Uručeno

Ovo su nove riječke AmbasadoRIce odgoja i obrazovanja

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Josipa Kuretić, Bojana Marin i Ana Marinić ovogodišnje su dobitnice nagrade Grada RijekeJosipa Kuretić, Bojana Marin i Ana Marinić ovogodišnje su dobitnice nagrade Grada Rijeke “AmbasadoRI” koje im je uručio riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima.


Foto galerija: Ovo su nove riječke AmbasadoRIce odgoja i obrazovanja Foto: Vedran Karuza


Riječ je o nagradi čiji je cilj istaknuti ulogu proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih djelatnika u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, u izgradnji održive i demokratske škole, a time uspješne i sretne zajednice.


 
Čestitajući dobitnicama na nagradi, koja se sastoji od 7 tisuća kuna i pisanog priznanja, gradonačelnik je istaknuo da se nagrada dodjeljuje treću godinu ustvrdivši da temelj svakog društva čine odgoj i obrazovanje pa tako i budućeg razvoja Rijeke.


Foto Vedran Karuza


 


– Rijeka ulaže u odgoj i obrazovanje, o čemu svjedoče brojni projekti koji se provode. Među njima je i građanski odgoj i obrazovanje koji se kapilarno širi Hrvatskom.


Ova nagrada je prilika da se kao društvo zahvalimo za ono što činite u odgoju i obrazovanju. nadam se da će vam nagrada biti podstrek za daljnje aktivnosti, poručio je Filipović.


 


Ujedno je najavio veći fokus Grada upravo na odgoju i obrazovanju što se odnosi na povećanje jasličkih kapaciteta u vrtićima, uvođenje programa s dadiljama, nadogradnju Građanskog odgoja i obrazovanja Zdravstvenim odgojem, kao i na dostupnost menstrualnih potrepština u školama.


Foto Vedran Karuza


 


Ove je godine za nagradu “AmbasadoRI” stiglo osam prijava, a predstavljajući laureatkinje članica stručnog povjerenstva prof.dr. Lidija Vujičić kazala je da je Josipa Kuretić stručna suradnica psihologinja Dječjeg vrtića Rijeka koja aktivno radi na osmišljavanju i provođenju radionica za odgojitelje, potiče refleksiju i samorefleksiju odgojitelja te znatno doprinosi unaprjeđenju kulture vrtića.


Kontinuiranim aktivnostima i inicijativom usmjerena je na vještine stvaranja kvalitetnog i poticajnog okruženja koje podržava cjelovit razvoj djeteta.


Uz vođenje psihološkog savjetovališta za roditelje pokrenula je i brojne suradnje sa zajednicom, a kako je sama istaknula primiti nagradu velika je čast.


Foto Vedran Karuza


– Sama nominacija za nagradu priznanje je samo za sebe. Posebno želim zahvaliti mom timu u Centru predškolskog odgoja Turnić koji svaki dan pruža priliku za rast i razvoj, istaknula je Kuretić.


Dodajući da biti ambasador znači promicati svoj posao i ljubav prema djeci Ana Marinić, učiteljica geografije u OŠ Podmurvice, kazala je da je nagrada velika čast za sve učitelje koji se trude i rade te da je neizmjerno počašćena.


Foto Vedran Karuza


Uz redovnu nastavu Marinić sudjeluje u planiranju, pisanju i koordinaciji brojnih EU i školskih projekata te je članica školskog tima kojem je Erasmus uručio akreditaciju, kao i tima zaslužnog za dobivanje statusa europskog Talent Pointa.


Redovito inicira brojne aktivnosti usmjerene na povezivanje škole i lokalne zajednice te pozicionira školu kao točku poboljšanja odnosa u zajednici.


Foto Vedran Karuza


Utječe na razvoj kreativnog i kritičnog mišljenja učenika, razvoj volonterstva te podizanje svjesnosti bogatstva različitosti. Koristeći inovativne metode unapređuje kvalitetu rada s darovitim učenicima škole.


Pedagoginja OŠ Eugen Kumičić, Bojana Marin, također kontinuirano doprinosi unaprjeđenju razvoja kvalitete rada u školi te psihosocijalnom razvoju učenika.


Foto Vedran Karuza


U protekle tri godine uvela je brojne promjene i inovacije. Djelovala je kao koordinatorica tima za kvalitetu, poticala timski rad, aktivno slušanje, pravo na različitost i međusobnu podršku kolektiva.


Provodila je brojne aktivnosti savjetovanja i osnaživanja roditelja, kao i otvaranja škole prema zajednici s ciljem jačanja otvorenosti i uključivosti.


Foto Vedran Karuza


Surađivala je s nizom ustanova, udruga i organizacija uvodeći teme prevencije, tolerancije, ravnopravnosti i prihvaćanja kao temeljne vrijednosti škole, a navodeći kako u OŠ Eugen Kumičić radi već 36 godina Marin je kazala da je primila već nekoliko nagrada za svoj rad, ali poziv koji je odabrala nije odabrala zbog nagrada.


– Kad dođu nagrade to je jako lijepo. Nagrada Grada Rijeke puno mi znači jer to je grad u koji me roda donijela i u kojem sam odrastala, zaključila je Marin.