CeKaDe

Ove divne Riječanke svakom djetetu žele dati priliku da nađe svoje mjesto pod suncem

Bruna Matičić

Sandra Grozdanov, Nikolina Matić, Marija Krželj Torbarina i Ana Karakaš / Foto Vedran Karuza

Sandra Grozdanov, Nikolina Matić, Marija Krželj Torbarina i Ana Karakaš / Foto Vedran Karuza

Na različite i sasvim konkretne načine "Moje mjesto pod suncem" već niz godina doprinosi borbi protiv siromaštva djece i njihove socijalne isključenosti.Za djetinjstva jednakih mogućnosti – tako je upisano na naslovnoj internetskoj stranici projekta »Moje mjesto pod suncem«, riječke Udruge Centar za kulturu dijaloga.


I doista, na različite i sasvim konkretne načine »Moje mjesto pod suncem« već niz godina doprinosi borbi protiv siromaštva djece i njihove socijalne isključenosti.


Zapravo, to je velika misija toga projekta, koji ima za cilj socijalno uključivanje i osnaživanje djece u riziku od siromaštva i marginalizacije, i s tim je ciljem projekt okupio interdisciplinarni tim – Sandru Grozdanov, Anu Karakaš, Mariju Krželj Torbarina, Nikolinu Matić i Brunu Jakovac.
S vizijom jednakih prilika za svu djecu, taj tim se već šest godina trudi graditi bolje društvo, a čini to uz pomoć niza volontera i mnogih drugih ljudi koji se uključuju u njihove inicijative.


– Sve je započelo 2015. godine iz želje i vizije da se ostvari drukčiji odnos prema ljudima s kojima radimo, a to su obitelji koje su ispod ruba siromaštva.


Naš cilj nije samo materijalno pomagati, već djelovati tako da ih podržimo, osnažujemo i potičemo da se ostvare, odnosno da pokažu i iskoriste svoje potencijale, a za što nisu imali prilike jer nisu imali jednake šanse u odnosu na ostale ljude.


Kao da na neki način ispravljamo društvene postavke koje za ove ljude nisu idealne, započela je priču Grozdanov, voditeljica programa »Moje mjesto pod suncem«.


Osluškivanje potreba i želja


U fokusu njihova djelovanja upravo su djeca, prema kojoj imaju poseban senzibilitet.


Pružajući im psihosocijalnu pomoć i mogućnost sudjelovanja u radnim aktivnostima, sportskim, kulturnim i društvenim, osnažuju ih uvažavajući njihove potrebe i trudeći se pružiti im priliku za uspjeh na temelju sposobnosti koje imaju, a ne socijalnog konteksta u kojem žive.U sklopu programa bave se socijalnom inkluzijom te djeci, ali i roditeljima, pružaju psihološku pomoć kroz individualni rad i grupne edukacije, te razvijaju njihove socijalizacijske vještine tako što im osiguravaju razne aktivnosti i omogućuju poticajno okruženje.


To čine uključivanjem djece u kreativne radionice, pružajući im pomoć u učenju i uključujući ih u razne kulturne i sportske aktivnosti, odlazeći s njima na izlete, posjećujući s njima muzeje, izložbe, kazalište ili kino.


Također, u suradnji s Riječkim sportskim savezom, ali i kulturnim ustanovama djeci daju priliku okušati se u željenom sportu ili nekoj drugoj aktivnosti za koju iskažu interes ili talent.


– Osluškujemo njihove potrebe i želje. Zapravo svako dijete usmjeravamo u smjeru njegovih interesa i potreba, bilo da je riječ o sportu, školi gitare, tečaju fotografije ili skijanju. Imaju različite želje i ideje i stvarno su maštoviti, rekla je Grozdanov.


U suštini, djeci pružaju mogućnost za ravnopravnije sudjelovanje u društvenom životu, daju im priliku da ostvare svoje snove i želje. Sve to ne bi bilo moguće bez njihovih volontera i volonterki, kojih ima više od pedeset, i koji na dnevnoj razini nesebično ulažu svoje znanje, vrijeme i ljubav.


Sustavna, a ne humanitarna podrška


U svom radu redovito uviđaju da rezultati programa pokazuju na veliku učinkovitost, posebno u podizanju samosvijesti, samopouzdanja, ali i poboljšane socijalizacije djece.


– U ovih šest godina vidjeli smo kolike uspjehe djeca postižu kada se u njih ulaže na ovakav način i koliko su uspjeli iskoračiti iz onog gdje su bili, kad nisu imali nikakve prilike i šanse.


Za neku djecu, čini mi se da je to nešto što im jako promijeni put.


Počnu imati samopouzdanja jer rade nešto što vole i u čemu se prepoznaju, jer sudjeluju u aktivnostima koje ih vesele i ispunjavaju.


Pojedini se do te mjere promijene i osnaže da upišu srednju školu koju nisu planirali ili počnu razmišljati o upisu na fakultet o kojem možda nisu razmišljali, kaže Grozdanov.


Dodaje da je ovaj program baš ono što treba biti – prilika da svatko nađe svoje mjesto pod suncem.


To potvrđuju i ostale članice toga tima, a budući da u sklopu programa funkcioniraju na puno razina, smatraju da bi ovakvi programi trebali biti institucionalizirani i sustavni, a ne odgovornost skupine entuzijasta.


Posebno to misle zato što je u sklopu posljednjeg projekta u kojem sudjeluju, kojeg financira Fond za aktivno građanstvo, provedeno veliko istraživanje o siromaštvu djece u Rijeci.


Rezultati će tek biti objavljeni, no iz istraživanja je očito da toj djeci treba sustavna, a ne humanitarna podrška.


Prostor za više programa


Tijekom godina njihovu misiju su prepoznale mnoge institucije, brojni pojedinci, ali i poslovni subjekti od kojih njih 30-ak dugoročno podržava program.


Provode društveno odgovorno poslovanje i dio svoje zarade izdvajaju za program »Moje mjesto pod suncem«, dok se brojni pojedinci uključuju i izravno podržavaju korisnike programa.


Međutim, možda je najveći uspjeh postigla njihova kampanja pokrenuta u jesen prošle godine s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje i uređenje prostora na Pećinama, kojeg im je ustupilo Sveučilište u Rijeci.


Kampanja je okupila brojne poznate osobe, ali i pojedince iz cijele Hrvatske koji su zajednički pomogli prikupiti više od dva milijuna kuna za novi prostor u kojem će aktivnosti programa zaživjeti početkom iduće godine.


U »Moje mjesto pod suncem« trenutno je uključeno 50-ak djece, a novi prostor na Pećinama omogućit će im da prime veći broj djece te značajno povećaju svoje kapacitete i prošire aktivnosti.


– Svaki pojedinac uključivanjem u pomaganje i solidariziranjem može biti onaj dio zajednice koji čini promjene.


Tako i mi, činimo korake, ali zajedništvom dolazimo do velikih promjena i to nas iznimno veseli, poručuju iz »Mojeg mjesta pod suncem«.