom prilikom, Pastorčić je najavio i da će proizvodnju PIK-a preseliti s Brajde na Kukuljanovo, gdje bi se trebale preseliti i njihova pekara i mljekara.  Pastorčić procjenjuje da će cijeli prostor na Brajdi, velik oko tri i pol tisuće kvadrata, najvjerojatnije u prodaju.


“Potreban nam je novac za modernizaciju proizvodnje, a tvornica ne može biti u centru grada, pogotovo ne u dijelu u kojemu se razvijaju sadržaji za kulturu. Grad Rijeka nema adekvatan prostor za naša nova industrijska postrojenja, pa se sama po sebi nameće Industrijska zona Bakar na Kukuljanovu.


Slična situacija događa se i s pekarom u Radničkoj ulici na Vežici, taj prostor nam više ne omogućava razvoj, dosta postrojenja je u pekari zastarjelo i potrebna nam je obnova”, kaže nam Pastorčić


Odgovorio je na nagađanja da je već potpisan predugovor s Plodinama i da će tu za oko dvije godine biti novo prodajno mjesto Plodina.


“Pregovaramo s više zainteresiranih, i da, među njima su i Plodine, i vrlo smo blizu dogovora s Plodinama da oni uzmu taj prostor, a da mi zauzvrat dobijemo neke njihove objekte na Kukuljanovu. Zamijenili bismo se na neki način, ugrubo rečeno.


Pekara isto ima oko 3 tisuće kvadrata, a ovog trenutka su nam Plodine vrlo interesantne jer grade neke nove prostore na Kukuljanovu, a mi bismo preuzeli ove koji im više ne trebaju”, rekao je  direktor PiK-a.Modernizacija i povećanje proizvodnje


Da se PiK pokrenuo prije 10-20 godina, sve bi sad bilo drukčije, ali PiK se bio učahurio i došao u situaciju da sad odjednom sve treba rješavati. Govorimo o Industrijskoj zoni Bakar i preseljenju svih triju pogona u roku od dvije godine.


Nije lako preseliti industriju, a nadamo se i sredstvima EU-a jer se ipak radi o prehrambenoj industriji, najavljuje Pastorčić koji je na čelu PiK-a dvije godine, ali je dioničar već petnaest godina.


“Da bismo opstali, moramo nešto mijenjati, a mi smo odlučili modernizirati i povećati proizvodnju te proširiti asortiman, a preduvjet je da je preselimo izvan grada i u moderne hale. Kad bismo proizveli više, i prodali bismo više, a ne možemo proizvesti više kad su nam kapaciteti 100 posto popunjeni.


Osim pekare, a u pekari treba uvesti novi način proizvodnje, prilagoditi je novim zahtjevima kupaca. Kad povećamo proizvodnju, konačno ćemo postati produktivni i otvoriti mjesto za daljnji razvoj”, rekao nam je ranije ove godine Pastorčić.