Gat Karoline Riječke

Otvoreni Rijeka Boat Show 2021. i Kvarnerski festival mora i pomorske baštine Fiumare

Alenka Juričić Bukarica

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U tri godine koliko mi organiziramo ovaj sajam, broj izlagača je porastao čak 300 posto što nam je jako drago i ukazuje da ćemo iduće godinu možda morati razmišljati i o nekoj većoj lokaciji za njegovo održavanje. Naravno ostajemo u Rijeci, kazao je Ivan Črnjarić

Spoj riječke pomorske povijesti i riječke nautičke budućnosti, tim su riječima danas na Gatu Karoline Riječke i službeno otvoreni sajam nautike Rijeka Boat Show 2021. te Kvarnerski festival mora i pomorske baštine Fiumare. Po prvi puta ove dvije manifestacije idu ruku pod ruku te se održavaju zajednički te doista na najbolji način spajaju tradiciju, ali i aktualnu nautičku ponudu koju predstavjjaju izlagači plovila, brodskih motora, pružatelji usluga čartera, marine, a ove godine po prvi puta su tu i Institut Plavi svijet za istraživanje i zaštitu mora iz Velog Lošinja te Prirodoslovni muzej grada Rijeke. Ovi novi izlagači, naime, na Rijeka Boat Showu promiču iznimno važne teme o očuvanju i zaštiti mora i morskog okoliša.

Foto galerija: Otvorenje Rijeka Boat showa i Kvarnerskog festivala mora i pomorske baštine Fiumare Foto: Vedran KaruzaSvečanom otvorenju prisustvovali su učenice i učenici Pomorske škole Bakar, koji su demonstrirali mornarsko i sportsko veslanje, članovi Udruge kapetana Kraljica mora, kao i predstavnici organizatora, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Lučke uprave, Hrvatske gospodarske  komore – Županijske komore Rijeka, Turističkih zajednica Kvarnera i Rijeke…


Ovaj je sajam nautike, inače, sljednik prvih ovakvih sajmova koji su se u Rijeci organizirali još 1980-ih godina, istaknuto je na otvaranju.


– U tri godine koliko mi organiziramo ovaj sajam, broj izlagača je porastao čak 300 posto što nam je jako drago i ukazuje da ćemo iduće godinu možda morati razmišljati i o nekoj većoj lokaciji za njegovo održavanje. Naravno ostajemo u Rijeci, kazao je Ivan Črnjarić, direktor sajma te  zahvalio svim izlagačima bez kojih, kako je istaknuo, svega ovoga ne bi bilo.


Okupljenima se, uz ostale, obratio i Robert Mohović, član Organizacijskog odbora Kvarnerskog festivala mora i pomorske baštine Fiumare, koji je pojasnio kako je festival Fiumare nastao iz manifestacije Oživimo mrtvi kanal 2011.


– Započeli smo prije devet godina, i već druge godine je ta prva manifestacija prerasla u ono što danas čini Fiumare. Nažalost, iz poznatih razloga, lani je nismo mogli održati, ali ove godine se vraćamo s bogatim programom, u dijelu dječjeg programa i bogatijem obzirom da nam se pridružila i Dječja kuća s nizom radionica, kazao je Mohović.


Ovaj pomorsko-nautički riječki vikend službeno je otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši pritom kako ova događanja ustvari sljubljuju prošlost i budućnost grada.


– Rijeka Boat Show održava se u obnovljenom izdanju i svake godine ima sve više i više izlagača te se nadam da će nam prostor Gata Karoline Riječke iduće godine biti premali. Fiumare, pak, već desetak godina prezentira našu pomorsko baštinu, povezanost Rijeke s morem i sve ono što je povezano uz more, ovaj grad i njegov identitet. Naravno da na tome baziramo i naše planove za budućnost. Kao što znamo, marinu u Porto Barošu i njene potencijale prepoznala je grupacije Lurrsen, koja je od deset najvećih megajahti na svijetu, izgradila njih devet. Zagrebačka obala je, pak, prepoznata od strane Maerska, najveće brodske kompanije na svijetu i tu će se otvoriti novih 150 radnih mjesta. Dakle, u narednim godinama Rijeka će definitivno promijeniti svoje lice kada je gledamo s mora, kazao je Filipović te dodao kako je Rijeka Boat Show ponovno prilika za domaće male brodograditelje da pokažu svoju ponudu koja se ističe kvalitetom.


Dodajmo i da će se danas, uz ostalo, na Gatu  u 18 sati održati Primorska večer, nešto proje 19 sati kreće i regata tradicijskih barki, a svakako atraktivno će biti u 20 sati za kada je najavljen Bal jedara i svjetala Fiumare-Arca Adriatica, dok će u 20,30 sati Karolina Riječka još jednom spasiti grad na Rječini.


Inače, nautički sajam je otvoren još sutra i preksutra, u nedjelju, dok se zbivanja Festivala Fiumare nastavljaju sve do srijede, 29. rujna. Uz ostalo, bit će tu Dan otvorenih vrata Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u ponedjeljak, 27. rujna, Dan otvorenih vrata Prirodoslovnog muzeja u utorak, 28. rujna, Dan otvorenih vrata izložbe Riječki torpedo – prvi na svijetu u srijedu 29. rujna, te niz ostalih događanja za velike i male.