Počasni konzulat

Otvorena Mađarska kuća na Pećinama, imenovan počasni konzul

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Počasnim konzulom za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju imenovan je Zoran VukićU riječkoj četvrti Pećine u petak je svečano otvorena Mađarska kuća, sjedište počasnog konzulata Republike Mađarske uz nazočnost mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.


Počasnim konzulom za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju imenovan je Zoran Vukić. Istaknuo je da je počašćen imenovanjem te da će djelovati na jačanju veza dviju zemalja.


Foto galerija: Otvorenje Mađarske kuće u Rijeci Foto: Marko Gracin


Peter Szijjarto je podsjetio na višestoljetnu zajedničku povijest dviju zemalja. Hrvatska i Mađarska, naglasio je, imaju niz zajedničkih interesa i područja za daljnju suradnju – Hrvatska je među najpopularnijim zemljama za mađarske turiste, a dvije zemlje dijele i zajedničke gospodarske interese, vezane prvenstveno uz riječku luku i nedavno pokrenut LNG terminal u Omišlju.
Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova RH Frano Matušić ustvrdio je da su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje, čiji je odnos za primjer te koje izvanredno surađuju. Važan element u tome su nacionalne manjine obiju zemalja koje su kvalitetan most za suradnju, rekao je.


Zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics istaknuo je kako otvaranjem Mađarske kuće pripadnici mađarske nacionalne manjine, kojih u Rijeci i okolici živi petstotinjak, dobivaju svoj dom.