Studenti medicine

Otvorena Ljetna škola medicine ronjenja: “Naši studenti pobijedili su i pandemiju”

Portal Novi list

Foto Boris Lešić

Foto Boris Lešić

Iako su svi ostali studentski, pa i veći projekti, otkazani posvuda u svijetu, pozivu hrvatskih studenata medicine su se odazvale njihove najbolje kolegice i kolege, od Lihtenštajna, do daleke AustralijeHrvatski studenti medicine su i ove godine uspjeli organizirati tečaj ronjenja za studente iz različitih zemalja svijeta, usprkos epidemiološkoj situaciji, zbog koje su otkazani svi ostali studentski, pa i veći projekti po svijetu.


Izniman je to uspjeh, s obzirom na situaciju, a trud naših studenata medicine su prepoznali i podržali svojim dolaskom kolege i izvrsni studenti iz Austrije, Estonije, Islanda, Lihtenštajna, Njemačke, Poljske, Srbije, Švicarske, Španjolske, pa čak i daleke Australije.


Studenti i ove godine sudjeluju u ljetnoj školi, koju organizira Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), a jutros je počela prvim zaronom na plaži Kantrida u Rijeci.
– Ne učimo studente samo roniti, već ih i kroz razna predavanja najboljih hrvatskih stručnjaka učimo i o hiperbaričnoj i podvodnoj medicini, sve važnijoj u primjeni liječenja stanja prouzročenih boravkom na velikim dubinama, ali i u liječenju ulceroznog kolitisa, opeklina, smrzotina, dijabetesa, Crohnove bolesti.


Veseli me i što je Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu od ove godine postao i Centar istraživanja te se već počelo s nekoliko većih znanstvenih radova, u kojima se ispituje korist hiperbarične medicine u liječenju Crohnove bolesti, neplodnosti, iznenadne nagluhosti i sl. – ističe Frano Marinelli, predsjednik Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska.


Dodaje da je jako sretan što se njegova udruga i u najtežim situacijama borila s privlačenjem stranih studenata, od rata, do danas uslijed krize zbog pandemije širenja koronavirusa. Zbog toga je jedna od prepoznatijih među studentima medicine.


Uz hrvatske studente je već treću godinu i JGL, koji ih podupire u njihovom trudu i izvrsnosti.


– JGL već godinama gradi odnose s različitim studentskim organizacijama, oni uče od nas, ali i mi od njih. Ništa ne može zamijeniti studentski entuzijazam i radoznalost, koji nerijetko potiču prave projekte za razvoj znanosti i istraživanja.


Upravo u suradnji sa znanstvenom zajednicom, posebice u proteklo vrijeme pandemije, u JGL-u smo glasno afirmirali korist od redovite primjene naših Aqua Maris proizvoda za ispiranje nosa i nosne šupljine.


Naš novi slogan „Peri ruke peri nos“ podsjeća nas da je higijena presudna da bi se obranili i zaštitili, kako od virusa koji su sezonalno uvijek prisutni, tako i od brojnih nečistoća u zraku“, tumači Anna Maria Donadić, direktorica Strateškog marketinga u JGL-u, nastavljajući kako tvrtka i ovim projektom nastoji pomoći pozicioniranju Rijeke među gradovima koji su prepoznati po medicini i farmaciji, a dodatno ih obogaćuje ljepota mora.


Ni ove godine nije izostalo oduševljenje gostiju udruge CroMSIC samom destinacijom, kao i čistoćom mora, a svi ističu i kako se u Hrvatskoj osjećaju jako sigurnima, unatoč epidemiološkoj situaciji.