Već drugi put

Palača šećerane opet na meti vandala, zgrada će biti zaštićena antigrafitnim premazom

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Za počiniteljem se traga, grafit će biti uklonjen, a zgrada zaštićena antigrafitnim premazom, što je dio ugovorne obveze izvođača radova. Po nanošenju premaza novonastali grafit, boja ili marker može se ukloniti običnom toplom vodom pod tlakomPalača šećerane ponovo je dobila grafit. To je već drugi put da je svježe okrečeno pročelje buduće zgrade Muzeja grada »ukrašeno« jednim takvim »tagićem«. Prvi put je to bilo negdje početkom godine. I novi grafit Riječani su odmah osudili.


Traži se počinitelj


Grad Rijeka je o svemu već obavijestio policiju i traži se počinitelj. Ukoliko se on pronađe, protiv njega će se pokrenuti prekršajni postupak, a za prekšitelje propisana je kazna u iznosu od 1.000 kuna. S obzirom da je rekontrukcija objekta u tijeku, ovaj grafit će biti uklonjen.
Potok stvarno ima velik problem kada se radi o šaranju po fasadama. Dovoljno je u sjećanje prizvati izgled riječkog kolodvora prije skele.


Upitali smo Grad Rijeku, vlasnika Palače šećerane, planira li se nekakva zaštita ove građevine.
– Zgrada će se premazati antigrafitnim premazom i to je predviđeno projektom rekonstrukcije te dio je ugovorne obveze izvođača radova na objektu. Izvest će se po završetku svih radova, odnosno nakon popravaka eventualnih oštećenja nastalih izvođenjem radova. Po nanošenju takvog premaza, novonastali grafit, marker, boja može se ukloniti običnom toplom vodom pod tlakom. Neki imaju svojstva za sprečavanje lijepljenja postera, naljepnica te omogućavaju lakše uklanjanje atmosferskih zaprljanja. No, da bi cijela priča funkcionirala, on se mora obnavljati.


– Grad Rijeka uklanja grafite s javnih površina i s ostalih površina u gradskom vlasništvu, posebice ukoliko bi se radilo o grafitima uvredljivog sadržaja. U svakom slučaju, neovisno o tome je li riječ o grafitima na javnim ili privatnim zgradama, o tome je potrebno prethodno obavijestiti policiju, radi očevida i eventualnog utvrđenja počinitelja – navedeno je.


Represivne mjere


Uz represivne mjere, rješenje za ovaj tip vandalizma Grad vidi u provođenju preventivnih mjera, odnosno u edukaciji koja bi trebala ukazati da takvi postupci osim što nagrđuju zgrade,svojevrsno su financijsko opterećenje za njihove vlasnike.


Upitali smo Grad Rijeku što je s Akcijskim planom za uklanjanje grafita o kojem je bilo jako puno riječi lani, negdje u studenome.


Podsjetimo, Plan je inicirala Lista za Rijeku, zbog neprihvatljivog stanja u Rijeci i uličnog vandalizma, prije svega zbog brojnih slučajeva oštećenja i uništavanja gradske i privatne imovine.


– Usvojene su smjernice za njegovo donošenje te je Plan u finalnoj fazi izrade, kratko nam odgovaraju.


Neke od smjernice Plana su – uklanjanje grafita odmah po nastajanju na imovini Grada uz rok od 24 sata, premazivanje zgrada zaštitim premazom do tri metara visine, kontinuirano informiranje medija po tom pitanju i slično. Ovakvi dokumenti su možda novost za nas, ali ne i za europske gradove.


I HŽ Infrastruktura razmišlja o dodatnoj zaštiti kolodvora


Iz HŽ Infrastrukture nam je stigao potvrdan odgovor na naše pitanje planiraju li i oni nekakvu zaštitu zgrade željezničkog kolodvora u Rijeci, budući da je prije obnove zgrada bila poprilično išarana.


– HŽ Infrastruktura često se susreće s problemom uništavanja željezničke infrastrukture, novih stajališta i novouređenih kolodvora. Ovom prilikom želimo apelirati na sve građane i korisnike željezničkih usluga da čuvaju željezničku infrastrukturnu imovinu koja je javno dobro kako bi bila na korist i zadovoljstvo svih putnika – poručili su nam.


Istaknuli su da oni dugi niz godina provode i preventivno-edukativnu akciju »Stvaraj, ne uništavaj« u osnovnim školama diljem Hrvatske a s ciljem smanjenja vandalizma i devastacije željezničkih kolodvora, stajališta te ostale željezničke infrastrukture.


– Kroz interaktivne radionice kod učenika se nastoji potaknuti svjesnost o važnosti čuvanja javne imovine, njezinu društvenom značaju, izvorima financiranja te troškovima sanacije devastacije kao posljedice vandalizma – naglasili su.