Svečani prijam

Ovo su najbolji riječki učenici. Oni su budućnost grada

Jakov Kršovnik

Foto. M. ĐEKIĆ

Foto. M. ĐEKIĆ

Siguran sam da Rijeku puštamo u pravim rukama i da ste svojim znanjem zaslužili ovo priznanje, rekao je gradonačelnik FilipovićRIJEKA – Velika mi je čast obratiti se uime svih ovogodišnjih nagrađenih učenika generacije, jer svatko od nas zaslužuje stajati ovdje. Sve nas vodi neutaživa želja za znanjem. Hvala Gradu Rijeci što prepoznaje koliko su obrazovanje i izvrsnost bitni te i ovim svečanim prijamom i nagradama radi na poticanju učenja, istraživanja i napredovanja.


Nadam se da će svatko od nas u svojem srednjoškolskom obrazovanju opravdati ovu čast i da ćemo rasti i biti još bolji u područjima svojih interesa. Hvala našim profesorima, obiteljima i Gradu, rekao je Vanja Petropoli, učenik generacije Osnovne škole Kantrida, na prijamu koji je riječka gradska uprava organizirala za učenike generacije na kojem ih je i prigodno darivala.


Uime svih nagrađenih zahvalio je Vanja Petropoli, učenik OŠ Kantrida / Foto: M. ĐEKIĆ


Đačko doba


Vanja Petropoli se, između ostalog, istaknuo odličnim uspjehom u školi, bio je drugi na državnom natjecanju u informatici te prvi u županiji na natjecanju iz hrvatskog jezika. On je jedan od 26 učenika riječkih osnovnih škola koji su svojim trudom i postignućima zaslužili ponijeti titulu učenika generacije. Među njima je i Greta Tibljaš, učenica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, koja se na prijamu predstavila kratkim plesnim nastupom.
Riječki gradonačelnik Marko Filipović čestitao je učenicima.


– Ovo je prilika da vam zahvalimo na vašem uspjehu. Siguran sam da Rijeku puštamo u pravim rukama i da ste svojim znanjem zaslužili ovo priznanje. Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba, to je izreka kojoj se često vraćam, jer to su uspomene koje ćete nositi kroz cijeli život. Hvala vašim roditeljima koji su vas podržavali kroz cijelo vaše školovanje i život.


Ne sumnjam da će vam biti vrlo korisno ono što su vas vaši profesori naučili, ne samo dalje u srednjoj školi nego i u svemu što slijedi. Svima vam želim puno sreće. Uživajte u ljetnim praznicima i dobro se provedite, poručio je učenicima riječki gradonačelnik.


Greta Tibljaš iz Škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica predstavila se kratkim plesnim nastupom / Foto: M. ĐEKIĆ


Obrazovanje u fokusu


Dodaje da je gradskoj upravi u ovom mandatu fokus na obrazovanju.
– Ne samo građanski odgoj, koji ste neki od vas, vjerujem, slušali, nego i cijeli niz drugih aktivnosti. Iduće godine u šest škola eksperimentalno krećemo i sa zdravstvenim odgojem, kazao je gradonačelnik Filipović.


Uz njega učenicima su čestitale i darivale ih njegova zamjenica Sandra Krpan te Iva Erceg, pročelnica gradskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.


Tko je sve nagrađen


Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i njegovi suradnici nagradili su 26 učenika generacije 2023./2024.: Nika Ljubičić (OŠ-SE Belvedere), Ema Kapidžik (OŠ Brajda), Nikolina Valentić (OŠ Centar), Doria Kancijanić (OŠ-SE Dolac), Lovro Jurasić (OŠ »Eugen Kumičić«), Zlata Vrtodušić (OŠ »Fran Franković«), Erik Hadžić (OŠ-SE Gelsi), Tomas Radin (OŠ Gornja Vežica), Tia Kezele (OŠ Ivana Zajca), Vanja Petropoli (OŠ Kantrida), Mia Glomazić (OŠ Kozala), Einar Miletić (OŠ »Nikola Tesla«), Nina Pezelj (OŠ Pećine), Karlo Perić (OŠ Pehlin), Ante Segulin Štambuk (OŠ Podmurvice), Emanuela Konta (OŠ-SE »San Nicolo«), Ivan Terzić (OŠ Srdoči), Marijela Dujmović (OŠ Škurinje), Lara Grgurić (OŠ Trsat), Karlo Sigel (OŠ Turnić), Lara Richter (OŠ Vežica), Greta Tibljaš (OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica), Nina Jurjević (OŠ »Vladimir Gortan«), Lucija Fajta (OŠ Zamet), Ivan Lanc (Katolička OŠ »Josip Pavlišić«), Emma Belić (Waldorfska škola).