Završna faza

Otvorenje Kuće kostrenskih pomoraca ipak na proljeće, potpisan važan ugovor

Sanja Gašpert

Foto Sanja Gašpert

Foto Sanja Gašpert

Danas je potpisan ugovor za muzeografsku opremu interpretacijskog centraU proljeće sljedeće godine u Kostreni će biti otvoren interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca, rekao je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić tijekom potpisivanja ugovora za finalnu muzeografsku opremu objekta, vrijednu nešto manje od milijun kuna.


Riječ je o nabavci rasvjete, namještaja te usluga modeliranja, izrade grafičkih mapa, signalizacije i interpretacije stalnog postava interpretacijskog centra.


Posljednji dio slagalice


– Muzeografska oprema posljednji je dio slagalice u uređenju Kuće čiji će postav na suvremen način interpretirati sve ono što je Kostrenu obilježilo kroz godine njezinog postojanja i neraskidivog suživota s morem.
Kuća će prikazivati bogatu pomorsku tradiciju Kostrene, ali i pomorski život svih pomoraca i njihovih obitelji. Bit će mjesto priča i sjećanja ljudi kojima je život more.


Foto Sanja Gašpert


Cilj je sačuvati tradiciju i prenijeti je na mlađe naraštaje, jer su pomorci i pomorstvo ishodište našeg kolektivnog identiteta i baštine. Kuća kostrenskih pomoraca zamišljena je kao putovanje između neba, kopna i mora, a što će vizualno i prostorno biti predstavljeno kroz četiri prostora – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno i potkrovlje kao nebo te stubište koje će ih povezivati i predstavljati putovanje.


Cijeli ovaj kompleks će se prilagoditi djelatnosti Kuće, pa će se tako u Narodnoj čitaonici održavati predavanja, izložbe, radionice, kazao je načelnik Vranić, dodajući da je prvotno bilo planirano da Kuća bude otvorena 4. prosinca, na blagdan sv. Barbare, ali su poremećaji na tržištu i poteškoće dobavljača s nabavkom građevinskog i drugog materijala prolongirali rok otvorenja na prvu polovinu sljedeće godine.


Novi život starog prostora


Ispred tvrtke Dizz Concept d.o.o. iz Zagreba, koja će opremiti objekt muzeografskom opremom, ugovor je potpisao direktor Darko Špiljarić, koji je kazao da je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu te da je ova tvrtka već sudjelovala u opremanju nekoliko interpretacijskih centara diljem Hrvatske.


Foto Sanja Gašpert


Kuća kostrenskih pomoraca uređuje se u prostoru Stare škole sagrađene davne 1893. godine koja dugo godina nije imala svoju jasnu namjenu.


Kako je istaknula Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena koji će upravljati Kućom kostrenskih pomoraca, potpisivanje ovog ugovora označava ulazak u završnu fazu uređenja interpretacijskog centra i davanje novog života ovom prostoru koji je obilježio početak školovanja brojnih mještana.


Na tragu tog duha, vjerujem da će Centar, jednom kad otvori svoja vrata, ponovno educirati, ovoga puta posjetioce, o onome što je Kostrenu obilježilo, a to je pomorstvo, istaknula je Reljac.


Realizacija projekta Kuća kostrenskih pomoraca počela je tijekom 2021. godine građevinsko-obrtničkim radovima na rekonstrukciji zgrade i prenamjeni prostora za novu namjenu, a u svibnju 2022. godine ugovoren je i multimedijalni postav Kuće.


Radovi se izvode prema projektu interpretacijsko-muzeološke studije usklađene s građevinsko-arhitektonskim projektom kojeg potpisuje Jana Mikuličić Antulov, d.i.a. iz Aka Tim d.o.o. Rijeka, a Aka Tim je i u potpisu projekta muzeografskog opremanja Kuće.


Tematske cjeline


Prostor prizemlja obuhvaćat će tematske cjeline “more je život”, “čuvajmo more”, “trebamo more” i “more je u opasnosti”, čime se želi istaknuti utjecaj čovjeka na more i međusobna ovisnost kao i važnost njegovog očuvanja, a prizemlje će imati i izdvojenu cjelinu priča i predaja o moru.


Postav prvog kata pričat će priču o kući, o domu, obitelji i ženskoj perspektivi, o Kostreni, pomorskoj službi i kapetanima te pučini i olujama te će se na taj način pokušati dočarati toplina doma kojeg pomorac napušta prilikom svakog odlaska na hladni brod i daleku pučinu.


Prostor potkrovlja pružit će možda i najinteraktivnije sadržaje Kuće kroz ocean znanja, brodski dnevnik, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju, kao i spoznaju plovidbe kroz interakciju “ploviti se mora”.


Projekt Kuće kostrenskih pomoraca vrijedan je oko šest milijuna kuna, za čiju su realizaciju sredstva izdvojili Općina Kostrena, Primorsko-goranska županija i Urbana aglomeracija Rijeka.