Svečanost

Ovo su najbolji prosvjetni djelatnici i škole u PGŽ

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Primorsko-goranska županija podijelila je nagrade u povodu Svjetskog dana učiteljaOsnovna škola Čavle i Gimnazija Andrije Mohorovičića te odgojno-obrazovni djelatnici Davorka Nekić, Bojana Kukec, Volodimir Balyk i Aleksandra Brmbota ovogodišnji su najuspješniji prosvjetni djelatnici i ustanove koji su nagrađeni povodom Svjetskog dana učitelja.


Riječ je o tradicionalnim nagradama koje već 23 godine dodjeljuje Primorsko-goranska županija, a ove godine za nagradu je pristiglo 26 prijava.


Komadina o opasnostima interneta


Iznos ovogodišnje nagrade je 7 tisuća kuna, a čestitajući dobitnicima primorsko-goranski župan Zlatko Komadina zahvalio se prosvjetnim djelatnicima što odagajaju djecu, ali i upozorio na opasnosti interneta.

– Danas djecu treba vratiti u živu realnost, da se igraju i uče zajedno. Kada tražite izvrsne među mnogim dobrima, to potiče i druge da budu još i bolji. Vas su izabrali vaši kolege, a kada tražite izvrsne među mnogim dobrima, to potiče i druge da budu još i bolji, kazao je župan.


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stilin, dodala je da je Svjetski dan učitelja jedna je od nalijepših prigoda za zahvalu profesorima i učiteljima za doprinos odgojno-obrazovnom radu.


Najbolja OŠ Čavle


Među osnovnoškolskim ustanovama ove je godine OŠ Čavle proglašena najboljom, a riječ je o školi čiji učenici ostvaruju zavidne rezultate u svim područjima i svim razinama natjecanja uz stručno vodstvo učitelja koji svojim radom i entuzijazmom podižu kvalitetu obrazovanja na višu razinu.Uključivanje u različite aktivnosti, projekte u školi, izvan škole i u suradnji s lokalnom i širom zajednicom čine tu školu prepoznatljivom i inovativnom ustanovom koja djeluje u skladu s 21. stoljećem.


Naj GAM


Za najbolju srednjoškolsku ustanovu ove je godine izabrana Gimnazija Andrije Mohorovičića koja slavi 30 godina postojanja, a svih tih godina učenici sudjeluju u raznim projektima, volontiraju, snimaju radio emisije, bave se sportom, putuju, debatiraju i postižu izvrsne rezultate na državnoj maturi.


Ta je gimnazija poznata i po mnogobrojnim uspjesima na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima, a njezini su djelatnici višestruki dobitnici raznih županijskih i državnih priznanja.


O Davorki Nekić


Nagradu je dobila i profesorica hrvatskog jezika i književnosti te engleskog jezika i književnosti iz Područne škole Nikole Tesle u Moravicama, Davorka Nekić.Ona je ove godine promovirana u zvanje učitelj savjetnik, redovno se usavršava, a suautor je nekoliko udžbenika i radnih bilježnica za poučavanje engleskog jezika.


Svoje učenike uključuje u mnogobrojne projekte, a pod njezinim vodstvom učenici su osmislili i izdali dvojezičnu, hrvatsko-englesku slikovnicu na koju se nadovezuje i scenarij za crtani film.


Na mrežnoj stranici škole Nekić je oformila i kutak na engleskom jeziku te je pokrenula školski časopis na engleskom jeziku, a s učenicima je osmislila i set razglednica posvećenim Moravicama.


O Bojani Kukec


Iz ove godine nagrađene OŠ Čavle dolazi također ovogodišnja dobitnica nagrade povodom Svjetskog dana učitelja, Bojana Kukec.


Ona je učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture te ostvaruje visoke rezultatet mentoriranjem učenika na različitim razinama sportskih natjecanja.Kako je sama istaknula, samo tijekom prošle školske godine radila je s 300 učenika, a u radu je posvećena i razvijanju uvažavajućih odnosa s drugima i poticanje međugeneracijske suradnje, što je ostvarila s Maticom umirovljenika Rijeke i kroz projekt RiGenerAkcija.


Dobitnica je više nagrada, među kojima je i nagrada Hrvatskog kineziološkog društva.


O Volodimiru Balyku


Kao jedan od dvoje ovodgodišnjih najboljih profesora izabran je Volodimir Balyk, nastavnik harmonike u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.


On je prije 25 godina godina iz Ukrajine s obitelji doselio u Lovran, a posljednje četiri godine radi u Glazbenoj školi te su u tom periodu njegovi učenici postigli odlične rezultate na različitim razinama natjecanje.Naime, osvojili su dvadesetak nagrada, od čega čak 18 prvih mjesta, a on sam je pobjednik niza značajnih međunarodnih natjecanja harmonikaša.


Objavio je brojne stručne članke, nastavne materijale i obrazovne sadržaje, a kako je istaknuo velika je sreća i zadovoljstvo raditi s talentiranom djecom.


O Aleksandri Brmboti


Nagrada je pripala i Aleksandri Brmboti, nastavnici matematike i informatike u Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab, koja je i savjetnica, a svoju ljubav prema matematici i brojkama prenijela je na mnogobrojne generacije učenika, jer kako je istaknula iza nje je gotovo tri desetljeća dugi nastavni staž u istoj školi.Autorica je metodičkih preporuka za nastavu matematike, digitalnih materijala, a učenike uključuje u razne projekte. Objavljuje stručne članke, autorica je i suautorica udžbenika, priručnika i drugih obrazovnih materijala. Permanentno se usavršavala u inozemstvu te je dobitnica niza nagrada.