Svečanost

Ovo su novi dobitnici nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Znanost je izvor napretka i blagostanja, poručeno jeU trenutnim previranjima na znanost ne bismo trebali gledati kao zaseban i odvojen svijet, već na kao kreativnu, društvenu djelatnost koja se kontinuirano trudi svima pomoći i oblikovati svijet u kojem živimo, poručila je na svečanoj dodjeli Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci ravnateljica izv.prof.dr. Bojana Ćulum Ilić.


Kako zbog pandemije svečanost dodjele nagrada lani nije održana danas su dodijeljene Nagrade Zaklada za prošlu i predprošlu godinu pa je tako nagradu za životno djelo za 2019. godinu primila izv.prof.art.mr. Ingeborg Fülepp, a za prošlu godinu prof.emeritus Zdravko Lenac.

Za 2019. godinu u kategoriji mladi znanstvenici nagrađena je dr. sc. Željka Peršurić, u kategoriji mladi umjetnik mag. art. Radovan Kunić, dok su u kategoriji znanstvenika nagrađeni izv.prof.dr. Jasmina Dlačić, prof.dr. Stjepan Špalj te doc.dr. Leo Škec.


Za izniman rad u prošloj godini u kategoriji mladi znanstvenici nagrađeni su dr. sc. Antonija Petrlić, dr. sc. Paola Kučan Brlić i dr. sc. Luka Grbčić, a u kategoriji znanstvenici izv.prof.dr. Marko Medved i izv.prof.dr. Sandra Peternel.


Povratak povjerenja


Čestitajući dobitnicima ravnateljica Zaklade istaknula je da znanstvenici često poput cirkusanata balansiraju hodanje na užetu i sami puno balansiraju u svom životu.– Znanost je oduvijek bila izvorom društvenog napretka i blagostanja i važno je da i danas dok slavimo uspjehe znanstvenika i znanosti razmišljamo i o našoj odgovornosti, da tu istu znanost približimo kreatorima javnih politika, praktičarima, sugrađanima i djeci i mladima.


Naša je zajednička akademska odgovornost kreirati narativ koji bi kontinuirano približavao znanost onima koji nisu u znanosti.


Znanost je dio društvenog zajedništva zbog čega posebno u vremenima krize i izazova moramo vratiti povjerenje u znanost kao vrijednosni sustav i kao sustav znanja koji pridonosi dobrobiti društva u cjelini.


Na tom tragu je važno da se retorika konkurencije i nadmetanja zamijeni retorikom suradnje, proučila je izv.prof.dr. Ćulum Ilić.


Dodajući da uložena energija donosi dobre i uspješne rezultate kazala je da je znanost kreativna, uzbudljiva i dinamična, ali i jako težak posao.


– Za uspješno bavljenje znanošću treba puno ustrajnosti. Znanost nije čarobni štapić, to je više sredstvo za preobrazbu svijeta u rukama ljudi, kazala je izv.prof.dr. Ćulum Ilić.


Laureatima je čestitala i rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr. Snježana Prijić Samaržija istaknuvši da bez njih Sveučilište ne bi bilo tako dobro mjesto kakvo ono jest te je napomenula da Zaklada povezuje znanstvenike, istraživače i studente sa zajednicom, a to je bio i cilj njenog osnivanja.


20 godina djelovanja


U 20 godina djelovanja, kazala je, učinjene su velike i značajne stvari, a tradicija zakladništva još je nešto po čemu je riječko Sveučilište posebno.– Zaklada je institucija Sveučilišta koja dodjeljuje nagradu za znanstvenu djelatnost, a unatrag nekoliko godina i nagradu za transfer znanja. Fokus sveučilišnog rada, nagrađivanja i kulture prepoznavanja, je koncentriran u Zakladi.


Svo vrijeme ideja vodilja Zaklade je prepoznati znanstvenu izvrsnost, prepoznati vas koji ste učinili razliku, ali na neki način sve to uvijek vezivati uz zajednicu, uz Grad i Županiju.


U tom smislu vidim bitne iskorake, zajednici se doprinosi kroz transfer znanja, a s druge strane doprinosi se i tako što prepoznajemo koja je društvena odgovornost Sveučilišta prema zajednici, naglasila je rektorica.


Osvrćući se na pitanje stvarnog znanstvenog doprinosa istaknula je da takav doprinos nadilazi samo znanstvene publikacije i projekte.


– To je doprinos zajednici u kojoj živimo. Možemo biti sretni da nas prate Grad i Županija, a ono na čemu ćemo raditi je razvijanje modela vrednovanja znanstvenih istraživanja koja u u sebi uključuju širu dimenziju, a to je dimenzija doprinosa kvaliteti života i rada, najavila je prof.dr. Prijić Samaržija.


Čestitkama se pridružila i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknuvši da Županija od početka prati rad Zaklade te se osvrnula i na dobru suradnju sa Sveučilištem ustvrdivši da su znanje i znanost temelj svakog društva, dok je zamjenik riječkog gradonačelnika, prof.dr. Goran Palčevski kao posebnu vrijednost nagrade istaknuo činjenicu da nagrada dolazi iz akademske zajednice.


– Ovo je nagrada za trud, upornost i inovativnost. Neka vam bude poticaj i motiv za daljnji rad u zajednici, jer jedan od bitnih temelja znanosti je sudjelovanje u radu zajednice i doprinos zajednici, zaključio je prof.dr. Palčevski.


Nagrade za transfer znanja


U sklopu svečanosti dodijeljene su i nagrade za transfer znanja. Cilj i svrha te nagrade su prepoznavanje i nagrađivanje primjera dobre prakse, uspješnih transfera znanja sa Sveučilišta u Rijeci u gospodarsku i širu zajednicu.


U kategoriji poslovne suradnje nagrađen je tim CMA brodovi Hrvatska kojeg čine: izv. prof. dr. Vlado Frančić, doc.dr. Srđan Žuškin i izv.prof.dr. Dean Bernečić.


U kategoriji inovacijskih projekata nagrađen je Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci čiji su članovi tima: prof.dr. Davor Grandić, doc.dr. Paulina Krolo, doc.dr. Natalija Bede i doc.dr. Vedran Jagodnik.


U kategoriji poslovne suradnje dodijeljeno je i posebno priznanje prijavi Končar distributivni i specijalni transformatori d.d. – Mjerenje i analiza vibracija energetskih transformatora tvrtke Končar D&ST d.d. s ciljem smanjivanja buke, čiji je voditelj prof.dr. Saša Zelenika.