Kampus Sveučilišta u Rijeci

Otvorena prva logopedska ambulanta unutar visokoškolskog sustava u Hrvatskoj

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je i da se radi o velikom dobitku za građane koji neće morati putovati u Zagreb po ovu vrstu usluge. Primorsko-goranskom zdravstvenom sustavu nedostaje pet logopedaRIJEKA  Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci  je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana glasa otvorena Logopedska ambulanta koja kao podružnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka djeluje u sklopu Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci, a smještena je u prizemlju zgrade Sveučilišinih odjela. Navodeći kako dislocirana ambulanta čini cjelinu za studente koji u toj zgradi studiraju, a u ambulanti će imati stručnu praksu u kliničkom dijelu, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je i da se radi o velikom dobitku za građane koji neće morati putovati u Zagreb po ovu vrstu usluge.– Riječ je o jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, jer na jednom mjestu su ambulanta, Centar i studij Logopedije. Sveučilište je niz godina u suradnji s drugim ustanovama nastojalo popraviti situaciju deficatrnosti logopedskog kadra te je konačno osnovan studij Logopedije, pokrenut Logopedski centar, a ovo je još jedna prilika manifestacije suradnje Sveučilišta i KBC-a, kazala je rektorica.


Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZAUjedno je dodala i da je ambulanta točka na projekt koji Sveučilište u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom pokušava već godinama ostvariti. Grad i Županija, kazala je, financijski prate rad ambulante, a osvrćući se na problem deficitarnosti logopeda ravnatelj KBC-a Rijeka prof.dr. Alen Ružić kazao je da ovog trenutka u primorsko-goranskom zdravstvenom sustavu nedostaje još pet logopeda čije bi zapošljavanje dovelo do eliminacije liste čekanja. Međutim, napomenuo je i da je KBC Rijeka u posljednjih nekoliko mjeseci zaposlio nove logopede što je doprinijelo smanjenju listi čekanja.

– Ulazimo u fazu dugoročnog sprečavanja pitanja deficita logopeda. Otvaranje ambulante ogledni je primjer intersektorske suradnje. Ambulanta veliki doprinos, ali i sam studij logopedije, jer završetkom prvih studenata smanjit će se deficitarnost tog kadra. Podsjećam da je tu riječ o poremećajima glasa, jezika i svih oblika komunikacije. Riječ je o vrlo važnom segmentu života i normalnom razvoju djece i odraslih bolesnika. Posebna skupina su i bolesnici koji su preboljeli moždani udar. Sve skupa kada gledamo riječ je o pacijentima koji imaju velike potrebe, kazao je prof.dr. Ružić.


Dodajući da je hrvatski prosjek jedan logoped u zdravstvu na 10 tisuća stanovnika predstojnik Logopdeskog centra i voditelj studija Logopedije doc.dr. Zdravko Kolundžić podsjetio je da je u Primorsko-goranskoj županiji situacija još gora.


Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA


 


– U Primorsko-goranskoj županiji jedan logoped u zdravtsvu dolazi na 100 tisuća stanovnika te će ambulanta barem djelomično proširiti logopedsku djelatnost i omogućiti logopedske usluge stanovništvu, istaknuo je doc.dr. Kolundžić.Voditeljica ambulante i v.d. pročelnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju dr. Diana Maržić ocijenila je da Logopedska ambulanta pokazuje snažnu sinergiju znanosti i struke.


– U prvom redu mislim na studente logopedije koji će imati priliku znanja naučena na studiju spojiti s praktičnim znanjima, a mladim zaposlenim logopedima ovo je prilika za daljnjim usavršavanjem. Otvaranjem ambulante logopedsku djelatnost približavamo zajednici u kojoj živimo. Temelj njenog rada su dijagnostika i terapija svih poteškoća glasa, jezika, govora, slušanja, čitanja, pisanja, gutanja i svakog oblika komunikacije, najavila je dr. Maržić.


S činjenicom da je otvaranje ambulante dobrobit za cijelu zajednicu složila se i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, dok je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo da 3 do 10 posto djece ima problema u govoru, kao i da KBC Rijeka pokriva područje od petstotinjak tisuća ljudi.