SCoopConSS

Ove subote u Rijeci se održava državno natjecanje u društvenom poduzetništvu

Portal Novi list

Foto Screenshot CTK Rijeka

Foto Screenshot CTK Rijeka

Učenici srednjih strukovnih škola iz sedam različitih gradova proteklih mjeseci su razvijali ideju društvenog poduzeća koje odgovara na potrebne njihove lokalne zajedniceNakon pet mjeseci druženja u online okruženju, profesorice s učenicima i učenicama srednjih strukovnih škola okupljeni oko međunarodnog projekta SCoopConSS, okupit će se ove subote, 19. lipnja u Rijeci na državnom natjecanju učenika srednjih strukovnih škola u društvenom poduzetništvu.


Učenici srednjih strukovnih škola iz sedam različitih gradova (Belog Manastira, Donjeg Miholjca, Labina, Metkovića, Osijeka, Splita i Zagreba) tijekom proteklih mjeseci su razvijali ideju društvenog poduzeća koje odgovara na potrebne njihove lokalne zajednice.


„Bilo je zanimljivo istraživati društvene potrebe različitih dijelova Hrvatske, a još zanimljivije pratiti učeničke inovativne ideje kako se razvijaju“, navode iz Centra tehničke kulture Rijeka koji je odgovoran za provedbu projekta „SCoopConSS – obrazovanje učenika srednjih škola za zadružno poduzetništvo“.
Državno natjecanje će se održati ovu subotu, 19. lipnja 2021, s početkom u 11 sati u prostoru Exportdrva. Zadatak svake grupe bit će prezentirati svoju društveno poduzetničku ideju u 10 minuta na inovativan i zanimljiv način.


Nakon svih prezentacija, tročlani žiri će odlučiti o tome čija je društveno-poduzetnička ideja najbolja. Žiri stručnjaka koji će dodijeliti titulu pobjednika čine Ana Janežić (STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci), Diana Kovačić (Udruga Žmergo) i Dario Zorić (Riječka razvojna agencija PORIN).


Pobjednički tim osvojit će plasman na međunarodno natjecanje u Firenci (Italija) koje će se održati krajem rujna ove godine. U Firenci će se natjecati protiv pobjedničkih timova iz Grčke, Italije, Portugala i Španjolske.


SCoopConSS – obrazovanje učenika srednjih škola za zadružno poduzetništvo je dvogodišnji projekt koji financira Opća uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije, a provode organizacije European Grants International Academy Srl –koordinator projekta (Italija), aCapo Società Cooperativa Sociale Integrata (Italija), Anaptyxiako Kentro Thessalias (Grčka), Associação Portuguesa de Startups (Portugal), Cámara de Comercio e Industria Italiana para España (Španjolska) i Centar tehničke kulture Rijeka (Hrvatska).


Cilj projekta SCoopCOnSS bio je razviti inovativnu metodologiju za upoznavanje učenika srednjih strukovnih škola s poslovanjem zadruga, a koje se zasniva na suradničkom učenju. Ovogodišnji sudionici na projektu prvi su iskusili učenje kroz ovu metodologiju i upoznali se s društvenim poduzetništvom.


Želja je bila potaknuti srednjoškolce da razmišljaju o drukčijem modelu poslovanja koji je održiv te društveno i ekološki odgovoran. U projektu su sudjelovale i predstavnici brojnih udruga i zadruga koji su učenicima pružali podršku i savjet tijekom procesa oblikovanja ideje.