Dodjela zahvalnica

Ovo je prava elita: Sveučilište u Rijeci slavi one koji su zaista izuzetni i najbolji

Jakov Kršovnik

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"U latinskom jeziku riječ za elitu označavala je da se radi o najboljima, o onima koji su superiorni u kompetencijama. Danas, kad se govori o elitama, misli se na ljude koji imaju neki neopravdani i neutemeljenu privilegij. Koji koriste taj privilegij i ne mare za prave vrijednosti."RIJEKA – Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija dodijelila je zahvalnice nagrađenim djelatnicima i studentima Sveučilišta u Rijeci koji su u protekloj godini za svoj rad primili nagrade na međunarodnoj, državnoj, županijskoj i gradskoj razini. Rektorica je čestitala nagrađenima te rekla da je osvajanje nagrade dobar osjećaj i za nagrađenog i za cijelo sveučilište.


Zahvalnice i ružmarin


– Ništa nas više ne ispunjava ponosom nego kada čujemo da je netko od naših studenata ili profesora dobio nagradu. Da su ga negdje prepoznali i odali mu priznanje. Želimo da se na Sveučilištu u Rijeci događaju uzbudljive stvari, a vi sada imate i potvrdu, crno na bijelo, da ste izuzetni, kazala je rektorica. Osvrnula se i na upotrebu riječi elita, smatra da se pojavljuje čudan fenomen – riječ elita pojavljuje se samo u negativnom kontekstu.


Dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović i rektorica Snježana Prijić Samaržija / snimio Sergej Drechsler


– U latinskom jeziku riječ za elitu označavala je da se radi o najboljima, o onima koji su superiorni u kompetencijama. Danas, kad se govori o elitama, misli se na ljude koji imaju neki neopravdani i neutemeljenu privilegij. Koji koriste taj privilegij i ne mare za prave vrijednosti. Zato mislim da je kultura nagrađivanja ključna da vratimo povjerenje i istinski pravi sadržaj riječi elita. Da bismo slavili one koji su uistinu najbolji i izuzetni, a ove ste godine to bili vi, dragi nagrađeni. Veselimo se s vama, kazala je rektorica Snježana Prijić Samaržija. Nagrađeni su primili zahvalnicu i sjeme ružmarina, dar koji simbolizira početak koji tek treba izrasti u nešto veće te kapljicu, simbol mora ideja, simbol riječkog sveučilišta.


Laureati
Prigodne poklone primili su profesori, docenti, istraživači i drugi visokoškolski zaposlenici i suradnici Sveučilišta u Rijeci: Alen Jugović, Iva Lukežić, Alen Braut, Ana Meštrović, Marko Medved, Neda Vitezić, Udruga za razvoj visokog školstva Universitas, Sandra Winkler, Amir Muzur, Jelena Musulin, Aljoša Brajdić, Marko Koržinek, Nataša Antulov, Marin Lukanović, Valentina Lončarić, Olja Lozica, Anita Rončević, Davor Grandić, Mladen Bulić, Paulina Krolo, Natalija Bede, Paulo Šćulac, Ingeborg Fulepp, Jasmina Dlačić, Stjepan Špalj, Nadija Mustapić, Leo Škec, Željka Peršurić, Radovan Kunić, Vlado Frančić, Dean Bernečić, Srđan Žuškin, Vedran Jagodnik, Ines Milohnić, Lorena Bašan, Jelena Kapeš, Olga Cvijanović Peloza, Mirna Didović Petković, Inga Kavazović, Maja Lenartić, Fran Krstanović, Jelena Materljan, Antonija Srok, Saša Žiković, Josip Čičak, Matia Torbarina, Anita Zovko, Silvana Vranić, Diana Stolac, Sanja Zubčić, Vjeran Pavlaković, Boris Ružić, Zvjezdana Vrzić, Goran Bilogrivić, Aneta Stojić, Branka Drljača Margić, Svjetlana Kolić-Vehovec, Marko Tončić, Ivanka Živčić-Bećirević, Jasna Hudek Knežević, Marko Fabić, Barbara Bourek, Stefano Katunar, Mila Čuljak, Katarina Poldrugovac te studenti alumniji Dorotea Božičević, Rea Stemberger, Selma Smajić, Tina Ružić, kao i studenti Lea Brolich, Dora Zorić, Lucija Kovačević, Tea Augustinović, Ines Takač, Luka Delak, Petar Pupavac, Lara Bani, Mia Butković, Adrian Gostevčić, Lucija Imbriša, Štefanija Jelačić i Eleonora Rojnić. Nagrađeni su i studenti sportaši Natali Žgomba, Ana Čolić, Ria Vojković i Lovro Čorak, a posebne zahvalnice dodijeljene su institucijama Sveučilišta u Rijeci Odjelu za biotehnologiju, Sveučilišnoj knjižnici, Centru za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam, Studentskom kulturnom centru i Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci.